неделя, 1 февруари 2009 г.

МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА

Йоан 1:4-5 –“ В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината, а тъмнината я не схвана.”

І. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА АВЕЛ
Битие 4:4-5 –“а на Каина и на приноса му не погледна така. За това Каин се разсърди твърде много, и лицето му се навъси.”
ІІ. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА ИОСИФ
Битие 37:3-4 –“А Израил обичаше Иосифа повече от всичките си чада, защото беше син на старостта му; и му беше направил шарена дрешка. Но братята му, като гледаха, че баща им го обичаше повече от всичките му братя, намразиха го и не можеха да му говорят спокойно.”
ІІІ. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА МОЙСЕЙ
Намразена от собствената му сестра
Числа 12:1-6; 9-10 –“В това време Мариам и Аарон говориха против Мойсея, поради Етиоптянката, която бе взел за жена ;защото бе взел за жена една Етиоптянка); и рекоха: Само чрез Мойсея ли говори Господ? Не говори ли и чрез нас? И Господ чу това. А Мойсей беше човек много кротък, повече от всичките човеци, които бяха на земята. И веднага Господ рече на Мойсея, на Аарона, и на Мариам: Излезте вие трима към шатъра за срещане. И тъй, излязоха и тримата. Тогава Господ слезе в облачен стълб, застана пред входа на шатъра, и повика Аарона и Мариам; и те двамата излязоха. И рече: Слушайте сега думите Ми: Ако има пророк между вас, Аз Господ ще му се опозная чрез видение, на сън ще му говоря… И гневът на Господа пламна против тях, и Той си отиде. И като се оттегли облакът от шатъра, ето, Мариам беше прокажена, бяла като сняг; като погледна Аарон на Мариам, ето, тя беше прокажена.”
ІV. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА ДАВИД
Мразен от собствените му братя
1Царе 17:28 –“ А като чу Елиав, най-големият му брат, как говореше на мъжете, гнева на Елиав пламна против Давида, и рече: Защо си слязъл тука? И кому си оставил онез малко овце в пустинята? Аз зная гордостта ти и лукавщината на сърцето ти; ти си слязъл, за да видиш битката.”
Царе 20:1
–“Тогава Давид побягна от Навиот у Рама, та дойде и рече пред Ионатана: Що съм сторил? Каква е неправдата ми? И какъв е грехът ми пред баща ти, та иска живота ми?”
V. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА ПРОРОК ИЛИЯ
3Царе 18:17-18 –“А като видя Илия, Ахаав му рече: Ти ли си, смутителю на Израиля? А той отговори: Не смущавам аз Израиля, но ти и твоят бащин дом; защото вие оставихте Господните заповеди, и ти последва Ваалимите.”
VІ. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА ХРИСТОС
Матей 8:34 –“И, ето, цял град излезе да посрещне Исуса; и като Го видяха, помолиха Му се да си отиде от тяхните предели.”
Йоан 6:60; 6:66 –“ И тъй, мнозина от учениците му, като чуха това, рекоха: Тежко е това учение; кой може да го слуша?.. Поради това мнозина от учениците му отстъпиха, и не ходеха вече с Него.”
VІІ. МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА АПОСТОЛИТЕ НА ХРИСТА
Деяния на апостолите1 7:6 –“Но като не ги намериха, завлякоха Ясона и някои от братята пред градоначалниците и викаха: Тия, които изопачиха света, дойдоха и тука;”
VІІІ.МРАЗЕНАТА СВЕТУЛКА, НАРЕЧЕНА ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА
Матей 5:14 –“Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие.”
Йоан 15:18 –“Ако светът ви мрази, знайте, че Мене е намразил преди вас”

Няма коментари: