сряда, 6 май 2009 г.

ПОБЕДАТА НА ЕДИН - ПОБЕДА НА ВСИЧКИ

ПОБЕДОНОСЦИ ЧРЕЗ ХРИСТА
1Царе 17:45-47 -“А Давид каза на Филистимеца: Ти идеш против мене с меч и копие и сулица; а аз ида против тебе в името на Господа на Силите, Бога на Израилевите войски,върху които ти хвърли презрение. Днес Господ ще те предаде в ръката ми; и като те поразя ще ти отнема главата, и днес ще предам труповете на Филистимското множество на въздушните птици и на земните зверове; за да познае целия свят, че има Бог в Израиля, и да познаят всички тук събрани, че Господ не избавя с меч и копие; защото боят е на Господа, и Той ще ви предаде в нашата ръка.”
I. ПОБЕДАТА НА ДАВИД БЕ ПОБЕДА НА ВСИЧКИ
1. Изпитът, преди победата
1Царе 17:1-13 –“След това, като свикаха филистимците войските си за война, събраха се в Сокхот Юдин, и разположиха стан в Ефес-дамим, между Сокхот и Азика. А Саул и Израилевите мъже се събраха та разположиха стан в долината Ила, и се опълчиха за бой против филистимците. Филистимците стояха на хълма от едната страна, а Израил стоеше на хълма от другата страна, и долината беше помежду им. И от филистимския стан излезе юнак на име Голиат, от Гет, шест лакътя и една педя висок. Той имаше меден шлем на главата си, и бе облечен с люспеста броня, тежината на бронята беше пет хиляди сикли мед, и с медни ногавки на пищялите си и медно щитче между рамената си. Дръжката на копието му беше като кросно на тъкач; и острието на копието му тежеше шестстотин сикли желязо; и щитоносецът му вървеше пред него. И той застана та извика към Израилевите редове, като им каза: Защо излязохте да се опълчите за бой? Не съм ли аз филистимец, и вие Саулови слуги? Изберете си един мъж, па нека слезе при мене. Ако може да се бие с мене и да ме убие, тогава ние ще ви бъдем слуги; но ако му надвия аз и го убия, тогава вие ще ни бъдете слуги и ще ни се подчинявате. Филистимецът рече още: Аз хвърлям презрение днес върху Израилевите редове; дайте ми мъж да се бием двама. А Саул и целият Израил, когато чуха тия думи на филистимеца, смаяха се и се уплашиха твърде много. А Давид беше син на оня ефратянин от Витлеем Юдов, който се именуваше Есей, и имаше осем сина; и в Сауловите дни тоя човек имаше старейшински чин между хората. И тримата по-големи сина на Есея бяха отишли подир Саула във войната; и имената на тримата му сина, които отидоха на войната, бяха - на първородния Елиав, на другия след него, Авинадав и на третия Сама.”
2. Свързочникът в неравната война
1Царе 17:14-29 –“ Давид беше най-младият; а тримата по-големи следваха Саула. А Давид отиваше от Саула, за да пасе овците на баща си във Витлеем и се връщаше. И филистимецът се приближаваше заран и вечер и се представяше четиридесет дена. В това време Есей каза на сина си Давида: Вземи сега за братята си една ефа пържено жито и тия десет хляба та ги занеси бърже на братята си в стана; а тия десет пити сирене занеси на хилядника им; и виж, здрави ли са братята ти, и вземи ми белег от тях. Саул и те и всичките Израилеви мъже са в долината Ила, дето се бият с филистимците. Прочее, на сутринта Давид стана рано, остави овците на пазач, и взе нещата та отиде както Иесей му бе заповядал; и той отиде при оградата от коли когато войската, при излизането си да се опълчи, извикваше гръмогласно за битката. И Израил и филистимците се опълчиха войска срещу войска. А Давид остави товара си под грижата на товаропазача, и като се завтече към войската, дойде та попита братята си за здравето им. И като се разговаряше с тях, ето юнакът, филистимецът от Гет, на име Голиат, излизаше от филистимските редове та говореше според същите думи; и Давид го чу. А всичките Израилеви мъже, като видяха тоя мъж, побягнаха от него и много се уплашиха. И Израилевите мъже думаха: Видяхте ли тоя мъж, който възлиза? Наистина той възлезе да хвърли презрение върху Израиля; обаче, който го убие, него царят ще обогати с голямо богатство, и ще му даде дъщеря си и ще направи бащиния му дом свободен в Израиля. И Давид проговори на стоящите при него мъже като каза: Какво ще се направи на онзи, който порази тоя филистимец и отмахне укора, от Израиля? защото кой е тоя необрязан филистимец та да хвърли презрение върху войските на живия Бог? И людете му отговориха според казаните думи, като рекоха: така ще се направи на мъжа, който би го поразил. А като чу Елиав, най-големият му брат, как говореше на мъжете, гневът на Елиава пламна против Давида, и рече: Защо си слязъл тук? и кому си оставил онези малко овци в пустинята? Аз зная гордостта ти и лукавщината на сърцето ти; ти си слязъл, за да видиш битката. И Давид каза: Що съм сторил сега? няма ли причина?”
3. Вдъхновението на победителя, чиято победа стана победа на всички
1Царе 17:46-54 -“Днес Господ ще те предаде в ръката ми; и като те поразя ще ти отнема главата, и днес ще предам труповете на Филистимското множество на въздушните птици и на земните зверове; за да познае целия свят, че има Бог в Израиля, и да познаят всички тук събрани, че Господ не избавя с меч и копие; защото боят е на Господа, и Той ще ви предаде в нашата ръка. И като стана филистимецът та идваше и се приближаваше да посрещне Давида, Давид побърза и се завтече към редовете да посрещне филистимеца. И Давид тури ръката си в торбата си та взе от там камък, и като го хвърли с прашката, удари филистимеца в челото му, така щото камъкът се заби в челото му; и той падна по лицето си на земята. Така Давид надви филистимеца с прашка и с камък, и удари филистимеца и го уби. Но нямаше меч в ръката на Давида; затова Давид се завтече та застана над филистимеца, и хвана меча му и го изтръгна из ножницата му и като го уби отсече главата му с него. А филистимците, като видяха, че юнакът им умря, побягнаха. Тогава Израилевите и Юдовите мъже станаха, извикаха и подгониха филистимците до прохода на Гая и до портите на Акарон. И ранените филистимци паднаха из пътя за Саараим до Гет и до Акарон. А израилтяните, като се върнаха от преследването на филистимците, разграбиха стана им. И Давид взе главата на филистимеца та я занесе в Ерусалим, а оръжията му тури в шатъра си. ”
II. ПОБЕДАТА НА ХРИСТОС - ПОБЕДА НА ВСИЧКИ
1. Воюващите в духовната война
Исая 53:6 -“Всички ние се заблудихме както овци. Отбихме се всеки в своя си път...”
Римляни 3:10-18 -“Както е писано:- Няма праведен ни един; Няма никой разумен. Няма кой да търси Бога. Всички се отклониха заедно се развратиха; Няма кой да прави добро, няма ни един. Гроб отворен е гърлото им. Техните уста са пълни с клевета и горест. Нозете им бързат да проливат кръв. Опустошение и разорение има в пътищата им. И те знаят пътя на мира. Пред очите им няма страх от Бога. ”
Римляни 7:23-24 -“Но в телесните си части виждам различен закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. Окаян аз човек!Кой ще ме избави от тялото на тая смърт?”
2. Свързочникът в неравната духовна война
(Победата на Давид, която стана победа на всички - преобраз на победата в духовната война)
А. Голиат, преобраз на Сатана
Б. Израиляните, преобраз на света без Бога
В. Давид, преобраз на Христос
Исая 6:8 –“После чух глас на Господа, който казваше: Кого да пратя? И кой ще отиде за нас? Тогава рекох: Ето ме, изпрати мене.”
Йоан 3:16 -“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
3. Победата на Христос, победа на всички
Матей 28:18 -“Тогава Исус се приближи при тях та им говори, казвайки: Даде ми се всяка власт на небето и на земята.”
А. Победата на Христа стана победа на победения Закхей
Лука 19:1-10 -“След това Исус влезе в Ерихон, и минаваше през града. И, ето, един човек, на име Закхей, който беше началник на бирниците, и богат, искаше да види Исуса Кой е, но не можеше поради народа, защото беше малък на ръст. И завтече се напред и се покачи на една черница за да Го види; понеже през оня път щеше да мине. Исус като дойде на това място, погледна нагоре и му рече: Закхее, слез скоро, защото днес трябва да престоя у дома ти. И той побърза да слезе, и прие Го с радост. И като видяха това, всички роптаеха, казвайки: При грешен човек влезе да преседи. А Закхей стана и рече на Господа: Господи, ето от сега давам половината от имота си на сиромасите; и ако някак съм ограбил някого, връщам му четверократно. И Исус му рече: Днес стана спасение на този дом; защото и този е Авраамов син. Понеже Човешкият Син дойде да потърси и да спаси погиналото.”
Б. Победата на Христос стана победа на пропадналата в блудодеяние жена
Йоан 8:3-11 -“И книжниците и фарисеите доведоха [при Него] една жена уловена в прелюбодейство и, като я поставиха насред, казаха Му: Учителю, тази жена биде уловена в самото дело на прелюбодейство. А Моисей ни е заповядал в закона да убиваме такива с камъни; Ти, прочее, що казваш за нея? И това казаха да Го изпитват, за да имат за какво да Го обвиняват. А Исус се наведе на долу и пишеше с пръст на земята. Но като постоянствуваха да Го питат, Той се изправи и рече им: Който от вас е безгрешен нека пръв хвърли камък на нея. И пак се наведе на долу, и пишеше с пръст на земята. А те, като чуха това разотидоха се един по един, като почнаха от по-старите и следваха до последните; и Исус остана сам, и жената, гдето си беше, насред. И когато се изправи, Исус й рече: Жено, къде са тези, [които те обвиняваха]? Никой ли не те осъди? И тя отговори: Никой Господи. Исус рече: Нито Аз те осъждам; иди си, отсега не съгрешавай вече.”
В. Победата на Христа стана победа на победения от болестите човек.
Марк 5:25-34 -“И една жена, която бе имала кръвотечение дванадесет години, и беше много пострадала от мнозина лекари, и беше иждивила целия си имот без да види някаква полза, а напротив беше й станало по-зле, като чу отзивите за Исуса, дойде между народа изотзад и се допря до дрехата Му. Защото си казваше: Ако само се допра до дрехата Му, ще оздравея. И на часа пресекна кръвотечението й, и тя усети в тялото си, че се изцели от болестта. И веднага Исус като усети в Себе Си, че излязла от Него сила, обърна се всред народа и каза: Кой се допря до дрехите Ми? Учениците Му казаха: Ти виждаш, че народът Те притиска, и казваш ли: Кой се допря до Мене? Но Той се озърташе за да види тая, която бе сторила това. А жената уплашена и разтреперана, като знаеше станалото с нея, дойде и падна пред Него и Му каза цялата истина. А Той й рече: Дъщерьо, твоята вяра те изцели; иди си с мир, и бъди здрава от болестта си.”
III. ПОБЕДАТА НА ЧОВЕКА - ПОБЕДА НА ВСИЧКИ
Великанът, който беше застанал пред Давид се казваше Голиат
Какво е името на днескашния Голиат, който е застанал пред теб?
За някои днескашният Голиат се казва Страх, за други Срам, за трети Страст (страст към алкохол, страст към удоволствие на плътта, страст към кражба, страст към насилие и пр.)
Имената на съвременния Гулиат са многоразлични - Материализъм, Сребролюбие, Кариеризъм, Суета и пр.
1. Победата над срама - победа на всички
Марк 8:36-38 -“Понеже какво се ползува човек, като спечели целия свят, а изгуби живота си? Защото какво би дал човек в замяна на живота си?Защото ако се срамува някой поради мене и поради думите ми в тоя блуден и грешен род, то и Човешкия Син ще се срамува от него когато дойде в славата на Отца си с светите ангели. ”
Днес човек не се срамува да влезе в кръчмата, да влезе в дискотеката, да чете порнографна литература и пр..
Но, когато стане въпрос да отиде на Църква, да чете Библията, да изповяда, че е Християнин, в него момент, дълбок срам го обладава и е готов да се откаже от Вечността. Срамът от вярата в Бога е чувство, което се причинява от присъствието на падналите духове, живеещи в човека.
Днес ти срамуваш ли се да се наречеш Християнин, поради страха от Голиат?
2. Победата над страха - победа на всички
2Тимотей 1:7 -“Защото Бог ни е дал дух не на боязън, а на сила, любов, и себевладение.”
Лука 12:8-9 -“И казвам ви, Всекиму, който изповяда Мене пред човеците, ще го изповяда и Човешкия Син пред Божиите ангели; но ако се отрече някой от Мене пред човеците, ще бъде отречен пред Божиите ангели.”
3. Победата над греха - победа на всички
А. Грехът е като стена, която разделя човека от Бога и от останалите хора
Исая 59:2 -“Но вашите беззакония са ви разлъчили от Бога ви. И вашите грехове са скрили лицето му от вас, та не ще да чуе.”
Б. Слънчевото затъмнение, преобраз на Божието затъмнение
«Слънчевото затъмнение е астрономическо явление, при което Слънцето застава изцяло или частично невидимо за земния налюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята, и трите небесни тела се намират в една линия.»
Така е и грехът. Той застава помежду Бога и човека, и не позволява на Божията Слава да огрее грешника
В. Грехът е, като олово, което тежи върху човека
Битие 18:20-21 -“И рече Господ: Понеже викът на Содома и Гомора е силен, и понеже грехът им е твърде тежък, ще сляза сега и ще видя дали са сторили напълно според вика, който стигна до Мене; и ако не, ще узная.”
Г. Днес ти чувстваш ли се поробен от стария Голиат, наречен Грях?
Страхът от Голиат управлява ли твоя живот?
Победата на Християнина чрез Христос, е победа на всеки - победа на татко, победа на майка, победа на децата, победа на обществото, победа на държавата, победа на света.Великанът, който беше застанал пред Давид се казваше Голият.
Великанът, който днес е застанал пред всеки от нас има други многоразлични имена - Материализъм, Сребролюбие, Вещолюбие, Кариеризъм и пр.
Въпросът днес не е:
Какво е името на великана, който е застанал пред теб?
Въпросът днес е:
Вярваш ли в думите на Словото Божие, че всеки един простосмъртен човек може да бъдеш Победоносец чрез Христа?
“За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.” (Филипяни 34:13)
“Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите: На този, който победи, ще дам да яде от дървото на живота, което е [всред] Божия рай.” (Откровениие 2:7)

Няма коментари: