понеделник, 23 февруари 2009 г.

ТЪРСЕНИЯТ ОТ БОЖИЕТО ПРАВОСЪДИЕ ЧОВЕК

(ЖИВ ИЛИ МЪРТЪВ)
НАГРАДАТА ЗА ДОБРОВОЛНОТО МУ ПРЕДАВАНЕТО - ВЕЧЕН ЖИВОТ


Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
Лука 23:39а, 40а, 42-43–“И един от обесените злодейци Го хулеше… А другият в отговор го смъмра, като каза: Ни от Бога ли се не боиш...И каза: Господи Исусе, спомни си за мене, когато дойдеш в Царството Си. А Исус му рече: Истина ти казвам, днес ще бъдеш с Мене в рай.”
І. ПРИЧИНАТА ЗА ТЪРСЕНИЯ ОТ БОГА ЧОВЕК
Исая 53:6
–“Всички ние се заблудихме, както овци. Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всинца ни.”
1. Търсеният от Бога човек е нарушителят на Божия път
2.Търсеният от Бога човек е нарушителят на Божиите заповеди (Божието Слово)
3.Търсеният от Бога човек е бягащият човек от Божията благодат
4. Търсеният от Бога човек е бягащият човек от Божията любов
Пример за търсения човек чрез татковата любов (действителен случай)
Американски младеж напуска дома си, поради нежеланието да спазва правилата на живот, установени в семейството му. Баща му, преди да премине във Вечността , независимо от причинената болка, завещава на сина си богато наследство, възлизащо на милиони долари. Пастирът, определен като изпълнител на завещанието, започна упорито да го издирва чрез средствата за масова информация. Съобщението, гласеше следното:”Издирва се... жив или мъртъв!”.
Младежът дълго време продължаваше да бяга от татковата любов и да се укрива, неосъзнавайки, че ощетява самия себе си.
ІІ. ТЪРСЕНИЯТ ОТ БОГА ЧОВЕК Е КРИЕЩИЯТ СЕ ЧОВЕК
1. Криещите се Адам и Ева
Битие 3:8 –“И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога, като ходеше из градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между дърветата.”
2. Криещият се младеж в големия град
(Притчата за Блудния син)
Лука 15:11-13 –“Каза още: Някой си човек имаше двама сина. И по-младият от тях рече на баща си: Тате, дай ми делът, който ми се пада от имането. И той им раздели имота. И не след много дни по-младият син си събра всичко и отиде в далечна страна, и там разпиля имота си с разпуснатия си живот.”
3. Криещите се Апостоли в тъмнината
Йоан 21:3 –“Симон Петър им казва: Отивам да ловя риба. Казват му: Ще дойдем и ние с тебе. Излязоха и се качиха на ладията; и през оная нощ не уловиха нищо.”
Криещият се от Бога човек е човекът, който отхвърля Божието благословение, а търси разрешението на неразрешимите си нужди чрез собствените си ограничени сили
4. Криещата се овца
“Загубената овца” отиде и се скри (омота) всред драките, и попадна по чукарите
Псалом 119:176 –“Скитах се като изгубена овца; Потърси слугата Си, защото не забравих Твоите заповеди.”
5. “Криещата” се драхма (талант)
Загубената драхма се търкули под леглото и изчезна от погледа на стопанката си, която я обичаше, ценеше и се грижеше за нея
6. Криещото се дете
Пример с действителен случай.
Това се случи в една страна, в която хората, когато си подменят мебелите, бялата техника и пр., изваждат в близост до контейнера ненужните вече вещи с цел, ако някой се нуждае от тях, да се възползва безвъзмездно.
Деца си игреели на криеница. Едно от тях се скрило в изхвърлен на улицата хладилник и затворило вратата. Системата на вратата била такава, че можела да се отваря само отвън. Когато намерили детето, то било мъртво, поради липсата на животоподържащия кислород.
7. Опасността от криенето
Когато някой се крие, рискува,
защото не знае кой може да го намери, т.е. в коя ръка може да попадне.
III. ХАРАКТЕРЪТ НА БЯГАЩИЯ ОТ БОЖИЯТА ЛЮБОВ ЧОВЕК
1. Бягащият от Бога човек ще го срещнем навсякъде
Това е човекът, за когото древният философ е казал:
- Очи има, но не вижда
- Уши има, но не чува
- Уста има, но не говори
- Сърце има, но не чувства
- Мозък има, но не разсъждава
2. Бягащият от Бога човек е неблагодарният човек
(Всички разгледани примери са доказателство за това)
3. Погрешният избор на бягащия от Бога човек
А. Изборът на проклятието пред благословението
- Изборът на криещите се от Бога Адам и Ева
- Изборът на бягащия и криещия се блуден син
- "Изборът" на заблудената овца
- “Изборът” на драхмата
(Избор на тъмнината и прахоляка, вместо почетното място)
Б. Божият избор за тях беше много по-добър от тяхния избор
1Коринтяни 2: 9 –“А според както е писано: - "Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, И на човешко сърце не е дохождало, Всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят".
4. Божието Слово до бягащия от Бога човек
Псалом 121:1-7 –“Издигам очите си към хълмовете, От гдето иде помощта ми. Помощта ми е от Господа, Който е направил небето и земята. Той няма да остави да се поклати ногата ти; Оня, който те пази, няма да задреме. Ето, няма да задреме нито ще заспи Оня, Който пази Израиля. Господ ти е пазач; Господ е твой покров отдясно ти. Слънцето няма да те повреди денем, Нито луната нощем. Господ ще те пази от всяко зло; Ще пази душата ти. Господ ще пази излизането ти и влизането ти От сега и до века.”
ІV. НАГРАДАТА НА ТЪРСЕНИЯ ОТ БОГА ЧОВЕК
Йоан 3:16
–“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
1. Прощение на греховете
( Измиване на съвестта )
Пример: Независимо къде е било детето и какви пакости е извършило, когато мама го намери, тя го изкъпва и преоблича. Така постъпва и нашият Господ с нас.
2. Вечен живот (вечен дом), наградата на търсения от Бога човек
Йоан 14:1-3 –“Да се не смущава сърцето ви! Вие вярвате в Бога; вярвайте и в мене! В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при себе си, тъй щото дето съм аз да бъдете и вие.”
3. Условието за наградата на търсения от Бога човек
Римляни 10:9-10 –“Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш с сърцето си, че Бог го е възкръсил от мъртвите, ще се спасиш. Защото със сърце човек вярва и се оправдава; и с уста прави изповед, и се спасява. Защото писанието казва: Никой, който вярва в него, не ще се посрами.”
- Да повярваш със сърцето си
- Да изповядваш с устата си
4. Господ иде!
Готов ли си да го посрещнеш?!

Няма коментари: