събота, 20 март 2010 г.

СПОКОЙСТВИЕ ЧРЕЗ СИЛАТА НА БОГА

Йоан 14:27 –“Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.”
Псалми 28:7-9
–“Господ е сила моя и щит мой; На Него е уповало сърцето ми, и Той ми помогна; Затова се развесели сърцето ми, И с песните си ще Го възхваля. Господ е сила на людете Си; Той е крепост за избавление на помазаника Си. Избави людете Си и благослови наследството Си; Храни ги и носи ги до века.”
СПОКОЙСТВИЕТО, МЕТАМОРФОЗА НА БОЖИЯТА СИЛА
І. ТЪРСЕНОТО СПОКОЙСТВИЕ
Човек търси това, което е загубил
1. Загубеното спокойствие
Битие 3:1-4, 6-7 –“А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината? Жената рече на змията: От плода на градинските дървета можем да ядем; но от плода на дървото, което е всред градината, Бог каза: Да не ядете от него, нито да се допрете до него, за да не умрете. А змията рече на жената: Никак няма да умрете;… И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде. Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски.”
2. Търсеното спокойствие в семейството
Разочарованият човек от липсата на спокойствие в семейството
3. Търсеното спокойствие чрез медицината
А. Спокойният човек, докато действа упойката
Б. Спокойният човек, докато действа валериана
В. Спокойният човек, докато действа хапчето за сън
А после що?
4. Търсеното спокойствие всред природата
Първи пример:
Разказът на един човек, който потърсил спокойствие, тишина, мир всред природата, за да си почине от динамиката на големия град. Когато пристигнал бил удивен от тишината, нарушавана само от песента на птичките, шумуленето на листата и ромоленето на горския поток. Но блаженството му приключило още на втория ден, когато се разразила страшна буря, придружена със светкавици и гръмотевици. От спокойствието на човека всред природата не останало и следа
Втори пример:
Един професор избрал за почивка през лятото тихо морско градче. Когато пристигнал бил във възторг от красивата морска природа, обещаваща му спокойствие. Един ден професорът изразил желание на се наслади отблизо на спокойствието на морето чрез разходка с лодката на беден рибар. Когато се наслаждавал на водата, професорът попитал рибаря:”Ти който прекарваш толкова време във водата, знаеш ли от какво е съставена тя?” Рибарят признал, че не знае. Професорът му казал:”Ами ти си загубил една трета от живота си.” Професорът продължил да се наслаждава на спокойното море и на красивия пейзаж. Неусетно настъпила нощта и сияещи звезди изпълнили небя небосвода. Професор отново се обърнал към бедния рибар с въпрос:”Знаеш ли името на най-ярката звезда и на колко светлинни години тя е отдалечена от земята?” Рибарят отново си признал простосърдечно, че не знае. Професорът казал:”Ти си изгубил половината от живота си.” Ненадейно небето потъмняло, звездите изчезнали и се разразила страхотна морска буря. Рибарят разтревожено погледнал притихналия професор и го попитал:”Ти знаеш ли как се плува?” Професор отговорил:”Не знам!” тогава рибарят на свой ред му казал:”Господин професор, опасявам се, че Вие сте изгубили целия си живот.”
Вярата в Бога е нашата способност да плуваме в това житейско море.
5. Търсеното спокойствие чрез нас и чрез другите
А. Търсещият спокойствие човек в самия себе си
а). чрез образование
б). чрез професия
в). чрез грижа за здравето
в). чрез грижа за външния вид
г). чрез материални придобивки
г). чрез физическа сила (спортуване, финтес и пр.)
Б. Търсеното спокойствие чрез помощта на други хора
а). сдружения
б). групировки
в) коалиции
г). алианси и пр.
ІІ. СПОКОЙСТВИЕТО НА ЧОВЕКА ЧРЕЗ МЕТАМОРФОЗАТА НА БОЖИЯТА СИЛА
1. Метаморфозата на Божията сила е Божият мир
Йн.14:27 –“Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.”
2. Спокойствието на човека чрез метаморфозата на Божия сила в небесното откровение
4Царе 6:16-17 –“А той отговори: Не бой се, защото ония, които са с нас, важат повече от ония, които са с тях. И помоли се Елисей, казвайки: Моля Ти се, Господи, отвори му очите за да види. И Господ отвори очите на слугата та видя, и, ето, хълмът бе пълен с огнени коне и колесници около Елисея.”
3. Спокойствието на човек чрез силата на молитвата
Матей 17:20 –“Той им каза: Поради вашето маловерие. Защото истина ви казвам: Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая планина: Премести се оттука там, и тя ще се премести; и нищо няма да ви бъде невъзможно.”
ІІІ. СЛУЖЕНИЕТО НА ХРИСТИЯНИНА ЧРЕЗ СПОКОЙСТВИЕТО, МЕТАМОРФОЗА НА БОЖИЯТА СИЛА
Спокойствието на Християнина е неговата сила
1. Служението на Християнина чрез спокойствието
Д.А.16:25-26 –“Но по среднощ, когато Павел и Сила се молеха с химни на Бога, а затворниците ги слушаха, внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се поклатиха и веднага всички врати се отвориха, и оковите на всичките се развързаха.”
Д.А.16:29-31 –“Тогава началникът поиска светила, скочи вътре, и разтреперан падна пред Павла и Сила; и изведе ги вън и рече: Господа, що трябва да сторя, за да се спася? А те казаха: Повярвай в Господа, Исуса [Христа], и ще се спасиш, ти и домът ти.”
2. Радостта на Божия служител чрез оазиса на Божията сила
Филипяни 1:4 –“винаги във всяка моя молитва, като се моля за всички вас с радост,”
Колосяни 1:11 –“подкрепявани с пълна сила, според Неговото славно могъщество, за да издържите и дълготърпите всичко с радост;”
3. Любовта на Божия служител чрез оазиса на Божията сила
2Тимотей 1:7 –“Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.”

Няма коментари: