събота, 2 май 2015 г.

ХРИСТИЯНСТВО



КАКВО Е ТОВА И КАКВО НЕ Е ?!
Деяния на апостолите 11:25-26 –“Тогава той отиде в Тарс да търси Савла;  и като го намери, доведе го в Антиохия, та, като се събираха с църквата цяла година, научиха значително множество. И първо в Антиохия учениците се нарекоха Християни.
Йоан 15:1-5 Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод. Вие сте вече чисти чрез учението, което ви говорих. Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене. Аз съм лозата, вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много  плод; защото  отделени  от Мене, не можете да сторите нищо.
І. ИЗРОДЕНОТО ХРИСТИЯНСТВО
1. Предупреждението на Библията за израждането на Християнството
1Тимотей 4:1-2 А Духът изрично казва, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения. Защото ще дойде време, когато няма да търпят здравото учение, но понеже желаят да слушат новости, ще си натрупат учители по своите страсти.
1). Отстъпление от Словото Божие
2). Слушатели на измамителни духове
3). Последователи на бесовски учения
4). Антихристът в Църквата
5). Слушатели на новости
6). Новите пастири и учители, натрупани по човешки страсти (човекоугодници)
2. Изроденото Християнство - чрез религиозния дух в последното време
Изроденото Християнство, според човешките форми, а не според Божието Слово
А. Католици                  Е. Методисти
Б. Православни            Ж. Конгрешани
В. Адвентисти              З. Баптисти
Г. Мормони                  И. Петдесятни
Д. Йеховисти                Й. Харизматици и пр.
3. Изроденото царство - чрез духа на материализма
А. Капитализмът в Църквата
Б. Световщината в Църквата
В. Антихристът в Църквата
Г. Антибиблеизмът в Църквата
Д. Дяволът в Църквата ("религиозният" дявол)
ІІ. ХРИСТИЯНСТВО - КАКВО НЕ Е ТОВА?
1. Християнинът не е сезонно растение!
- Християнинът е Християнин през четирите сезонни времена
- Плодовете на Християнина са независими от сезоните
2. Християнинът не е сребролюбец!
1Тимотей 6:10 –“
Защото сребролюбието е корен на всякакви злини, към което, като се стремяха някои, те се отстраниха от вярата, и пронизаха себе си с много скърби.
Колосяни 3:5 –“Затова умъртвете природните си части, които действат за земята: блудство, нечистота, страст, зла пощявка и сребролюбие, което е идолопоклонство.“
Д.А.8:18-20 –“А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Святия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая  сила щото, на когото положа ръце, да приема Святия Дух. А Петър му рече: Парите ти с тебе заедно да погинат, защото си помислил да придобиеш Божия дар с пари.
Откровение 3:17 –“Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол,
3 Християнинът не е себелюбив (егоист)!
1Солунци 4:9 –“А за братолюбието няма нужда да ви пиша,защото сами вие сте научени от Бога да се любите един друг.
Римляни 12:10 –“В братолюбието си обичайте се един друг, като сродници; изпреваряйте да си отдавате един на друг почит.
4. Християнинът не е вещоман!
Лука 3:11 –“А той в отговор им рече: Който има две ризи, нека даде на този, който няма; и който има храна, нека прави същото.
5. Християнството не е политика!
- Политика не означава само дейност на партия; или въпроси и събития от обществения и държавен живот.
- Политика означава – определен начин на действие за постигане на набелязани цели – угодничество, ласкателство и пр.
Какво значи политик? - Политик значи:
А. Днес да казваш: Ако се наложи ще умра за Господа!
Марк 14:31 –“А той твърде разпалено казваше: ако стане нужда и да умра с Тебе, пак няма да се отрека от Тебе. Същото казаха и другите.
Б. А утре да казваш: Не, не го познавам!
Лука 22:55-57 –“И когато бяха наклали огън насред двора и бяха насядали около него, то и Петър седна между тях. И една слугиня, като го видя седнал до пламъка, вгледа се в него и рече: И тоя беше с Него. А той се отрече, казвайки: Жено, не Го познавам.
Бог да освободи Църквата Си - от духа на политиката!
ІІІ. ХРИСТИЯНСТВО - КАКВО Е ТОВА?
1. Християнство означава Новорождение!
Йоан 3:3-5 –“Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре (*изново), не може да види Божието царство. Никодим му казва: Как може стар човек да се роди? Може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух , не може да влезе в Божието царство.“
Римляни 11:24 –“Понеже, ако ти си бил отсечен от маслина по естество дива, и, против естеството, си бил присаден на питомна маслина, то колко повече ония, които са естествени клонове, ще се присадят на своята маслина!
Нуждата на Църквата от Новорождението. Това обясняваме с така нареченото в земеделието “ашладисване”. Ашладисването има за цел да облагороди дивото дърво с благородна пръчка, от което очакваме благородни плодове.
А. Християнин е този, който е кръстен, като осъзнал се човек, а не като бебе
Евреи 6:1-2 –“Поради това, нека оставим първоначалното учение за Христа и нека се стремим към съвършенството, без да полагаме изново за основа покаяние от мъртви дела, вяра в Бога, учение за кръщения, за ръкополагане, за възкресяване от мъртвите и за вечен съд.
Б. Номиналните Християни изповядват религия или Християнство, което изисква от тях да отидат само три пъти в живота си на Църква:
1). Когато се родят – някой да ги кръсти
2). Когато се оженят – някой да ги венчае
3). Когато умрат – някой да ги погребе
В. Християнин е този, който приема Христа чрез Новорождението, а не по насилствен начин или ритуално
1). Новорождението е за малки и големи
2). Новорождението е за учени и прости
3). Новорождението е за бедни и богати
4). Новорождението е за бели и черни
Йоан 3:3 –“Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре (*изново), не може да види Божието царство.
- Християнството започва задължително от тук – от Новорождението
- Но Християнството не завършва до тук, а продължава с кръщението
2. Християнство – какво е това?
Християнство означава кръщение!
А. Обещаното от Бога кръщение
Иоил 3:27-32а –“И ще познаете, че аз съм всред Израиля, и че съм Господ вашият Бог, и че няма друг; И людете Ми няма никога да се посрамят. И след това ще излея Духа Си на всяка твар; И синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват; Старците ви ще виждат сънища; Юношите ви ще виждат видения. Още и на слугите и на слугините ще изливам Духа Си в ония дни. И ще покажа чудеса на небето и на земята – кръв, огън и стълбове от дим. Слънцето ще се обърне в тъмнина, И луната в кръв, преди да дойде великият и страшен ден Господен. И всеки, който призове името Господно ще се избави...
Б. Изявеното чрез Христа кръщение
Матей 3:13-17 –“Тогава идва Исус от Галилея на Иордан при Иоана, за да се кръсти от него. А Иоан Го възпираше, казвайки: Аз имам нужда да се кръстя от Тебе, и Ти ли идеш при мене? А Исус в отговор Му рече: Остави Ме сега, защото така ни е прилично да изпълним всичко що е право. Тогава Иоан Го остави. И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него; и ето глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.
В. Пророчеството за Новото кръщение
1). Водното кръщение
Матей 3:11 -”Аз ви кръщавам с вода за покаяние; а Оня, Който иде след мене, е по-силен от мене, Комуто не съм достен да поднеса обущата, Той ще ви кръсти със Святия Дух и с огън.
2). Кръщението в Святия Дух
Йоан 14:15-18, 16:7 -”Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди. И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда, нито го познава. Вие го познавате, защото Той пребъдва във вас, и във вас ще бъде… Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, щи ви го изпратя.
3). Кръщението в Исусовото име
Д.А.2:38-39 –“А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Святия Дух. Защото на вас е обещанието и на чадата ви, и на всички далечни, колкото Господ, нашият Бог, ще призове при Себе Си.
Кръщение в Исусовото име означава да бъдеш, като Исуса...
3. Християнин – какво е това?
Християнство означава сила!
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
А. Сила - за противопоставяне на греха
Б. Сила - за изцеление
В. Сила  - за проповядване
Г. Сила - за претърпяване
Д. Сила - за прощаване
Е. Сила - за хваление и благодарение
Ж. Сила - за жертва...
З. Сила - за съпротива на дявола
4. Християнство - какво е това?
Това е солта на земята!
Матей 5:13 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.
5. Християнство - какво е това?
Това е светлината на света!
Матей 5:14-16 –“Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило не го турят под шиника, но на светилника, и то свети на всички в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, който е на небесата.
6. Християнин, какво е това?
Това е Божият посланик на земята!
2Коринтяни 5:20 –“И тъй, от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога.
7. Християнин, какво е това?
Това е Добрият самарянин!
Лука 10:29-37 –“Но той, понеже искаше да оправдае себе си, рече на Исуса: А кой е моят ближен? В отговор Исус каза: Някой си човек слизаше от Ерусалим в Ерихон; и налетя на разбойници, които го съблякоха и нараниха, и отидоха си, като го оставиха полумъртав. А случайно някой си свещеник слизаше по оня път, и, като го видя, замина си от отсрещната страна. Също и един левит, като стигна на това място и го видя, замина си от отсрещната страна. Но един самарянин, като пътуваше дойде на мястото, дето беше той, и като го видя, смили се, приближи се и превърза раните му, като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче, закара го в една гостилница и се погрижи за него. И на следния извади два динара и ги даде на гостилничаря и рече: Погрижи се за него; и каквото повече иждивиш, на връщане аз ще ти заплатя. Кой от тия трима ти се вижда да се е показал ближен на изпадналия всред разбойниците? Той рече: Онзи, който му показа милост. Исус му каза: Иди и ти прави също така.
8. Християнин, какво е това? – Това е горящото за Бога сърце!
Лука 24:32 –“И рекоха помежду си:Не гореше ли в нас сърцето, когато ни говореше по пътя и когато ни тълкуваше писанията?
Изход 3:2-3 -“И ангел Господен му се яви в огнен пламък изсред една къпина; и Мойсей погледна, и ето къпината гореше в огън, а къпината не изгаряше. И Мойсей си рече: Да свърна и да това велико явление, защо къпината не изгаря.
Християнинът е горящият за Бога къпинов храст!
Откровение 3:14-16 –“До ангела на Лаодикийската църква пиши: Това казва Амин, верният и истински свидетел, начинателят на всичко, което Бог е създал:.Зная делата ти, че не си студен, нито топъл. Дано да беше ти студен или топъл. Така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си.
9. Християнинът е хлябът, замесен не от кваса на този свят, а от кваса, наречен Божията любов
1Коринтяни 13:1-3 –“Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед що звънти, или кимвал що дрънка. И ако имам пророческа дарба, и зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, тъй щото и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм. И ако раздам всичкия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползва.
10. Християнство - какво е това?
Християнство означава служение!
Йоан 15:16 –“Вие не избрахте Мене, но Аз избрах вас, и ви определих да навлезете в света и да принасяте плод и плодът ви да бъде траен; та каквото и да поискате от Отца в Мое име, да ви даде.
Служението, белегът на Християнина - чрез качествата на Християнина:
А. Солта
Б. Светлината
В. Вярата
Г. Надеждата
Д. Любовта
Е. Пребъдването
Ж. Силата
11. Християнство – какво е това?
Християнство означава въплощението на Бога в човешка плът!
А. Бог с нас
Б. Бог в нас
В. Бог чрез нас
За Църквата желая да кажа:
·        Църквата е Христовото тяло, което живее и функционира 24 часа в денонощието!
·        Както Бог, така и Църквата не спи, нито задрямва!
·        По възраст Църквата, след Бога, е най-възрастната на тази земя.
·        Няма по-възрастна "Личност" от Църквата (Тялото Христово)!
·        Тя живее вече две хиляди години и ще живее! - до Пришествието на Христа!
·        Християните в нея са, като човешките клетки. Ако умре една клетка, на нейно място се ражда друга. Ако умре един Християнин, на негово място Бог Новоражда друг!!!

Няма коментари: