сряда, 8 април 2015 г.

ГОСПОДНАТА ВЕЧЕРЯ - УТРОТО НА НОВОЗАВЕТНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ



( Духовното разделно хранене )
Изход 12:1-3, 6-7, 13 –“Тогава Господ говори на Мойсея и Аарона в Египетската земя, казвайки: Тоя месец ще ви бъде началният месец; ще ви бъде първият месец на годината. Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат, на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом.. И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец. Тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер. После нека вземат от кръвта и турят на двата стълпа и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат... И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че като видя кръвта, ще ви отмина и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.
Матей 26:17-18, 26-28 –“А в първия ден на празника на безквасните хлябове учениците отидоха при Исуса и рекоха: Где искаш да Ти приготвим, за да ядеш пасхата? Той каза: Идете в града при еди кой си и речете Му: Учителят казва: Времето ми е близо, у тебе ще празнувам Пасхата с уче-ниците си… И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло. Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на [Новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.
СТАРОЗАВЕТНАТА ПАСХА,
ПРЕОБРАЗ НА НОВОЗАВЕТНАТА ГОСПОДНА ВЕЧЕРЯ
І. ДУХОВНАТА БОРБА, ПРЕДИ СТАРОЗАВЕТНАТА ПАСХА
1. Жезлите, превърнати в змии
Изход 7:8-13
Марк 16:17а-18а –“
И тия знамения ще придружават повярвалите; … змии ще хващат...
2. Превърнатата река на кръв
Изход 7:14-25
3. Язвата от жаби в Египет
Изход 8:1-15
4. Язвата от въшки в Египет
Изход 8:16-19
5. Язвата от мухи в Египет
Изход 8:20-24
6. Язвата от смърт по полския добитък
Изход 9:1-7
7. Язвата от циреи в Египет
Изход 9:8-16
8. Язвата от дъждовен град в Египет
Изход 9:18-35
9. Язвата от скакалци в Египет
Изход 10:1-20
10. Язвата, наречена тъмнина в Египет
Изход 10:21-29
11. Язвата, наречена смърт на египетските първородни
Изход 11:4-10
Изход 1:15-17
12. Кръвта на Пасхалното Агне
Изход 12:1, 3, 6-7, 13-14 –“Тогава Господ говори на Мойсея и Аарона в Египетската земя, казвайки:.Говорете на цялото Израилево об-щество, като им кажете да си вземат на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно агне за всеки дом… И да го пазите до четиринадесетия ден от същия месец. Тогава цялото общество на израилтяните, събрани в домовете си да го заколят привечер. После нека вземат от кръвта и турят на двата стълпа и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат. Оня ден ще ви бъде за спомен, и ще го пазите, като празник на Господа във всичките си поколения; вечен закон ще ви бъде, да го празнувате.
(Единственото знамение, което дяволът не можа да имитира, това бе кръвта на Пасхалното Агне)
ІІ. НУЖДАТА ОТ НОВОЗАВЕТНАТА ПАСХА
1. Старозаветното разделно хранене на вярващите
А. Старозаветната Пасха бе само за евреите
Римляни 8:3 –„Понеже това, което бе невъзможно за закона, поради туй, че бе ослабнал чрез плътта, Бог го извърши като изпрати Сина Си в плът подобна на греховната плът и в жертва за грях, и осъди греха в плътта“
Б. Новозаветната Пасха е за целия свят
Йоан 1:29 –“На утрешния ден Иоан вижда Исуса идещ към него, и казва: Ето Божият Агнец, който носи греха на света!
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
Матей 27:51 –„И, ето, завесата на храма се раздра на две от горе до долу, земята се разтресе, скалите се разпукаха,“
Галатяни 3:28 –„Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса.“
2. Изкупени чрез Новозаветната Пасха
1Петрово 1:18-19 –“като знаете, че не с тленни неща – сребро, или злато – сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви,  но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист.
3. Очистени чрез кръвта на Новозаветната Пасха
Откровение 22:14 –“Блажени, които изперат дрехите си, за да имат право да дойдат при дървото на живота и да влязат през портите на града.
4. Победата чрез кръвта на Новозаветната Пасха
Матей 26:27 –“Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички!
Откровение 12:11 –“А те го победиха чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелствуване; защото не обичаха живота си до толкоз, щото да бягат от смърт.
5. Церението чрез раните на Пасхалното Агне
Исая 53:5 –“Но той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На него дойде наказанието докарващо нашият мир. И с Неговите  рани ние се изцелихме.
Матей 26:26 –“И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло.
Йоан 20:27 –“Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.
6. Примерът чрез Новозаветната пасха
Йоан 13:13-15 –“А като оми нозете им и си взе мантията, седна пак и рече им: Знаете ли какво ви сторих? Вие Ме наричате Учител и Господ; и добре казвате, защото съм такъв. И тъй, ако Аз, Господ и Учител, ви омих нозете, то и вие сте длъжни един на друг да миете нозете. Защото ви дадох пример да правите и вие, както Аз направих на вас.
ІІІ. НОВОЗАВЕТНАТА ПАСХА,
НОВАТА ДИЕТА ЗА РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ НА ЦЪРКВАТА
Иоан 6:53 –“Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.
(Книгите, в които е публикувана новата хранителна диета “Разделно хранене” са озаглавени със заглавието:“Сила за живот”)
Чрез новата духовна диета (Новозаветната Пасха) Христос раздели:
1. Спасените от неспасените
2. Праведните от неправедните
3. Овцете от козите
4. Църквата от света
5. Чистите от нечистите
6. Светлината от тъмнината
1 Коринтяни 11:19 –„защото е нужно да има и разцепление между вас, за да се яви, кои са одобрените помежду ви)“
1Коринтяни 11:26-31 –“Защото всеки път, когато ядете тоя хляб и пиете тая чаша, възвестявате смъртта на Господа, докле дойде Той. За това, който яде хляба или пие Господната чаша недостойно, ще бъде виновен за грях против тялото и кръвта на Господа. Но да изпитва човек себе си, и така да яде от хляба и да пие от чашата; защото, който яде и пие без да разпознае Господното тяло, той яде и пие осъждане на себе си. По тая причина мнозина между вас са слаби и болнави, а доста и са починали. Но, ако разпознахме сами себе си, не щяхме да бъдем съдени.
Църквата Христова, участник в Новозаветната духовна диета за разделно хранене, изразена в разделяне на плътското от духовното.
Йоан 6:52-58 –„Тогава юдеите взеха да се препират помежду си, казвайки: Как може Този да ни даде да ядем плътта Му? Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия Син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот; и Аз ще го възкреся в последния ден. Защото Моята плът е истинска храна, и Моята кръв е истинско питие. Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене, и Аз в него. Както живият Отец Ме е пратил, и Аз живея чрез Отца, така и онзи, който се храни с Мене, ще живее чрез Мене. Тоя е хлябът, който слезе от небето; онзи който се храни с тоя хляб, ще живее до века, а не както бащите ви ядоха и измряха.“

Няма коментари: