четвъртък, 26 ноември 2009 г.

БЛАГОДАРНОСТТА, БОЖИЯ ПОВЕЛЯ

1 Солунци 5:16-18
“Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.”
Ефесяни 5:20 –“и като винаги благодарите за всичко на Бога и Отца в името на нашия Господ Исус Христос,”
I. ХАРАКТЕРЪТ НА БЛАГОДАРНОСТТА КЪМ БОГА
1. Благодарността е Божествен атрибут
2. Благодарността е силата на Християнина
Благодарни, независимо (въпреки)от обстоятелствата
Пример за разликата между светски (невярващ) човек и Християнин, изпаднали в едни и същи обстоятелства
И двамата мъже бяха болни от рак и умираха в болките си. Във времето, за което говоря нямаше обезболяващи лекарства. Невярващият човек направо виеше от болки и огласяваше с виковете си квартала.
Физическите му болките бяха премесени с отчаяние, ужас и роптание.
Християнинът безмълвно понасяше болките. Веднъж, когато неговият син му поднасе чаша с лимонада, за да утоли жаждата си, той отказа с думите:”Благодаря, синко, но не от това се нуждая в момента. Това, за което ожидам е да видя моя Спасител, Който да ме заведе при реката на Живата вода. Там ще коленича и ще пия, ще пия...” Това бяха думите, с които този човек си премина с мир във Вечността.
3. Благодарността е оръжието на Християнина против кризите в живота
“Научил съм тайната – да съм сит и да съм гладен!”
4. Ден на Благодарността е ден за възпоменание
А. Възпоменание на Божиите милости в живота на човека
Текстът на стара евангелска песен апелира към Християнина:
"Милостите Божии припомни!
Всички поотделно повтори!
Припомни си какво е Той сторил;
и ще видиш колко благ към теб е бил!"
Нека Денят на благодарността провокира всеки Християнин да си припомни с благодарно сърце поне една Божия милост в своя живот!
Аз лично, в този възпоменателен ден възкресих в паметта си великата Божия милост, която Той показа към мен и моето семейство през далечната 1969 година. Трябваше да преминем нелегално границата между Югославия и Италия. Напрежението, неизвестността, страховете от многоразличен характер бяха толкова големи, че казах на децата си: “Деца, ако тази нощ не побелее косата ми, никога няма да побелее!” Но всичко мина благополучно. Днес, 40 години по-късно, когато се връщам мислено към това преживяване, мога само да възкликна: Благодаря Ти, Боже, за Твоята безгранична милост!
Дано този пример да провокира и други хора, да благодарят на Бога за свободата, която Бог ни е подарил! И молитвата ми е: Нека да посветим тази свобода в служба на Бога, а не на суетата и чревоугодничеството!
Б. Ден на благодарността, Ден за възпоменание на Божиите съработници на тази земя
По примера на Божията благодарност чрез възпоменание!
Евреи 6:10 –“Защото Бог не е неправеден, та да забрави това, което извършихте и любовта, която показахте към Неговото име, като послужихте и още служите на светиите.”
Благодарни на Бога чрез благодарността към посветените в служба на Бога хора, чрез които Той излива благословенията си на тази земя!
Деяния на апостолите 2:15 –“А Господ му рече: Иди, защото той ми е съд избран да разгласява Моето име пред народите и царе и пред израилтяните;”
Ефесяни 2:10 –“Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.”
5. Сърцето на благодарния човек
Псалми 23:5 –“чашата ми се прелива.”
II. БЛАГОДАРСТВЕНАТА ОДА НА ХРИСТИЯНИНА КЪМ БОГА
1. Благодарни сме ти, Боже, за Твоята любов
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
1 Йоаново –“Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна.”
А. Изявлението на благодарността към Бога за Неговата любов чрез любовта към ближния
Йоан 13:35 –“По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако имате любов помежду си.”
Б. Благодарни на Бога, а неблагодарни към човека, израз на лицемерна благодарност (фарисейщина)
1Йоаново 4: 20 –“Ако рече някой: Любя Бога, а мразя брата си, той е лъжец; защото, който не люби брата си, когото е видял, не може да люби Бога, Когото не е видял.”
В. Истинската благодарност е благодарността, подплатена с дела
1 Йоана 3:17 –“Но ако някой, който има световните блага, вижда брата си в нужда, а заключи сърцето си от него, как ще пребъдва в него любов към Бога?”
Ако някой твърди, че е благодарен на Бога,а е неблагодарен към човека, истината не е в него
2. Благодарни сме ти, Боже, за Твоя Единороден Син, нашият Спасител, Лекар, Пастир
1 Петрово 1:18-19 –“като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист,”
Йоан 10:11 –“Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.”
Откровение 3:20 –“Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.”
3. Благодарни сме ти, Боже, за Твоето Слово
А. Благодарни за Светлината чрез Словото Божие
Псалми 119:105 –“Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.”
Б. Благодарни за Вярата чрез Словото Божие
Римляни 10:17 –“И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.”
В. Благодарни за поучението чрез Словото Божие
Псалми 1:1-3 –“Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде като дърво, посадено при потоци води, Което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко що върши ще благоуспява.”
4. Благодарни сме ти, Боже, за Святия Дух
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Йоан 16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.”
Д.А. 2:1, 4 –“И когато настана денят на Петдесетницата, те всички бяха на едно място... И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.”
5. Благодарни сме ти, Боже, за Твоята Църква
Матей 16:18 “Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.”
Матей 5:13-16 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град, поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са вкъщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.”
6. Благодарни сме ти, Боже, за Твоето творение
Псалми 19:1-3 –“За първия певец. Давидов псалом. Небесата разказват славата Божия, И просторът известява делото на ръцете Му. Ден на ден казва слово; И нощ на нощ изявява знание. Без говорене, без думи, Без да се чуе гласът им,”
III. БЛАГОДАРСТВЕН ДЕН ЧРЕЗ БЛАГОДАРСТВЕН ЖИВОТ
Благодарственият ден не трябва да бъде веднъж в годината, а всеки ден
1 Солунци 5:18 –“За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.”
Евреи 13:7 –“Помнете ония, които са ви били наставници, които са ви говорили Божието слово; и като се взирате в сетнината на техния начин на живеене, подражавайте вярата им.”
Ефесяни 2:10 –“Защото сме Негово творение създадени в Христа Исуса за добри дела, в които Бог отнапред е наредил да ходим.”

Няма коментари: