събота, 7 февруари 2015 г.

НАСИЩАНИЯТ С БЛАГА ЧОВЕК



Псалми 103:1-5 -"Благославяй, душе моя Господа, и всичко що е вътре в мене нека хвали святото Му име! Благославяй, душе моя, Господа, и не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния! Той е, Който прощава всичките ти беззакония, изцелява всичките ти болести. Който изкупва от рова живота ти, венчава те с милосердие и благи милости. Който насища с блага душата ти, тъй щото младостта ти се подновява, като на орел."
I. ТЪРСЕНАТА ОТ ЧОВЕКА НАСИТА
1. Ненаситният човек
Човек не се насища в този свят, защото светът не разполага с блага и не може да му ги даде.
Благата идват само от Бога!
2. Грехът - причината за човешката ненаситност
Притчи 30:15-16 -"Пиявицата има две дъщери, които викат: Дай, дай! Три неща има, които са ненаситни, дори четири, които не казват: Стига! Шеол, и неплодната утроба; земята, която не се насища с вода,; и огънят, който не казва: Стига!"
Оприличавам порока на къртица.
Това животно живее вечно под земята и обича градините. Много често, когато стопанинът започне да полива градината и тя попадне в дупката на къртицата, водата моментално изчезва. Точно така е и с порока! Той, като къртица прокопава ума, сърцето, душата, джобовете на човек и изсипваните от Бога блага изчезват чрез направената от порока дупка.
3. Човекът без Бога е ненаситният на блага човек
Еклесиаст 4:8 -"Има такъв, който е самичък, който няма другар. Да! Няма нито син, нито брат, но пак няма край на многото му труд; нито се насища окото му с богатство. И той не дума: За кого прочее се трудя аз и лишавам душата си от благо? И това е суета и тежък труд."
4. Сребролюбието - причината за ненаситния на блага човек
Еклесиаст 5:10 -"Който обича среброто, не ще се насити от сребро; нито оня, който обича изобилието. И това е суета."
II. ФИЗИЧЕСКАТА НАСИТА НА ЧОВЕКА ЧРЕЗ БОЖИИТЕ БЛАГА
Римляни 2:23-25 -"Но в телесните си части виждам различен  закон, който воюва против закона на ума ми, и ме заробва под греховния закон, който е в частите ми. Окаян аз човек! Кой ще ме избави от тялото на тая смърт? Благодаря Богу! Има избавление чрез Исуса Христа, нашият Господ. И тъй, сам аз с ума слугувам на на Божия закон, а с плътта - на греховния закон."
1. Наситата на Новородения човек с Божиите блага
2. Само един нов човек може да бъде наситен с Божиите блага
3. Само едни нови очи могат да бъдат наситени с Божиите блага
4. Само едно ново сърце може да бъде наситено с Божиите блага
5. Само един нов разум може да бъде наситен с Божиите блага
6. Само едни нови чувства могат да бъдат наситени с Божиите блага
III. ИКОНОМИЧЕСКАТА НАСИТА НА ЧОВЕКА С БОЖИИТЕ БЛАГА
1. Ние живеем в един икономически незадоволен свят
2. Обещанието на Бога за икономическите блага в Обещаната земя
Второзаконие 6:1-12 -"А ето заповедите, повеленията и съдбите, които Господ, вашият Бог заповяда да ви науча, за да ги вършите в земята, към която преминавате, за да я притежавате; за да се боиш от Господа твоя Бог, да пазиш всичките Му повеления, и заповедите Му, които ти заповядвам, ти, синът ти, и внукът ти през всичките дни на живота си, за да ти се продължат дните. Чуй, прочее, Израилю, и внимавай да ги вършиш, за да ти бъде добре, и да се размножите много в земята, дето текат мляко и мед, според както Господ Бог на бащите ти, ти е обещал. Слушай, Израилю; Иеова нашият Бог е един Господ; и да възлюбиш Господа твоя Бог от всичкото си сърце, от всичката си душа, и с всичката си сила. Тия думи, които ти заповядвам днес, нека бъдат в сърцето ти; и на тях да учиш прилежно чадата си, и за тях да говориш, когато седиш в дома си, когато ходиш по пътя, когато лягаш и когато ставаш. Да ги вързваш за знак на ръката си, и да бъдат, като надчелия между очите ти. И да ги надписваш на вратните стълбове на къщата си и на портите си. А когато Господ твоят Бог те въведе в земята, за която се е клел на бащите ти, на Авраама, Исаака и Якова, да ти даде големи и хубави градове, които ти не си съградил, и къщи, пълни с всякакви блага, които не си напълнил, и изкопани кладенци, които не си изкопал, лозя и маслини, които не си насадил. Като ядеш и се наситиш, внимавай на себе си да не забравяш Господа, който те изведе из Египетската земя, из дома на робството."
3. Обещанието за икономическите блага на Бога в най-тежките икономически кризи
Исая 58:11 -"Господ ще те води всякога. Ще насища душата ти в бездъждие и ще дава сила на костите ти. И ти ще бъдеш, като напоявана градина, и като воден извор, чиито води не пресъхват."
4. Условието за насищането на човека с благата на Бога
Псалми 34:10 -"Лъвчетата търпят нужда и глад, но ония, които търсят Господа, няма да бъдат в оскъдност за никое добро."
IV. ДУШЕВНАТА НАСИТА НА ЧОВЕКА С БОЖИИТЕ БЛАГА
Псалми 103:1-5 -"Благославяй, душе моя Господа, и всичко що е вътре в мене нека хвали святото Му име! Благославяй, душе моя, Господа, и не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния! Той е, Който прощава всичките ти беззакония, изцелява всичките ти болести. Който изкупва от рова живота ти, венчава те с милосърдие и благи милости. Който насища с блага душата ти, тъй щото младостта ти се подновява, като на орел." 
1. Днес, колкото повече човек гледа нещо, толкова повече му се гледа, защото не е намерил истинското Видение
2. Днес човек, колкото повече слуша, толкова повече му се слуша, защото не е чул истинския Глас
3. Днес човек, колкото повече яде, повече му се яде, защото не е намерил истинския Хляб
4. Днес човек, колкото повече пие, толкова повече му се пие, защото не е намерил Живата вода
5. Само Бог може да задоволи с блага душата на човека!
·        Той е, Който прощава всичките ти беззакония
·        Той е, Който… изцелява всичките ти болести
·        Изкупва от рова живота ти
·        Венчава те с милосърдие и благи милости.
·        Той е, Който - насища с блага душата ти, тъй щото младостта ти се подновява, като на орел!

Няма коментари: