сряда, 10 юли 2024 г.

БОЖИИТЕ СЪРАБОТНИЦИ

 ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ИЗОБИЛНАТА ЖЕТВА

1
Коринтяни 3:9 –“…защото сме съработници на Бога…”

Лука 10:1-3а –“След това Господ определи други седемдесет души, и ги изпрати по двама пред Себе Си във всеки град и място, гдето сам Той щеше да отиде. И каза им: Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си. Идете: ето, Аз ви изпращам, като агнета посред вълци.

В този текст на Словото Божие Бог ни запознава с десет важни неща.
Те са:
1. Господарят на жетвата – Бог Отец
2. Изпращачът на жетварите - Господ Исус Христос
3. Седемдесетте съработници – мисията на Църквата
4. Божията грижа към Неговите жетвари
5. Мястото на благовестието
6. Изобилната жетва
7. Нуждата от жетвари
8. Молитвата на седемдесетте
9. Завръщането на жетварите
10. Посрещането на Божиите жетвари

І. НУЖДАТА НА ИЗОБИЛНАТА ЖЕТВА ОТ БОЖИИТЕ СЪРАБОТНИЦИ

Лука 10:2 –“И каза им: Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си.

1. Нарушеният баланс помежду жетвата и жетварите
    в последното 
време
    А. Насилието
    Б. Кражбите
    В. Убийствата
    Г. Греха
2. Условието за изобилната жетва
А. Семето на сеяча

Исая 55:10 –“Защото, както слиза дъждът и снегът от небето, и не се връща там, но пои земята, И я прави да произраства и да напъпва, Та дава семе на сеяча и хляб на гладния (*ядещия).”

2 Коринтяни 9:10 –“А Тоя, Който дава семе на сеяча и хляб за храна, ще даде и ще умножи вашето семе за сеене, и ще прави да изобилват плодовете на вашата правда.

Б. Почвата на сеяча

Галатяни 6:8 Защото който сее за плътта си, от плътта си ще пожъне, а който сее за Духа, от Духа ще пожъне вечен живот.

Матей 13:3-9, 18-23 -И говореше им много с притчи, казвайки: Ето, сеячът излезе да сее; и като сееше някои зърна паднаха край пътя: птиците дойдоха и ги изкълваха. А други паднаха на канаристите места, гдето нямаше много пръст; и твърде скоро поникнаха, защото нямаше дълбока почва; а като изгря слънцето, пригоряха, и понеже нямаха корен изсъхнаха. Други пък паднаха между тръните; тръните порастнаха и ги заглушиха. А други паднаха на добра земя, и дадоха плод, кое стократно, кое шестдесет, кое тридесет. Който има уши [да слуша], нека слуша… Вие, прочее, чуйте какво значи притчата за сеяча. При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посеяното в сърцето му; той е посеяното край пътя. А посеяното на канаристите места е оня, който чуе словото и веднага с радост го приема; корен, обаче, няма в себе си, но е привременен; и когато настане напаст или гонение поради словото, на часа се съблазнява. А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден. А посеяното на добра земя е оня, който чуе словото и го разбира, който и дава плод, и принася кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет.

В. Опасността над изобилната жетва

Матей 13:24-25 –“Друга притча им предложи, като каза: Небесното царство се уприличава на човек, кйто е посеял доброто семе на нивата си; но, когато спяха човеците, неприятелят му дойде, та посея и плевели между житото и си отиде.

1Коринтяни 3:11-15 –“Защото никой не може да положи друга основа, освен положената , която е Исус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, всекиму работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви; понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е. Тоя, комуто работата, която е градил, устои, ще получи награда. А тоя, комуто работата изгори, ще претърпи загуба; а сам той ще се избави, но тъй като през огън.

ІІ. ИЗОБИЛНАТА ЖЕТВА, ПРИЧИНАТА ЗА МОЛИТВАТА,
СВЪРЗАНА С ЖЕТВАРИТЕ, БОЖИИТЕ СЪРАБОТНИЦИ

Лука 10:2 -“И каза им: Жетвата е изобилна, а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си.

1.   Характерът на молитвата, поради изобилната жетва

2.  Пророчеството тогава и днес чрез изобилната жетва

Битие 37:7 –“Ето ние връзвахме снопи на полето; и моят сноп стана и се изправи и вашите снопи се наредиха наоколо и се поклониха на моя сноп.

 3. Изпратените работници на Божията жетва, не според нашата воля,
     а според Божията воля 

Матей 20:1-16

ІІІ. ЖЕТВАРИТЕ, БОЖИИТЕ СЪРАБОТНИЦИ
НА ИЗОБИЛНАТА 
ЖЕТВА

1Коринтяни 3:6-15 –“Аз насадих, Аполос напои, но Господ прави да расте. И тъй, нито който сади е нещо, нито който пои, а Господ, Който прави да расте. Прочее, тоя, който сади, и тоя, който пои, са равни; обаче, всеки според своя труд ще получи своята награда. Защото сме съработници на Бога, като вие сте Божията нива, Божие сдание. Според дадената ми Божия благодат, като изкусен строител аз положих основа; а друг гради на нея. Но всеки нека внимава как гради на нея. Защото никой не може да положи друга основа, освен положената, която е Исус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, всекиму работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви; понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е. Тоя, комуто работата, която е градил, устои, ще получи награда. А тоя, комуто работата изгори, ще претърпи загуба; а сам той ще се избави, но тъй като през огън.

1. Любовта на жетварите, Божиите съработници
2. Загрижеността на жетварите, Божиите съработници
    Божиите съработници ще трябва да имат предвид три важни неща:
    А. Първото нещо е Господната трапеза и участието на всеки един
    в нея

Йоан 6:54 –“Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот в себе си.
(Защото ще има една друга Господна трапеза, в която не желаем никой да участва.)

Откровение 19:17 –“После видях един ангел, стоящ в слънцето; и извиквайки със силен глас каза на всичките птици, които летят посред небето: Дойдете, събирайте се за великата Божия вечеря.”

    Б. Участниците в първото възкресение

Откровение 20:5-6 –“Другите мъртви не оживяха, докле не се свършиха хилядата години. Това е първото възкресение. Блажен и свят оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царува с Него хиляда години.”

(Защото ще има и второ възкресение, в което не желаем никой да участва. Това ще бъде възкресението за вечното осъждение.)

Откровение 20:12, 15 –“Видях и мъртвите големи и малки, стоящи пред престола; и едни книги се разгънаха; разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите. И морето предаде мъртвите, които бяха в него; и смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си. И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това е втората смърт. И ако някой не се намери записан в книгата на живота, той биде хвърлен в огненото езеро.

     В. Участниците в първата жетва

Лука 10:2 -“И каза им: Жетвата е изобилна,а работниците малко; затова молете се на Господаря на жетвата да изпрати работници в жетвата Си.

(Защото ще има и втора жетва - жетвата на плевелите.)

1). Участниците във втората жетва, жетвата на трагедията

Откровение 14:18-19 –“Още и друг ангел, който имаше власт и над огъня, излезе из олтара и извика със силен глас на този, който държеше острия сърп; и рече: Простри острия си сърп и обери гроздовете на земното лозе, защото гроздето му е вече узряло. И ангелът хвърли сърпа си на земята, обра земното лозе, и хвърли набраното в големия лин на Божия гняв.”

Матей 13:30 –“Оставете да растат и двете заедно до жетва; а във време на жътва ще река на жътварите: Съберете първо плевелите, и вържете ги на снопове за изгаряне, а житото приберете в житницата ми.

3. Служението на Божиите съработници, преди на изобилната жетва
    А. Почвата преди жетвата
    Б. Оранта преди жетвата
    В. Семето преди жетвата
    Г. Наторяването преди жетвата
    Д. Водата преди жетвата
    Е. Светлината преди жетвата
    Ж. Пазачът преди жетвата

4. Физическата готовност на Божиите съработници
     А. Горещината пред Божиите съработници
     Б. Жаждата на Божиите съработници
     В. Гладът на Божиите съработници
     Г. Бодилите (плевелите) в лицето на Божиите съработници


5. Духовната готовност на Божиите съработници
    Готовността на инструментите на Божиите съработници
    Божият жетвар не жени със сърп или коса.
    Той жени с инструментите, наречени:
     А. Молитва                     Д. Вяра
     Б. Песен                          Е. Святият Дух
     В. Пост                           Ж. Словото Божие
     Г. Свидетелство             З. Името на Господа Исуса Христа

6. Божият съработник е жетвар, а не кръчмар

 ІV. ТРУДОЛЮБИЕТО НА ЖЕТВАРИТЕ
      В ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ

      Обясни чрез картината на Миле “Събирачки на класове”!

       
     1). Събирачките на класове, олицетворение на Божиите съработници
     2). Падналият клас, символ на падналия в греха човек
     3). Превалянето на деня, символ на последното време
     4). Търсенето на отделния клас, символ на трудолюбието 
           на Божиите съработници

Матей 18:12 –“Как ви се вижда? Ако някой човек има сто овце и едната от тях се заблуди, не оставя ли деветдесетте и девет, и не отива ли по бърдата да търси заблудилата се?”



 

 

                                                                                                                             

Няма коментари: