неделя, 19 юли 2015 г.

БОГ НА УТЕХАТА



2 Коринтяни 1:3-11 –„Благословен Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Отец на милостивите и Бог на всяка утеха. Който ни утешава във всяка наша скръб, за да можем и ние да утешаваме тия, които се намират в каквато и да била скръб, с утехата, с която и ние се утешаваме от Бога. Защото, както изобилват в нас Христовите страдания, така и нашата утеха изобилва чрез Христа. Но, ако ни наскърбяват, това е за вашата утеха и спасение, или ако ни утешават, това е за вашата утеха [и спасение], която действува да устоявате в същите страдания, които понасяме и ние. И надеждата ни за вас е твърда; понеже знаем, че, както сте участници в страданията, така сте и в утехата. Защото желаем да знаете, братя, за скръбта, която ни сполетя в Азия, че се отеготихме чрезмерно вън от силата си, така щото отчаяхме се дори за живота си; даже ние сами счетохме, че бяхме приели смъртна присъда в себе си, - за да не уповаваме на себе си, но на Бога, Който възкресява от мъртвите. И Той ни избави от толкоз близка смърт, и още избавя, и надяваме се на Него, че пак ще ни избави; като ни съдействувате вие чрез молитва, тъй щото, поради стореното на нас чрез мнозина добро, да благодарят мнозина за нас.”
Исая 40:1-4 –„Утешавайте, утешавайте людете Ми, казва вашия Бог. Говорете по сърцето на Ерусалим, и извикайте към него, Че времето на воюването му се изпълни; Че беззаконието му се прости; Защото взе от ръката Господна двойно наказание за всичките си грехове. Глас на един, който вика: Пригответе в пустинята пътя за Господа; Направете в безводното място прав друм за нашия Бог. Всяка долина ще се издигне, и всяка планина и хълм ще се сниши; Кривите ще станат прави, и неравните места поле.”
Утехата – служението на Новородните
І. ХАРАКТЕРЪТ НА УТЕХАТА
Римляни 5:3, 12:12 –„И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост;…Радвайте се в надеждата; в скръб бивайте твърди; в молитва постоянни.”
1. Духовна утеха
2. Материална утеха
3. Физическа или телесна утеха
2Коринтяни 2:7-9 –„Така че сега вече *(напротив) вие трябва по-добре да му простите и да го утешите да не би такъв да бъде погълнат от чрезмерна скръб. Затова ви моля да го уверите в любовта си към него. Понеже за това и писах, за да ви позная чрез опит, дали сте послушни за всичко.”
Лука 22:45-46а –„И като стана от молитвата, дойде при учениците и ги намери заспали от скръб; и рече им: Защо спите?...”
ІІ. УТЕХАТА НА ГРЕШНИЯ ЧОВЕК
Йоан 3:16 –„Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”
Лука 2:12-14 –„И това ще ви бъде знака: ще намерите младенец, повит и сложен в една ясла. И внезапно заедно с ангела се намери множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки:-Слава на Бога във висините.”
Римляни 5:1 –„И тъй, оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос;”
ІІІ. УТЕХАТА НА БОЛНИЯ ЧОВЕК
Лука 18:35-38, 42 –„А когато Той се приближаваше до Ерихон, един слепец стоеше край пътя да проси. И като чу, че минава народ, попита какво е това. И казаха Му, че Исус Назарянинът минава. Тогава Той извика, казвайки: Исусе, Сине Давидов, смили се за мене... Исус му рече: Прогледай; твоята вяра те изцели.”
Исая 53:5 –„Но той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На него дойде наказанието докарващо нашият мир. И с Неговите  рани ние се изцелихме.”
Матей 9:20-21 –„И, ето, една жена, която имаше кръвотечение дванадесет години, приближи се изотзад и се допре до полата на дрехата Му; защото си думаше:"Ако само се допра до дрехата Му, ще оздравея."”
Йоан 11:17-19, 25-26 –„И тъй, като дойде Исус, намери, че Лазар бил от четири дни в гроба. А Витания беше близо до Ерусалим, колкото петнадесет стадии; и мнозина от юдеите бяха при Марта и Мария да ги утешават за брата им… Исус й рече: Аз съм Възкресението и Животът; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее. И никой, който е жив и вярва в Мене, няма да умре до века. Вярваш ли в мене?”
ІV. УТЕХАТА НА НУЖДАЕЩИЯ СЕ ЧОВЕК
Филипяни  4:19 –„А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда, според Своето богатство в слава в Христа Исуса.”
Лука 5:4-6 –„И като престана да говори рече на Симона: Оттегли ладията към дълбокото и хвърлете мрежите за ловитба. А Симон в отговор рече: Учителю, цяла нощ се трудихме, и нищо не уловихме; но по Твоята дума ще хвърля мрежите. И като сториха това, уловиха твърде много риба, така щото се прокъсваха мрежите им.
Матей 17:27 –„Но, за да не ги съблазним, иди на езерото, хвърли въдица, и измъкни рибата, която първо се закачи, и като разтвориш устата й ще намериш един статир; вземи го и дай им го за Мене и за тебе.”
Бог казва и става!
За съжаление хората по-лесно се доверявт на суеверни предания и легенди, отколкото на Живото Божие Слово (Библията).
( Десетки години наивници се надяваха да хванат златния шаран, който живее в Овчаровския язовир, но напразно. В един момент ентусиастите се измориха и го обявиха за изчезнал. )
V. УТЕХАТА ЧРЕЗ УТЕШЕНИТЕ
Йоан 16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.”
Утешени, за да утешават:
-         Чрез Дарбите на Святия Дух
-         Чрез Плодовете на Святия Дух
-         Чрез Силата на Святия Дух
Исая 40:1 –“Утешавайте, утешавайте людете Ми, казва вашия Бог.”

Няма коментари: