неделя, 6 август 2017 г.

ПРЕОБРАЖЕНИЕ



Марк 9:2-13 -И след шест дни Исус взема Петра, Якова и Иоана, и завежда само тях на една висока планина насаме; и преобрази се пред тях. Дрехите му станаха бляскави, твърде бели, каквито никой белач на земята не може така да избели. И яви им се Илия с Мойсея, които разговаряха с Исуса. А Петър проговори, казвайки на Исуса: Учителю, добре е да сме тука; и нека направим три шатри - за Тебе една, за Мойсея една и една за Илия; защото не знаеше какво да отговори, понеже почнаха да се плашат много.  И яви се облак и ги засени; и глас дойде из облака, който каза: Този е Моят възлюблен Син; Него слушайте. И внезапно, като се обърнаха, не видяха вече никого пред себе си, освен Исуса. И като слизаха от планината, заръча им да не казват никому това що бяха видяли, освен когато Човешкият Син бъде възкресен от мъртвите. И те пазеха тая поръчка, като разискваха помежду си що значи да възкръсне от мъртвите. И попитаха Го, казвайки: Защо думат книжниците, че трябва първо Илия да дойде? А Той им каза: Наистина Илия първо ще дойде и ще възстанови всичко. И как е писано за Човешкия Син? - писано е, че трябва да пострада много и да бъде унизен. Но казвам ви, че Илия е вече дошъл, и те постъпиха с него, както си искаха, според както е писано за него.
I. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ПРЕОБРАЖЕНИЕ
2Коринтяни 3:18 -“А ние всинца, като с открито лице отражаваме, както огледало, Господнята слава, преобразяваме се в същия образ, както от Духа Господен, от слава в слава.”
1. Еволюиращият* човек - нуждата от Преображение
(*Еволюирам - развивам се, прогресирам, напредвам, променям се, изменям се, видоизменям се, трансформирам се)
2. Интелектуалната еволюция на човека
3. Икономическата еволюция на
човека
Ø  Каменната епоха
Ø  Бронзовата епоха
Ø  Желязната епоха
Ø  Атомната епоха и пр.
4. Духовната еволюция на човека
Разликата помежду еволюция и Преображение
Ø Еволюцията може да обхване хиляди години прогрес, по естествен път.
Ø Преображението е чудо, което идва мигновено ( като идеята на рационализатора)
II. ХАРАКТЕРЪТ НА ПРЕОБРАЖЕНИЕТО
1. Духовното Преображение - чрез Новорождението
Йоан 3:1-3 -Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник. Той дойде при Исуса, нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него. Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре (*изново), не може да види Божието царство.
2. Икономическото Преображение
Филипяни 4:19 -А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда, според Своето богатство в слава в Христа Исуса.
3. Интелектуалното Преображение
Римляни 12:2 -И недейте се съобразява с тоя век (*свят), но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля - това,което е добро,благоугодно Нему и съвършено.
III. ЗА КОГО Е ПРЕОБРАЖЕНИЕТО
1. Индивидуалното Преображение
Исая 55:7 -Нека остави нечестивият пътя си; И неправедният помислите си; Нека се обърне към Господа, и Той ще се смили за него; И към нашия Бог, защото Той ще прощава щедро.
Ø Който е крал, да не краде!
Ø Който е лъгал, да не лъже!
Ø Който е убивал, да не убива!
Езекиил 11:19-20Аз ще им дам едно сърце, И ще вложа вътре във вас нов дух; И като отнема каменното сърце от плътта им, Ще им дам крехко сърце, За да ходят в повеленията Ми, И да пазят наредбите Ми и да ги вършат. И те ще бъдат Мои люде, и Аз ще бъда техен Бог.
2. Семейното Преображение
Ефесяни 5:22 -Жени, подчинявайте се на своите мъже, като длъжност към Господа.
Ефесяни 5:25 -Мъже, любете жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,
Ефесяни 6:1-4 -Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; защото това е право. Почитай баща си и майка си, (което е първата заповед с приложено обещание,) за да ти бъде добре и да живееш много години на земята. И вие, бащи,не раздразняйте децата си, но възпита          вайте ги в дисциплина и наставление Господне.
3. Националното Преображение
Иона 3:1-10 -И Господното слово дойде втори път към Иона и рече: Стани, иди в големия град Ниневия, и възгласи му проповедта, която ти казвам. И тъй, Иона стана и отиде в Ниневия според Господното слово. А Ниневия бе твърде голям град, който изискваше три дни, за да се обходи. И Иона, като започна да върви през града един ден път, викаше и казваше: Още четиридесет дни и Ниневия ще бъде съсипана. И ниневийските жители повярваха в Бога; и прогласиха пост и се облякоха с вретище, от най-големия между тях до най-нищожния; понеже вестта бе стигнала до ниневийския цар, който като стана от престола си, съблече одеждата си, покри се с вретище и седна на пепел. И обяви и прогласи Ниневия с указ от царя и от големците му, с тия думи: Човеците и животните, говедата и овцете, да не вкусят нищо, нито да пасат, нито да пият вода; но човек и животно да се покрият с вретище ; и нека викат силно към Бога, да! да се върнат всеки от лошия си път и от неправдата, която е в ръцете им. Кой знае дали Бог не ще се обърне и разкае, и се отвърне от лютия си гняв, та да не погинем? И като видя Бог делата им, как се обърнаха от лошия си път, Бог се разкая за злото, което бе рекъл да им направи, и не го направи.
ІV. ПАЗЕНОТО В ТАЙНА ПРЕОБРАЖЕНИЕ НА ЧОВЕКА
ПРИ ХРИСТОВОТО ПРИШЕСТВИЕ
1 Коринтяни 15:51-53 –„Ето, една тайна ви казвам: Не всички ще починем, но всички ще се изменим, в една минута, в миг на око, при последната тръба; защото тя ще затръби, и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим. Защото това тленното трябва да се облече в нетление, и това смъртното да се облече в безсмъртие.“
Марк 13:31-37 -“Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат. А за оня ден или час никой не знае, нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец. Внимавайте, бдете и молете се; защото не знаете кога ще настане времето. Понеже това ще бъде както кога човек, живущ в чужбина, като остави къщата си, и даде власт на слугите си, всекиму особената му работа, заповяда и на вратаря да бди. Бдете, прочее, (защото не знаете кога ще дойде господарят на къщата - вечерта ли, или в среднощ, или когато пеят петлите, или заранта), да не би, като дойде неочаквано, да ви намери заспали. А каквото казвам на вас, на всички го казвам: Бдете.“

Господ иде! Нека да бдим и да пазим духовното си преображение, повече от всяко друго преображение !
Притчи 4:23 –„Повече от всичко друго що пазиш, пази сърцето си, Защото от него са изворите на живота.
Ø Пазене на нашето преобразено сърце
Ø Пазене на нашия преобразен ум
Ø Пазене на нашето преобразено семейство
Ø Пазене на нашето преобразено, чрез Христовата вяра, Отечество
Римляни 12:2 -И недейте се съобразява с тоя век (*свят), но преобразявайте се чрез обновяването на ума си, за да познаете от опит що е Божията воля - това,което е добро,благоугодно Нему и съвършено.
АМИН!

Няма коментари: