петък, 13 ноември 2009 г.

БРАНИТЕЛИ НА ДУХОВНИЯ МОРАЛ

Марк 11:12-19 -"А на сутринта, когато излязоха от Витания, Той огладня. И като видя отдалеч една разлистила се смоковница, дойде дано би намерил нещо на нея; но като дойде до нея, не намери нищо, само едни листа, защото не беше време за смокини. И Той проговори, думайки й: Отсега нататък никой да не яде плод от тебе до века. И учениците Му чуха това.И дойдоха в Ерусалим; Исус като влезе в храма, почна да изпъжда ония, които продаваха, и ония, които купуваха в храма , и прекатури масите на среброменителите и столовете на ония, които продаваха гълъбите. И не позволяваше да принесе някой какъвто и да било съд през храма. И поучаваше, казвайки им: Не е ли писано:"Домът Ми ще се нарече Молитвен дом за всичките народи?" а вие го направихте "разбойнически вертеп". И главните свещеници и книжниците чуха това; и търсиха начин как да го погубят, защото се боеше от Него, понеже целият народ се чудеше на учението Му. А всякога на мръкване Той излизаше вън от града."
I. ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО НА ХРАМА ГОСПОДЕН
Храмът Господен (Църквата Христова) наричаме Божието посолство на земята
В това "посолство" Небесният Посланик (Святият Дух) урежда дипломатическите отношения между двете царства
1. Архитектурата на храма Господен
А. Дворът на Храма - символ на човешкото сърце
Б. Святото място - символ на човешката душа
В. Пресвятото място - символ на човешкия дух
2. Триединният храм е служел и служи за следните цели:
А. Присъствието на Бога в пресвятото място
Б. Служението на свещеника в святото място
В. Служението на грешника в двора на скинята Господня
II. ПОЛИТИКА (БИЗНЕС) И РЕЛИГИЯ
Марк 11:12-19
1. Политика (бизнес) и религия
( Дяволът и Бог - под един покрив )
Матей 6:24 –"Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона."
2. Лаудикийската църква, преобраз на тогавашното състояние на храма
Откровение 3:14 –"До ангела на лаодикийската църква пиши: Това казва Амин, верният и истински свидетел, начинателят на всичко, което Бог е създал. 15 Зная делата ти, че не си студен нито топъл. Дано да беше ти студен, или топъл. 16 Така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си. 17 Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол, 18 то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш, та да се не яви срамотата на твоята голота, и колурий, за да помажеш очите си, та да виждаш. 19 Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш. "
3. Политика (бизнес) и Църква, преобраз на вълка в овча кожа
III. БОГ И НЕГОВИЯТ ХРАМ
1. Земният храм на Бога
Деяния на апостолите 2:46 -"И всеки ден прекарваха единодушно в храма, и разчупваха хляб по къщите си, и приемаха храна с радост и простосърдечие,"
2. Телесният храм на Бога
Римляни 12:1 -"И тъй, моля ви, братя, поради Божиите милости, да представите телата си в жертва жива свята, благоугодна на Бога, като ваше духовно служение."
1Коринтяни 3:16 -"Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?"
3. Семейният храм на Бога
Филимон 1:1-2 -"Павел, затворник за Христа Исуса и брат Тимотей, до нашия любезен съработник Филимон и до сестра Апфия и до нашия сподвижник Архип и до твоята домашна църква."
IV. ЧИСТАЧИТЕ НА БОЖИЯ ХРАМ
1. Постоянната нужда от поддържане чистотата на храма
А. Пример с ДНА - Бургас
В годините, когато бях Пастир на ЕПЦ-Бургас, предвид на увеличения брой на децата в Неделното училище и недостатъчната материална база на Църквата, наех под наем зала в Дома на народната армия в града. Докато уреждах подробностите по договора с директора, в коридорите срещах предимно лица с пагони, които си отдаваха чест, като се разминаваха. Непосредствено след подписването на договора, посетих децата, за да се уверя лично, че условията отговарят на договорените. С голяма изненада установих, че коридорите бяха превърнати в търговски базар.
За един ден всичко бе генерално променено. Помещението бе изпълнено със сергии, търговци и клиенти
Б. Точно това представлява нашето сърце
За един ден (или миг) дяволът може да разпъне сергиите си
- на сребролюбието
- на материализма
- на славолюбието
- на комарджийството
- на суетата и пр.
2. Себеназначилият се чистач на чуждия храм
Матей 7:3-5 -"И защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не внимаваш на гредата в твоето око. Или как ще речеш на брата си: Остави ме да извадя съчицата из окото ти; а ето гредата в твоето око. Лицемерецо, първом извади гредата от своето око, и тогава ще видиш ясно, за да извадиш съчицата от братовото си око."
От това погрешно себеназначение идват всичките ни проблеми
3. Себечистачът на храма
( Всеки за себе си )
1Коринтяни 3:16 –"Не знаете ли, че сте храм на Бога, и че Божият Дух живее във вас?"

Няма коментари: