събота, 13 февруари 2010 г.

ЧОВЕКЪТ НА ПЕРОНА

Лука 13:16 –“А тая, като е Авраамова дъщеря, която Сатана е държал цели осемнадесет години, не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка в съботен ден?”

I. ЧОВЕКЪТ НА ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ПЕРОН
Спомням си случай от моите младежки години. Чаках мой близък на перона на железопътната гара в град Сливен. Изведнъж забелязах необичаен млад мъж.
1. По облеклото му личеше, че той беше арестант или затворник
2. На краката му имаше тежка верига, която не му позволяваше да върви, а още по-малко - да бяга
3. До него стоеше въоръжен милиционер, който го придружаваше
4. На лицето на този, окован във веригите човек, се четяха няколко неща:
А. Срам – някой познат дане го види
Б. Унижение – погледите на всички хора бяха спряни върху него
В. Страх - само една малка грешка и той всеки момент можеше да бъде убит
Г. Безпомощност – ръцете му бяха заключени с белезници, нозете му оковани в тежки вериги. За всичко той разчиташе на придружаващия го милиционер
До мен стоеше един възрастен човек, който ми каза: "Младежо! В този свят, без Бога, всички сме арестанти, като този човек. На ръцете и краката си ние също носим вериги, но не физически, а духовни."
Този спомен породи желанието в мен, да спрем вниманието си върху човека, стоящ на духовния перон, окован с белезници на ръцете и с тежки вериги на краката, чакащ влака за вечността.
Духовните вериги могат да бъдат поставени на краката на всички хора:
- малки и големи
- бедни и богатни
- учени и прости
- бели и черни
II. ДУХОВНИТЕ ВЕРИГИ НА ЧОВЕКА, ЧАКАЩ НА ПЕРОНА СВОЯ ВЛАК ЗА ВЕЧНОСТТА
1. За някои тези вериги или белезници могат да бъдат Сребролюбие
2. За други тези вериги или белезници могат да се казват Богатство
3. За трети, веригите или белезниците могат да се казват Земна слава
4. За четвърти, веригите на нозете и белезниците на ръцете могат да се казват Алкохол, Наркотици
5. За пети, веригите на нозете и белезниците на ръцете могат да се казват Мързел
6. За шести, веригите на нозете и белезниците на ръцете могат да се казват:
А. Страх
Б. Гордост
В. Различни пороци
Защо пиша имената на видовете вериги с главни букви? Защото това не са просто черти от характера на човека, а това са духове, които живеят в човека и го владеят.

III. ОСВОБОДИТЕЛЯТ НА ЧОВЕКА, ОКОВАН ВЪВ ВЕРИГИТЕ НА ДЯВОЛА
1. Освободителят на човека, окован във веригите на дявола, по примера на апостолите
Д.А.12:6-7 –“През същата нощ, когато Ирод щеше да го изведе, Петър спеше между двама войника, окован с две вериги; и стражари пред вратата вардеха тъмницата. И, ето, един ангел от Господа застана до него, и светлина осия килията; и като побута Петра по ребрата, разбуди го и рече му: Ставай бърже. И веригите паднаха от ръцете му...”
Д.А. 16:25-26 –“Но по среднощ, когато Павел и Сила се молеха с химни на Бога, а затворниците ги слушаха, внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се поклатиха и веднага всички врати се отвориха, и оковите на всичките се развързаха.”
2. Животът на човека, освободен чрез Христа от веригите на дявола
Марка 5:1-4 –“И тъй минаха отвъд езерото в гадаринската страна. И като излезе от ладията, на часа Го срещна от гробищата човек с нечист дух. Той живееше в гробищата, и никой вече не можеше да го върже нито с верига; защото много пъти бяха го връзвали с окови и с вериги; но той бе разкъсвал веригите и счупвал оковите; и никой нямаше сила да го укроти. И всякога, нощем и денем, в гробищата и по бърдата, той викаше и се изпосичаше с камъни. А като видя Исуса отдалеч, затече се и Му се поклони; и изкрещя със силен глас и рече: Какво имаш Ти с мен, Исусе, Сине на Всевишния Бог? Заклевам Те в Бога, недей ме мъчи.”
Лука 13:16 –“А тая, като е Авраамова дъщеря, която Сатана е държал цели осемнадесет години, не трябваше ли да бъде развързана от тая връзка в съботен ден?”
Матей 12:43-45 –“Когато нечистият дух излезе из човека, той минава през безводни места да търси покой, и не намира. Тогава казва: Ще се върна в къщата си отгдето съм излязъл. И, като дойде намира я празна, пометена и наредена. Тогава отива и взема при себе си седем други духове, по-зли от него, и, като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото. Също така ще бъде и на това нечестиво поколение.”
Откровение 1:4 –“Иоан до седемте църкви, които са в Азия: Благодат и мир да бъде на вас от Онзи, Който е, и Който е бил, и Който иде, и от седемте духове, които са пред неговия престол,”
Ако състоянието на обладания човек става седем пъти по-лошо, то колко повече се подобрява духовното състояние на човека чрез седемте Божии Духове.
3. Христос, Освободителят на човека, окован с веригите на Суеверието
Исая 55:1 –“О вие, които сте жадни, дойдете всички при водите; И вие, които нямате пари, дойдете купете, та яжте; Да! дойдете, купете вино и мляко, Без пари и без плата.”
1). Ела при Бога!
2). Извикай към Бога!
3). Погледни към Христа!
(По примера на разбойника от кръста!)
Лука 23:42 –“И каза: [Господи] Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си.”

Няма коментари: