събота, 5 ноември 2016 г.

ДОКТРИНАТА ЗА АНГЕЛИТЕ


АНГЕЛОЛОГИЯ

ВЪВЕДЕНИЕ
Доктрината за ангелите дава отговор на въпроса: Има ли извънземен живот?
Чрез Словото Божие (Библията) ангелският свят е направен познат на човека под следните наименования:
1). Ангели
2). Архангели
3). Серафими
4). Херувими
5). Живи същества
Ангелският свят, като цяло е скрит от човешките очи. Ние знаем за него само толкова, колкото Словото Божие ни разкрива.
По тази причина не можем да кажем как точно изглеждат ангелите (Божиите служебни Духове), изпратени при пророк Захарий, при пророк Илия, при Мария и Йосиф (преди Христовото рождение), при апостолите в затвора и пр. - защото нямаме предоставено точното им описание.
Например: Независимо, че Корнилий ясно е видял ангела, той не го е описал и няма как да добием представа от разказа му как точно е изглеждал.
Д.А.10:3, 30 –“Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие!... И Корнилий рече: Преди четири дни, в тоя час прекарвах деветия час в молитва у дома; и ето, пред мене застана човек със светло облекло, който каза:...”
Докато външният вид на ангела е описан твърде бегло (човек със светло облекло), мисията му е описана най-подробно. Подобен подход ще открием на много места в Словото Божие – точно описание на думите и на действията, и само загатване на образа, в който са се изявявали Божиите ангели в различните мисии.
В Доктрината за ангелите ние също не поставяме ударението на външното описание на Божиите служебни Духове (криле, ръце, очи и пр.), а на тяхната значима роля в миналото, настоящето и бъдещето на човека.
Ангелският свят е съставен от живи висши небесни Същества, скрити от човешкия поглед. В качеството на такива, те приемат мноразлични образи, съобразно Мисията, която изпълняват.
Божиите пратеници са видими само за тези хора, на които Бог благоволява да ги изяви.
4 Царе 6:17 –“И помоли се Елисей, казвайки: Моля Ти се, Господи, отвори му очите за да види. И Господ отвори очите на слугата та видя, и, ето, хълмът бе пълен с огнени коне и колесници около Елисея.”

Понякога Божиите служебни Духове изявяват присъствието си само с глас:
Д.А.8:26а, 29а –“А ангел от Господа говори на Филипа, казвайки:... А Духът рече на Филипа:...”
Библейски примери за многоразлични образи на Божиите служебни Духове, изявени в отделни Мисии:
- Божият служебен Дух, изпратен при Даниил
Даниил 7:5 –“като подигнах очите си видях, и ето един човек облечен в ленени дрехи, чийто кръст бе опасан с чисто уфазско злато...”
- Божиите служебни Духове, изпратени при Лот
Битие 19:1а, 4-5–“Привечер дойдоха двама ангела в Содом; а Лот седеше в Содомската порта... А преди да си легнат те, градските мъже,Содомските жители, млади и стари, всичките люде от всякъде, обиколиха къщата и викаха на Лота, казвайки: Где са мъжете, които дойдоха у тебе тая нощ?”
- Божият служебен Дух, изпратен при пророк Езекиил
Езекиил 8:1-3а –“...ръката на Господа Иеова слетя там върху мене. Погледнах, и ето подобие на глед като огън; от това, което се виждаше, че е кръстът му и надолу, огън; и от кръста му нагоре, наглед като сияние, като че ли беше светъл метал. И Той простря подобие на ръка и ме хвана за космите на главата ми; и Духът ме издигна между земята и небето, и пренесе ме чрез Божии видения в Ерусалим...”
- Божиите служебни Духове, изпратени при Христовото Възкресение
Божият ангел пред празния гроб:
Матей 28:1 –“А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше като блескавица, и облеклото му бяло като сняг.”
- Божият служебен Дух, изпратен с мисия при апостол Павел
Д.А.16 –“И яви се на Павла нощем видение:един Македонец стоеше та му се молеше, казвайки:...”
- Божиите служебни Духове, описани от апостолите при Христовото Възнесение
Д.А.1:10-11 -“И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето,
  
двама човека в бели дрехи застанаха при тях. “
Предвид сложната специфика на материята, в Доктрината за ангелите ще се ограничим със систематизиране на предложения ни от Словото Божие материал, като се придържаме плътно към направените в него описания.


МИСИЯТА НА АНГЕЛИТЕ
В НОВОЗАВЕТНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
Евреи 1:14 –“Не са ли те всички служебни духове, изпращани да слугуват на ония, които ще наследят спасение?
І. АНГЕЛИТЕ [ БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ ] ОТ РОЖДЕНИЕТО ДО ВЪЗНЕСЕНИЕТО НА ХРИСТА
1.     Христовото въплощение бе обявено чрез ангел Господен
Лука 1:26-37 –“А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в галилейския град наречен Назарет, при една девица, сгодена за мъж на име Иосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе, [благословена си ти между жените]. А тя много се смути от думата му, и в недоумение беше какъв ли ще бъде тоя поздрав. И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си    и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик, и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века; и царството Му не ще има край. А Мария рече на ангела: Как ще бъде това, тъй като мъж не познавам? И ангелът в отговор й рече: Светият Дух ще дойде върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; за туй, и светото Онова, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Божий Син. И, ето, твоята сродница Елисавета, и тя в старините си е зачнала син; и това е шестият месец за нея, която се казваше неплодна. Защото за Бога няма невъзможно нещо.”
2.     Христовото име бе дадено чрез ангел Господен
Матей 1:21 –“Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус (Спасител); защото Той е, Който ще спаси людете Си от греховете им.
3.     Христовото Рождение бе изявено чрез ангел Господен
Лука 2:10-14 –“Но ангелът им рече: Не бойте се, защото, ето, благо-вестявам ви голяма радост, която ще бъде на всичките люде. Защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител, който е Помазаник Господ. И това ще ви бъде знака: ще намерите младенец, повит и сложен в една ясла. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение.”
4.     Христос бе закрилян чрез ангелите
Матей 2:13-15 –“А след отиването им, ето, ангел от Господа се явява насъне на Иосифа и казва: Стани, вземи детето и майка му, и бягай в Египет, и остани там докато ти река, защото Ирод ще потърси детето за да го погуби. И тъй, той стана, взе детето и майка му през нощта и отиде в Египет, гдето остана до Иродовата смърт; за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: "От Египет повиках Сина Си".”
Матей 18:10 –“Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата.”
5.     Христос бе обслужван чрез ангелите Господни
Матей 4:11 -“Тогава дяволът Го остави; и, ето, ангели дойдоха, та Му прислужваха.
6.     Христос бе укрепяван чрез ангелите Господни
Лука 22:43 –“И яви му се ангел от небето, та Го укрепяваше.
7.     Ангелът Господен при Христовото възкресение
Матей 28:2-3, 5-6 –“А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето и пристъпи, отвали камъка, и седна на него. Изгледът му беше, като блескавица, и облеклото му бяло, като сняг. И в страха си от него стражарите трепереха, и станаха като мъртви. А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма Го тук; защото възкръсна, както и рече: дойдете и вижте мястото, гдето е лежал Господ.”
8.     Христовото възнесение, придружено чрез ангелите Господни
Д.А.1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.”
ІІ. АНГЕЛИТЕ [ БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ ] В ЖИВОТА НА ХРИСТОВАТА ЦЪРКВА
1.     Ангелът на Благовестието
Откровение 22:16 –“Аз, Исус, изпратих ангела Си, за да ви засвидетелствува това за църквите. Аз съм коренът и потомъкът Давидов, светлата утринна звезда.”
2.     Ангелът Господен в служението на евангелист Филип
Д.А.8:26 –“А ангел от Господа говори на Филипа, казвайки: Стани, иди към юг по пътя, който слиза от Ерусалим през пустинята за Газа
3.     Ангелът Господен в служението на Корнилий
Д.А.10:1-3 –“Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк. Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостиня на людете, и непрестанно се молеше на Бога. Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие!
4.     Ангелът Господен при апостол Петър в затвора
Д.А.12:6-7 –“И през същата нощ, когато Ирод щеше да го изведе, Петър спеше между двама войника, окован с две вериги; и стражари пред вратата вардеха тъмницата. И, ето, един ангел от Господа застана пред него, и светлина осия килията; и като побута Петра по ребрата, разбуди го и рече му: Ставай бърже. И веригите паднаха от ръцетте му.
5.     Ангелът Господен в мисионерското пътуване на апостол Павел
Д.А.27:23-24 –“Защото ангел от Бога , Чийто съм аз и Комуто служа, застана до мене тая нощ и рече: Не бой се, Павле, ти трябва да застанеш пред Кесаря; и ето, Бог ти подари всички, които плуват с тебе.
ІІІ. АНГЕЛИТЕ [ БОЖИИТЕ СЛУЖЕБНИ ДУХОВЕ ] ПРИ ПРИШЕСТВИЕТО НА ХРИСТА
Служението на ангелите при пришествието на Христа е описано от Евангелист Йоан в Книгата Откровение.
В нея Божиите ангели са споменават над 50 пъти
Откровение 1:1; 22:6, 8, 16 –“Откровението от Исуса Христа, което му даде Бог, за да покаже на слугите Си онова, което има да стане скоро; а Христос прати та го яви чрез ангела Си на Своя слуга Иоан, който възвести Божието слово и свидетелството Исус Христово - и всичко що е видял... И рече ми: Тия думи са верни и истинни; и Господ Бог на пророческите духове, прати ангела Си да покаже на Неговите слуги това, което трябва скоро да стане... Аз, Иоан, съм, който чух и видях, и когато чух и видях, паднах да се поклоня пред нозете на ангела, който ми, беше показал това... Аз, Исус, изпратих ангела Си, за да ви засвидетелствува това за църквите. Аз съм коренът и потомъкът Давидов, светлата утринна звезда.“
2 Солунци 1:7 –“а на вас, оскърбените, да даде утеха (както и на нас), когато се яви Господ Исус от небето със Своите силни ангели,”

Из книгата „СИСТЕМАТИЧЕСКА ТЕОЛОГИЯ – ШЕСТ В ЕДНО“ –
П-р Д-р Ст.Банков – 2011 г.



Няма коментари: