събота, 13 април 2013 г.

ПРИТЧАТА ЗА ВРАБЧЕТО



Лука 12:6-7 –“Не продават ли се пет врабчета за два асария? - и ни едно от тях не е забравено пред Бога. Но вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се; вие сте много по-скъпи от врабчета.
І. ЧОВЕКЪТ, РАЗГЛЕЖДАН В СВЕТЛИНАТА НА ПОМНЕНОТО ОТ БОГА ВРАБЧЕ
1. Врабчето е най-непопулярната птица на нашата планета
Всеки предпочита да проповядва или да слуша за по-атрактивните или по-мощните животински видове (за слона, коня, лъва, щъркела, орела, лястовицата и пр.), но не и за врабчето.
В Стария Завет врабчето също не е споменато, като жертва пред Бога.
2. Многообразният образ на човека
А. Той е създаден по Божия образ
Битие 1:27 –“И Бог създаде човека по своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде.
Б. Той е създаден малко по-долен от ангелите
Псалми 8:3-8 –“Когато гледам Твоите небеса, делото на Твоите пръсти, луната и звездите, които Ти си отредил; Казвам си: Що е човек, та да го помниш? Или човешки син, та да го посещаваш? А Ти си го направил само малко по-долен от ангелите (*Божеството), И със слава и чест си го увенчал. Поставил си го господар над делата на ръцете Си; Всичко си подчинил под  нозете му. Всичките овце и говеда, още и животните на полето, въздушните птици, морските риби; и всичко, що минава през морските пътища.”
В. Той е силен, като орела
Псалми 103:5 –“Който насища с блага душата ти, тъй щото младостта ти се подновява като на орел.
Г. Той е много по-скъпоценен от врабчето
Лука 12:7б –“Не бойте се; вие сте много по-скъпи от врабчета.
За никое друго творение не се казва това, освен за човека.
II. ХРИСТОВАТА ПРИТЧА ЗА ПОМНЕНОТО ОТ БОГА ВРАБЧЕ
Лука 12:6-7 –“Не продават ли се пет врабчета за два асария? - и ни едно от тях не е забравено пред Бога. Но вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се; вие сте много по-скъпи от врабчета.
1. Притчата за врабчето, адресирана към безбожния човек
-         Врабчето няма житници
-         Врабчето няма мелници
-         Врабчето няма фурна
-         Врабчето няма кухня
-         Врабчето не трупа за утре
-         Врабчето взема само това, което му е нужно за днес
Лука 12:15-21 –„И каза им: Внимавайте и пазете се от всяко користолюбие; защото животът на човека не се състои в изобилието на имота му. И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си. И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.
2. Притчата за врабчето, адресирана към отчаяния и обременен човек
-         Врабчето не оре, не сее, не вършее
-         Врабчето не ходи на училище
-         Врабчето няма домашен лекар
-         Врабчето няма шивач, няма обущар
-         Врабчето няма учител по пеене
-         Врабчето е най-евтината птица
И това пренебрегнато от всички врабче, чрез Божията закрила, оцелява и през най-суровата и дълга зима, и при най-трудните обстоятелства
Лука 12:22 –„Рече още на учениците Си: Затова ви казвам, не се безпокойте за живота си, какво ще ядете, нито за тялото си, какво ще облечете. Защото животът е повече от храната, и тялото от облеклото. Разгледайте враните, че не сеят, нито жънат; те нямат нито скривалище, нито житница, но пак Бог ги храни. Колко по-скъпи сте вие от птиците! И кой от вас може с грижене да прибави един лакът на ръста си? И тъй, ако и най-малкото нещо не можете стори, защо се безпокоите за друго? Разгледайте кремовете как растат; не се трудят нито предат; но казвам ви, нито Соломон във всичката си слава не се е обличал както един от тях. И ако Бог така облича полската трева, която днес я има, а утре я хвърлят в пещ, колко повече ще облича вас, маловери! И тъй, не търсете какво да ядете и какво да пиете, и не се съмнявайте; защото всичко това търсят народите на света; а Отец ви знае, че се нуждаете от това. Но търсете [Божието] царство и [всичко] това ще ви се прибави.
Псалми 37: 3, 25 –„Уповавай на Господа и върши добро; Така ще населиш земята и ще се храниш с увереност… Млад бях, ето, остарях, Но не съм видял праведният оставен, Нито потомството му да проси хляб.
3. Врабчето - пример за човека, създаден по Божия образ и по Божието подобие
Бог се грижи за малкото врабче, но помни: Ти си по-скъпоценен от това врабче!
1 Йоана 3:1 -„Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме. Затова светът не познава нас, защото Него не позна.
ІІІ. СКЪПОЦЕННИЯТ ПРЕД БОГА ЧОВЕК
1. Скъпоценен, поради Любовта, с която е възлюбен
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя
Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
2. Скъпоценен, поради цената, с която е изкупен
1Петрово 1:18-19–“като знаете, че не с тленни неща – сребро, или злато – сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист,
3. Скъпоценен, поради скъпоценния Святи Дух
Д.А.8:18-19 –“А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Святия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Святия Дух.”
4. Скъпоценен, поради скъпоценната вяра в Бога
Вяра, която идва, не чрез врачки и гледачки, не чрез суеверни предания, а директно чрез Словото на Бога.
Ефесяни 3:12 –„ И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.“
5. Скъпоценни, поради определената ни от Бога цена
Лука 12:6-7 –“Не продават ли се пет врабчета за два асария? - и ни едно от тях не е забравено пред Бога. Но вам и космите на главата са всички преброени. Не бойте се; вие сте много по-скъпи от врабчета.
1 Петрово2:9 –„ Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свет народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина:“

3 коментара:

осанна каза...

Bog da vi blagoslovi

maria nedeva каза...

Много поучителна статия.В Библията , темата колко сме ценни за Бог се открива както в Стария , така и в Новия Завет.Знам , че когато съм лоялна на Бог и имам добри взаимоотношения с него, винаги и той е до мен .Никога не се съмнявам в неговата загриженост за всеки един от нас.Преедала съм живота и ръководството в негови ръце.

Анонимен каза...

Много вярно и точно..........Благодаря Еми......