четвъртък, 11 февруари 2010 г.

ПРОБОДЕНОТО СЪРЦЕ

1Тимотей 6:10 –“Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,”
Духовният проблем с прободеното сърце е прехвърлен на учените в света, които по своему обясняват тази човешка трагедия, като казват: Днес от сърдечни болести боледуват най-много хора в света, и за съжаление, броят на младите нараства. Болестта "сърдечен удар" започва от 45 години и умъртвява милиони души. Във връзка с нашата тема: “Прободеното сърце” нека да чуем чрез Словото Божие истинската причина за боледуващото сърце.

I. БОРБАТА ЗА ЧОВЕШКОТО СЪРЦЕ, ПРИЧИНАТА ЗА ПРОБОДЕНОТО СЪРЦЕ
1. Дяволската борба за човешкото сърце, първопричината за прободеното сърце
А. Борбата на дявола да прободе Иововото сърце
Иов 1:7-10 –“И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея. После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Иов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото? А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Иов от Бога? Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му, и имота му се е умножил на земята.”
Б. Борбата на дявола да прободе Христовото сърце
Матей 4:1-3 –“Тогава Исус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола. И след като пости четиридесет дни и четиридесет нощи, най-после огладня. И тъй изкусителят дойде и Му рече: Ако си Божий Син заповядай тия камъни да станат хлябове.”
В. Борбата на дявола да прободе:
1). Сърцето на блудния син
Лука 15:11-12 –“Каза още: Някой си човек имаше двама сина. И по-младият от тях рече на баща си: Тате, дай ми дела, който ми се пада от имота. И той им раздели имота.”
2). Сърцето на Юда Искариотски
Матей 26:14-16 –“Тогава един от дванадесетте, наречен Юда Искариотски отиде при първосвещениците и рече: Какво обичате да ми дадете и аз ще ви Го предам? И те му претеглиха тридесет сребърника. И от тогава той търсеше удобен случай да им Го предаде.”
3). Сърцето на Симон Магьосника
Д.А.8:18-19 –“А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Светия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Светия Дух.”
4). Сърцето на Димас
2 Тимотей 4:10 –“защото Димас ме остави, като обикна сегашния свят; той отиде в Солун, Крискент в Галатия, а Тит в Далмация.”
Човекът с прободено сърце прилича на ранена птица.
Ранената птица не може да се храни, не може да пие вода, не може да тича, нито да лети. Тя бавно, но сигурно умира.
Така е и с човек, чието сърце по един или друг начин е прободено от дявола.

II. ХАРАКТЕРЪТ НА СТРЕЛИТЕ, КОИТО СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ПРОБОЖДАНЕ НА ЧОВЕШКОТО СЪРЦЕ
1. Сребролюбието
1 Тимотей 6:10 –“Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби,”
2. Богатстволюбието ( Може да няма точно такива словосъчетания в българския език, но има стрели с точно такива имена, които пробождат сърцето на българина )
3. Омразолюбие( Омразата, оазисът на клюките )
4. Алчност (малко повече)
Алчността в сърцето, като шило в торба
5. Суетолюбие
6. Славолюбие
7. Семейството, стрелите, които дяволът използва за пробождане на:
1). Майчиното сърце 2). Татковото сърце
3). Съпружеското сърце 4). Детските сърца
8. Приятелите, стрелите, които дяволът използва за пронизване на човешкото сърце

III. ЛЕКУВАНЕ НА ПРОБОДЕНОТО СЪРЦЕ
1. Лекарството, наречено съвременна медицина
Ние благодарим на Бога, както за добрите лекари по сърдечни болести, така и за развитието на кардиологията. Но има рана в човешкото сърце, която не се лекува чрез добрата медицина, а с Божествено лекарство
2. Божият призив към човека, преди сърцето му да бъде прободено
Притчи 4:23 –“Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота.”
Притчи 23:26 –“Обмисляй внимателно пътеката на нозете си, И всичките ти пътища нека бъдат добре уредени.”
3. Вярата в Бога, лекарството против прободеното сърце
Римляни 10:9-10 –“Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява.”
4. Святият Дух, лекарството на прободеното сърце
Д.А.19:1-2, 6 –“А когато Аполос беше в Коринт, Павел, след като беше минал през горните страни, дойде в Ефес, гдето намери някои ученици. И рече им: Приехте ли Светия Дух като повярвахте? А те му отговориха: Даже не сме чули дали има Светия Дух... И като положи Павел ръце на тях, Светият Дух дойде на тях; и говореха други езици и пророкуваха.”
5. Словото Божие (Библията), лекарството на прободеното сърце
Псалми 19:7, 10-11 –“Законът Господен е съвършен, възвръща душата; Изявлението Господно е вярно, дава мъдрост на простия;... Желателни са повече от злато, Повече от изобилие чисто злато, И по-сладки от мед и от капките на медена пита. Слугата Ти още се и предупреждава чрез тях; В опазването им има голяма награда. ”

Няма коментари: