понеделник, 22 февруари 2010 г.

ЗАБЛУЖДЕНИЕ

Псалми 95:10 –“Четиридесет години негодувах против това поколение, И рекох: Тия люде се заблуждават в сърце, И не са познали Моите пътища;”
1Йоан 4:6 –“Ние сме от Бога; който познава Бога, нас слуша; който не е от Бога, не ни слуша. По това разпознаваме духа на истината и духа на заблудата.”
Заблуждението, оръжието на дявола против човека
І. ХАРАКТЕРЪТ ИЛИ ВИДЪТ НА ЗАБЛУЖДЕНИЕТО
1. Материалистично заблуждение
А. Икономическо заблуждание
Б. Финансово заблуждание
В. Политическо заблуждение
2. Лично заблуждение
Яков 4:13-15 –“Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой-си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим, - когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва. Вместо това, вие трябва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова.”
Притчи 1:10-19 –“Сине мой, ако грешните те прилъгват, Да се не съгласиш. Ако рекат: Ела с нас, Нека поставим засада за кръвопролитие. Нека причакаме без причина невинния, Както ада нека ги погълнем живи, Даже съвършените, като ония, които слизат в рова, Ще намерим всякакъв скъпоценен имот, Ще напълним къщите си с користи, Ще хвърлиш жребието си като един от нас, Една кесия ще имаме всички; - Сине мой, не ходи на пътя с тях, Въздържай ногата си от пътеката им, Защото техните нозе тичат към злото, И бързат да проливат кръв. Защото напразно се простира мрежа Пред очите на каква да било птица. И тия поставят засада против своята си кръв, Причакват собствения си живот. Такива са пътищата на всеки сребролюбец: Сребролюбието отнема живота на завладените от него.”
А. Заблуденият ум
Б. Заблуденото сърце
В. Заблудените чувства
3. Семейно заблуждение
Д.А.5:1-2 –“А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот, и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.”
4. Обществено заблуждение
Заблуждението съпътства човека винаги и навсякъде - на пазара, в магазина, в сервиза, в ателието, в офиса и пр.
5. Международно заблуждение
Откровение 13:16 –17 –“И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра, или числото на неговото име.”
ІІ. ЗАБЛУДЕНИЯТ ОТ ПРИРОДАТА ЧОВЕК
Веднъж реших да насърча собственика на едно прекрасно лозе и изразих възхищението си от външния вид на лозето, от плодородната почва, от кехлибареното сладко грозде, като не пестих похвалните думи. Имах намерение да използвам моя комплимент, като начало на един разговор за Бог и за Неговата благост и щедрост.
Намеренията ми бяха бързо осланени от гневните нотки, които долових в отговора на стопанина. Той ми каза:”Тези комплименти по отношение на лозето ми не ги чувам за първи път. Но трябваше да видиш същото това лозе преди две години, когато го купих. То беше напълно занемарено. Коловете бяха изпочупени, лозето беше буренясало, лозниците необрязани и не даваха плод. Това, което виждаш в момента е единствено в резултат на моя денонощен труд и пълно посвещение.”
Тези думи проникнаха в мен и ми дадоха повод за размишление. - Колко пъти ние постъпваме по същия начин и не отреждаме на Бог, полагащото Му се централно място, като основен фактор за качеството на нашето лозе (нашия живот). Вдъхновени от успехите в живота си, често пренебрегваме основната движеща сила, която ги обуславя. Може би причината за това се крие в склонността на човека да оценя благословенията си в живота, когато ги загуби.
Когато лозето ни е плодоносно, задаваме ли си въпросите:
- Кой изпраща дъжда на земята, за да пои лозето ни?
(За съжаление осъзнаваме Божието благословение чрез дъжда, обикновено по време на суша.)
- Кой огрява с животворните слънчеви лъчи нашето лозе?
- Кой го пази от болести и вредители?
- Кой ни дава здраве и сили да държим здраво мотиката, лопатата?
- Не ли Бог?
- Защо тогава, когато сме успешни не си задаваме тези въпроси?
Трябва ли да живеем в заблуждение, като моя събеседник, че единствено, или преди всичко, усърдният ни труд е причина за хубавото лозе?
Ние, българите, трябва да се освободим от заблудата, наследство от атеизма и да се замислим сериозно върху въпросите:
- От кой зависи качеството на нашия живот (на нашето лозе)?
- Трябва ли чакаме да настъпи суша, наводнение, градушка или друго природно бедствие и катаклизми, за да признаем Божия основен принос в успехите на нашия труд и пълната ни зависимост от Неговото благословение ?
Защото Той е Този, Който стои над природните стихии и ги контролира.
Второзаконие 28:12а–“Господ ще ти отвори доброто Си съкровище, небето, за да дава дъжд на земята ти на времето му, и да благославя всичките дела на ръцете ти…”
Лука 12:16-21 –“ И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си. И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.”
ІІІ. ЗАБЛУДЕНИЯТ ОТ ДЯВОЛА ЧОВЕК
1 Криещият се дявол
2. Какво представлява кукерът или кукеровден?
Неотдавна в пресата беше публикувано предание за кукеровден. - Когато България била под турско робство, султанът определил един ден, в който българите да имат право да се маскират и да изразят негативните си чувства към поробителите (чорбажии и турци). На този ден маскираните със страшни демонски маски българи влизали безнаказано в дворовете на тези, които мразят и плашели семействата им, децата им.
Дяволът днес няма определен ден в годината, през който има право да влиза в дома ти и да плаши децата ти. Но ако ти му позволиш, той има това право не само 24 часа , но и през цялата година.
Не вярвай в измислиците, свързани с кукеровден! Под кукерската маска се крие дяволът, който не може да ти донесе нищо добро.
Не вярвай, че кукерът ще изплаши болестите и ще ги прогони от твоя дом! Това е суеверие! Помни, че самият той носи болести!
Не вярвай, че кукерите ще изгонят беднотията от дома ти. Кукерът е по-беден и от теб.
Не позволявай дяволът да те заблуждава! Независимо под каква форма той идва при теб:
А. Скрит под маската на маскения бал
Б. Скрит под маската на хелуин
В. Скрит под кукерския тоалет
3. Нуждата от дарбата за разпознаване на духовете
А. Опитът за заблуждението на пророк Самуил
1Царе 15:14 –“Но Самуил каза: Що значи тогава това блеене на овци в ушите ми, и тоя рев на говеда, що слушам?”
Б. Заблуденият от дявола цар Давид
2 Царе12:1-2 –“След една година, във времето когато царете отиват на война, Давид прати Иоава и слугите си с него и целия Израил; и те разбиха амонците, и обсадиха Рава. А Давид остана в Ерусалим. надвечер Давид стана от леглото си и се разхождаше по покрива на царската къща; и от покрива видя една жена, която се къпеше; а жената бе много красива на глед.”
В. Заблуденото от дявола семейство
Д.А.5:1-2 –“А някой си човек на име Анания, с жена си Сапфира, продаде имот, и задържа нещо от цената, със знанието на жена си; и донесе една част и я сложи пред нозете на апостолите.”
Г. Заблудената от дявола Църква
Лука 6:39 –“Рече им една притча: Може ли слепец слепеца да води? Не ще ли паднат и двамата в яма?”
Откровение 3:17 –“Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол,”
Галатяни 1:6-7 –“Чудя се как вие оставяте Онзи, Който ви призова чрез Христовата благодат, и така скоро преминавате към друго благовестие; което не е друго благовестие, но е дело на неколцината, които ви смущават и искат да изопачат Христовото благовестие.”
Заблуждението е най-силното оръжие на дявола
Заблуждението е най-ефикасното оръжие
Заблуждението е оръжието с най-голям периметър на действие:
- Оръжие против малки и големи
- Оръжие против учени и прости
- Оръжие против бели и черни
- Оръжие против силни и слаби

Няма коментари: