събота, 24 декември 2016 г.

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ХРИСТОВОТО ВЪПЛОЩЕНИЕ



Лука 2:12-14 „Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благовестявам ви голяма радост, която ще бъде за всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, Който е Христос Господ. И това ще ви бъде знакът: ще намерите Младенец повит и лежащ в ясли. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.“
I. МНОГОРАЗЛИЧНИТЕ ДНИ В ХРИСТИЯНСКИЯ КАЛЕНДАР
1. Ден на детето
2. Ден на майката и на бащата
3. Ден на Християнското семейство
4. Ден на любовта
5. Ден на Християнската песен
6. Ден на Библията и пр., и пр.
·   В Християнския календар има неизброимо много възпоменателни дни, но липсва най-важният за човека Ден – Ден за възпоменание на Христовото Въплощение в човешка плът.
·  В Християнския календар присъства Денят на Христовото Рождение (по-известен в България под името Коледа*, вместо Рождество); но в този ден възпоменаваме всичко друго, но не и Христовото Въплощение в човешка плът.
[ Съществуват различни теории за произхода на името „Коледа“, като безспорно най-популярната от тях е, свързването на името с традиционното колене на прасе. Колкото и да са противоречиви една на друга тези теории, всички те са обединени от един безспорен факт. Това е фактът, че нито една от тях няма абсолютно нищо общо с Християнския празник Рождество (Христовото Въплощение в човешка плът)]
·   Този ден (Рождество) най-често се превръща в ден за възпоменание на безпомощно бебе, родено във Витлеемската ясла, и на неговата майка.
·     Когато се прекланяме на Младенеца, повит и лежащ в ясли, даваме ли си сметка, че това бебе всъщност е знакът за Рождението на Спасителя, Който е Христос Господ?
·     На Рождествените празници определено остава в сянка факта, че Рождество Христово не е - просто Рожденият ден на бебето Исус, а това е Денят на Христовото Въплощение в човешка плът (Първото пришествие на Господ Исус Христос на тази земя – Първият Адвент на Бога, белязал началото на Новозаветната диспенсация).
II. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА БОЖИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН, ПОРАДИ ГРЕХОПАДЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
Йоан 3:16 –„Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:“
Рождество Христово – Божият отговор на човешкото грехопадение, чрез Любовта Агапе
Битие 2:16-17 –“И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.”
Битие 3:4-7, 13-15 –“А змията рече на жената: Никак няма да умрете; но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото. И като видя жената, че дървото беше добро за храна, и че беше приятно за очите, дърво желателно, за да дава знание, взе от плода му та яде, даде и на мъжа си да яде с нея, та и той яде. Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски... И Господ Бог рече на жената: Що е това, което си сторила? А жената рече: Змията ме подмами, та ядох. Тогава рече Господ Бог на змията: Понеже си сторила това, проклета да си измежду всеки вид добитък и измежду всички полски зверове... Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.
Битие 6:5-8 –“И като видя Господ, че се умножава нечестието на човека по земята и, че всичко, което мислите на сърцето му въображяваха, беше постоянно само зло, 6 разкая се Господ, че беше направил човека на земята, и огорчи се в сърцето Си. 7 И рече Господ: Ще изтребя от лицето на земята човека, когото създадох, - човеци, зверове, влечуги и въздушни птици, - понеже се разкаях, че ги създадох. А Ной придоби Господното благоволение...
III. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА БОЖИЕТО ПРОЩЕНИЕ ЧРЕЗ ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА НЕГОВИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН
·       Първото жертвоприношение, поради греха на Адам и Ева
Битие 3:21 –“И Господ Бог направи кожени дрехи на Адама и на жена му и ги облече.
·       Новозаветното жертвоприношение
Евреи 9:22 –„И почти мога да кажа, че по закона всичко с кръв се очистя; и без проливането на кръв няма прощение... така и Христос, като биде принесен веднъж, за да понесе греховете на мнозина, ще се яви втори път, без да има работа с грях, за спасението на ония, които Го очакват.
IV. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – ОТКРОВЕНИЕТО ЗА БОЖИЕТО ОБЕЩАНИЕ, ЧРЕЗ ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА НЕГОВИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН В ЧОВЕШКА ПЛЪТ
Битие 12:1-3 –“Тогава Господ каза на Аврама: Излез от отечеството си, измежду рода си и из бащиния си дом, та иди в земята, която ще ти покажа. Ще те направя голям народ; ще те благословя, и ще прославя името ти, и ще бъдеш за благословение. Ще благословя ония, които те благославят, а ще прокълна всеки, който те кълне; и в тебе ще се благославят всички земни племена. ”
Исая 6:8 –“После чух гласа на Господа, който казваше: Кого да пратя? и кой ще отиде за Нас? Тогава рекох: Ето ме, изпрати мене.”
Матей 1:21-23 –„Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус; защото Той е Който ще спаси людете Си от греховете им. А всичко това стана за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка който казва: "Ето девицата ще зачне и ще роди син; И ще го нарекат Емануил" (което значи, Бог с нас).“
V. ПРОМЯНАТА ЧРЕЗ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО (ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА БОЖИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН)
1 Коринтяни 1:26-29 –“Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Бога.”
Д.А. 4:13-20 –“ А те, като гледаха дързостта на Петра и Иоана и бяха вече забележили, че са неграмотни и неучени човеци, чудеха се; и познаха, че са били с Исуса. А като видяха изцеления човек стоящ с тях, нямаха какво да противоречат. Затова, като им заповядаха да излязат вън от синедриона, съвещаваха се помежду си, казвайки: Какво да сторим на тия човеци, защото на всичките ерусалимски жители е известно, че бележито знамение стана чрез тях; и не можем да го опровергаем. Но за да се не разнася повече между людете, нека ги заплашим, та да не говорят вече никому в това име. Прочее, те ги повикаха та им заръчаха да не говорят никак нито да поучават в Исусовото име. А Петър и Иоан в отговор им рекоха: Право ли е пред Бога да слушаме вас, а не Бога, разсъдете; защото ние не можем да не говорим това що сме видели и чули. ”
1. Промяна чрез Рождество Христово – на личния живот
2. Промяна чрез Рождество Христово – на мисленето
3. Промяна чрез Рождество Христово – на чувствата
4. Промяна чрез Рождество Христово – на вярата
5. Промяна чрез Рождество Христово – на надеждата
6. Промяна чрез Рождество Христово – на любовта
7. Промяна чрез Рождество Христово – на говора, обходата, морала и пр.
VI. СЛУЖЕНИЕТО ЧРЕЗ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО (ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА БОЖИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН )
1. От рибари – на апостоли чрез Рождество Христово
Марк 1:16-17 –“А когато минаваше край галилейското езеро, видя Симона и брата на Симона, Андрея, че хвърляха мрежи в езерото, понеже бяха рибари. И рече им Исус: Вървете след Мене, и Аз ще ви направя да станете ловци на човеци. ”
2. От неграмотни – на духовни учители
Д.А. 3:24-26 –“И всичките пророци от Самуила и насетне, колцината са говорили, и те са известили за тия дни. Вие сте потомци на пророците, и наследници на завета, който Бог направи с бащите ви, когато каза на Авраама: "В твоето потомство ще се благославят всички земни племена". Бог, като възкреси Служителя Си, първо до вас Го изпрати, за да ви благослови, като отвръща всеки от вас от нечестието ви.”
3. От страхливите бегълци - на себепожертвователи за Христа
Марк 14:50-51 –“Тогава всички Го оставиха и се разбягаха. И някой си момък следваше подир Него, обвит с плащаница по голо; и те го хванаха.”
Откровение 1:9-10 –“Аз Иоан, ваш брат и съучастник в неволите и в царството и в търпението, които са чрез Исуса [Христа], бях на острова, наречен Патмос, за Божието слово и свидетелството за Исуса [Христа]. В Господния ден бях в изстъпление чрез Духа; и чух зад себе си силен глас като от тръба...”
VII. НАСЛЕДНИЦИ ЧРЕЗ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО (ВЪПЛОЩЕНИЕТО НА БОЖИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН В ЧОВЕШКА ПЛЪТ )
·   Осиновени чрез Първия Адвент на Бога (Рождество Христово) – положил началото на Новозаветната диспенсация
Галатяни 4:4 –„а когато се изпълни времето, Бог изпрати Сина Си, Който се роди от жена, роди се и под закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението. И понеже сте синове, Бог изпрати в сърцата ни Духа на Сина Си, Който вика: Авва, Отче! Затова не си вече роб, но син; и ако си син, то си Божий наследник чрез Христа.“
·       В очакване на Вторият Адвент на Бога – Христовото Пришествие
Йоан 14:1-3 –“Да се не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене. В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие. ”
Откровение 21:1-2, 6-7 –“И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си... И рече ми: Сбъднаха се. Аз съм Алфа и Омега, началото и краят. На жадния ще дам даром от извора на водата на живота. Който побеждава, ще наследи тия неща; Аз ще му бъда Бог, и той ще Ми бъде син. ”

Няма коментари: