четвъртък, 14 април 2011 г.

ЦВЕТНИЦА В ЧОВЕШКАТА ДУША

Матей 21:1-13 –“И като се приближиха до Ерусалим и дойдоха във Витфагия при Елеонския хълм, Исус изпрати двама ученици и рече им: Идете в селото, което е насреща ви; и веднага ще намерите вързана ослица и осле с нея; отвържете ги и докарайте Ми ги. И ако някой ви рече нещо, кажете: на Господа трябват; и веднага ще ги изпрати. А това стана за да се сбъдне реченото от пророка, който казва: - "Речете на Сионовата дъщеря: Ето, твоят Цар иде при тебе, Кротък и възседнал на осел И на осле, рожба на ослица". И тъй учениците отидоха и сториха както им заръча Исус; докараха ослицата и ослето, и намятаха на тях дрехите си; и Той възседна върху тях. А по-голямата част от множеството напостлаха дрехите си по пътя; други пък сечаха клони от дърветата и постилаха ги по пътя. А множествата, които вървяха пред Него, и които идеха изподире, викаха казвайки: Осана на Давидовия син! благословен, който иде в Господното име! Осана във висините! И когато влезе в Ерусалим целият град се раздвижи; и казваха: Кой е Тоя? А народът казваше: Той е пророкът Исус, Който е от Назарет галилейски. И Исус влезе в Божия храм, и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъбите, и каза им: Писано е: "Домът ми ще се нарече молитвен дом" а вие го правите разбойнически вертеп.”
- Цветница не е обикновен празник на цветята, а Денят на Божията цветна градина.
- Господ Исус Христос дойде, като Слънце на Правдата да обяви Истинската пролет на човечеството.
- Под лъчите на това Слънце човешката душа се зарежда с Божествена радост, процъфтява и ражда духовни плодове.
Малахия 4:2 –“А на вас, които се боите от името Ми, Ще изгрее Слънцето на правдата С изцеление в крилата си; И ще излезете и се разиграете като телци из обора.”
I. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ВЛИЗАНЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС В ЕРУСАЛИМ

Захарий 9:9 -"Радвай се много, Сионова дъщерьо; Възклицавай Ерусалимска дъщерьо! Ето, твоят Цар иде при тебе. Той е праведен и спасява, кротък и възседнал на осел. Да! На осле, рожба на ослица."

1. Христос трябваше да влезе в Ерусалим - не възседнал на арабски кон, като европейските и азиатските царе
2. Христос трябваше да влезе в Ерусалим - не носен на ръце, като египетските фараони
3. Христос трябваше да влезе в Ерусалим - не возен в луксозна кола, като съвременните светски и духовни величия
4. Христос трябваше де влезе в Ерусалим, възседнал на осле - най-висшата форма на смирение
А. Този, който проповядваше смирението - трябваше да го демонстрира на дело
Б. Този, който проповядваше братолюбието, трябваше да го покаже на практика
В. Този, който проповядваше жертвоприношението, трябваше да пожертва Самия Себе Си
И Господ Исус Христос го направи!
4. Примерът на Христос чрез смиреното Му влизане, като Цар в Ерусалим - пример за всички нас днес
Можеш ли да влезеш в Бургас, в София или където и да е - не с луксозна кола, или в колона от черни лимузини, а смирено, като Христос - и в същото време да си силен, авторитетен и обичан?
Това е същността на Цветница!
1Петрово 5:6 –“И тъй, смирете се под мощната ръка на Бога, за да ви възвиси своевременно;”
II. ТЪРЖЕСТВЕНОТО ПОСРЕЩАНЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС В ЕРУСАЛИМ

Матей 21:8-11 -“А множествата, които вървяха пред Него, и които идеха изподире, викаха, казвайки: Осанна на Давидовия Син! Благословен, който иде в Господнето име! Осанна във висините! И, когато влезе в Ерусалим, целият град се раздвижи; и казваха: Кой е тоя? А народът казваше: Той е пророкът Исус, който е от Назарет Галилейски. ”

1. Молитвата на Христовите посрещачи на Цветница – тогава
Матей 21:8-11 Псалми 118:22-29 -“Камъкът, който отхвърлиха зидарите, стана глава на ъгъла. От Господа е това и чудно е в нашите очи. Тоя е денят, който Господ е направил; Нека се радваме и се развеселим в Него. О, Господи! Избави! Молим се; О, Господи! Молим се, изпрати благоденствие! Благословен в името Господне да бъде оня, Който иде; Благославям ви от дома Господен. Господ е Бог, който ни показа светлина. Приведете до роговете на олтаря вързаната с въжета жертва. Ти Си Бог мой, и ще Те славя; Боже мой, ще те възвишавам. Славете Господа, защото е благ. Защото Неговата милост трае до века.”

"Осанна!"
- молитвата на Христовите посрещачи
През вековете думата "Осанна!" е придобила хвалебствен характер. С нея Църквата е искала повече да хвали и прославя Бога, но в същност думата "Осанна"(Хосанна) е Еврейска дума, чийто точен превод е: - Умоляваме те! Спаси ни! (Вик за помощ - равностойно на SOS)
2. Молитвата на Христовите посрещачи на Цветница – днес
А. Думата "Осанна"(Хосанна):"Молим Те! Спаси ни!"
Б. Думата:"Алилуя!", чрез която прославяме Бога за промисленото спасение чрез Исуса Христа
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
III. БОЖИЕТО ПОСЛАНИЕ НА ЦВЕТНИЦА

Матей 21:10-13 –“И когато влезе в Ерусалим целият град се раздвижи; и казваха: Кой е Тоя? А народът казваше: Той е пророкът Исус, Който е от Назарет галилейски. И Исус влезе в Божия храм, и изпъди всички, които продаваха и купуваха в храма, и прекатури масите на среброменителите, и столовете на ония, които продаваха гълъбите, и каза им: Писано е: "Домът ми ще се нарече молитвен дом" а вие го правите разбойнически вертеп.”
Йоан 2:13-22 –“И като наближаваше пасхата на юдеите, Исус възлезе в Ерусалим. И намери в храма продавачите на волове, овце и гълъби, и тия, които седяха и разменяха пари; и направи бич от върви и изпъди всички тях от храма, както и овцете и воловете; изсипа парите на среброменителите, и прекатури трапезите им; и на тия, които продаваха гълъбите, рече: Дигнете ги оттук; не правете Бащиния Ми дом, дом на търговия. Учениците Му си спомниха, че е писано: "Ревността за Твоя дом ще ме изяде". По повод на това, юдеите проговаряйки, Му рекоха: Какво знамение ще ни покажеш, тъй като правиш това? В отговор Исус им рече: Разрушете тоя храм и за три дни ще го издигна. Затова юдеите рекоха: За четиридесет и шест години е бил граден тоя храм, та Ти за три дни ли ще го издигнеш? Но Той говореше за храма на тялото Си. И тъй, когато биде възкресен от мъртвите, учениците Му си спомниха, че беше казал това; и повярваха на писаното, и словото, което Исус беше говорил.”

1. Божието послание на Цветница чрез почистването на храма При влизането си в храма Господен Исус Христос направи три важни неща:
А. Христос обърна масите на среброменителите, преобраз на опасността за Църквата от бога на сребролюбието (Мамон)
1 Тимотей 6:9 –“А които ламтят за обогатяване, падат в изкушение, в примка и в много глупави и вредни страсти, които потопяват човеците в разорение и погибел. Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,” Но ти, човече Божий, бягай от тия неща; и следвай правдата, благочестието, вярата, любовта, търпението, кротостта.”

Б. Христос изгони от храма животните, предназначени за жертва, преобраз на ненужните животински жертвоприношения след Голгота
Йоан 1:29 –“На следния ден Иоан вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!”
Псалми 51:16-17 –“Защото не щеш да Ти принеса жертва; Всеизгаряния не Ти са угодни. Жертви на Бога са дух съкрушен; Сърце съкрушено и разкаяно, Боже, Ти няма да презреш.”

В. Христос изчисти храма Господен от хвъркатите птици, символ на гордостта, която днес заема важно място в Църквата
Матей 18:1-4 –“В същото време учениците дойдоха при Исуса и казаха: Кой е по-голям в небесното царство? А Той повика едно детенце, постави го посред тях, и рече: Истина ви казвам; ако се не обърнете като дечицата, никак няма да влезете в небесното царство. И тъй, който смири себе си като това детенце, той е по-голям в небесното царство.”
Матей 23:8-14 –“Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя. И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос. А по-големият между вас нека ви бъде служител. Но който възвишава себе си ще се смири; и който смири себе си ще се възвиси. Но горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото затваряте небесното царство пред човеците, понеже сами вие не влизате, нито влизащите оставяте да влязат. [Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, защото изпояждате домовете на вдовиците, даже, когато за показ правите дълги молитви; затова ще приемете по-голямо осъждане.”
Христовото почистването на храма в неделята, преди Страстната седмица (Цветница) - преобраз на почистване на нашите души, които са храм на Бога
2. Божието предупреждение на Цветница
Йоан 2:17 –“Учениците Му си спомниха, че е писано: "Ревността за Твоя дом ще ме изяде".”
1Коринтяни 3:16-17 -“Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас? Ако някой развали Божия храм, него Бог ще развали; защото Божият храм е свет, който храм сте вие.”
2Коринтяни 6:16 -“И какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на Живия Бог, както рече Бог:"Ще се заселя между тях, и между тях ще ходя, и ще им бъда Бог и те ще Ми бъдат люде."”

1 коментар:

Анонимен каза...

Бог да те благослови за небесната мъдрост и знание скъпи братко?