събота, 7 ноември 2009 г.

АНГЕЛИТЕ, БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ

АНГЕЛИТЕ В НОВОЗАВЕТНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
Евреи 1:14 –“Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?”
І. АНГЕЛИТЕ, БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ
ОТ РОЖДЕНИЕТО ДО ВЪЗНЕСЕНИЕТО НА ХРИСТА

1. Христовото въплощение бе обявено чрез ангела Господен
Лука 1:30-31 –“И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус.”
2. Христовото име бе дадено чрез ангела Господен
Матей 1:21 –“Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус (Спасител); защото Той е, Който ще спаси людете Си от греховете им.”
3. Христовото рождение бе изявено чрез ангела Господен
Лука 2:10-12 –“Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде на всичките людe. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, който е Помазаник Господ. И това ще ви бъде знака: ще намерите младенец, повит и сложен в една ясла.”
4. Христос бе обслужван чрез ангелите Господни
Матей 4:11 -“Тогава дяволът Го остави; и, ето, ангели дойдоха, та Му прислужваха.”
5. Христос бе укрепван от ангела Господен
Лука 22:43 –“И яви му се ангел от небето, та Го укрепяваше.”
6. Христос бе възкресен чрез ангела Господен
Матей 28:2-3 –“А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше, като блескавица, и облеклото му бяло, като сняг.”
7. Христовото възнесение, придружено чрез ангелите Господни
Д.А. (Деяния на апостолите) 1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.”
ІІ. АНГЕЛИТЕ, БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ В ЖИВОТА НА ЦЪРКВАТА
1. Ангелът Господен в служението на евангелист Филип
Д.А.8:26 –“А ангел от Господа говори на Филипа, казвайки: Стани, иди към юг по пътя, който слиза от Ерусалим през пустинята за Газа”
2. Ангелът Господен в служението на Корнилий
Д.А.10:1-3 –“Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк. Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостиня на людете, и непрестанно се молеше на Бога. Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие!”
3. Ангелът Господен при апостол Петър в затвора
Д.А.12:6-7 –“И през същата нощ, когато Ирод щеше да го изведе, Петър спеше между двама войника, окован с две вериги; и стражари пред вратата вардеха тъмницата. И, ето, един ангел от Господа застана пред него, и светлина осия килията; и като побута Петра по ребрата, разбуди го и рече му: Ставай бърже. И веригите паднаха от ръцете му.”
4. Ангелът Господен в мисионерското пътуване на апостол Павел
Д.А.27:23-24 –“Защото ангел от Бога , Чийто съм аз и Комуто служа, застана до мене тая нощ и рече: Не бой се, Павле, ти трябва да застанеш пред Кесаря; и ето, Бог ти подари всички, които плуват с тебе.”
ІІІ. АНГЕЛИТЕ, БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ ПРЕДИ И СЛЕД ГРАБВАНЕТО НА ЦЪРКВАТА
Деянието на ангелите, Божиите служебни духове
В Книгата Откровение – от 1 гл. до 22 гл. се споменават 56 пъти Божиите ангели
- Ангелите на печата
- Ангелите на язвите

Няма коментари: