вторник, 23 април 2013 г.

ИЗПИТАНИЕТО НА ПЪРВОРОДНИТЕ



1Коринтяни 3:10-15 –“Според дадената ми Божия благодат, като изкусен строител аз положих основа; а друг гради на нея. Но всеки нека внимава как гради на нея. Защото никой не може да положи друга основа, освен положената , която е Исус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, всекиму работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви; понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е. Тоя, комуто работата, която е градил, устои, ще получи награда. А тоя, комуто работата изгори, ще претърпи загуба; а сам той ще се избави, но тъй като през огън.”
1 Коринтяни 3:6 –„Аз насадих, Аполос напои, но Господ прави да расте.“
І. ИЗПИТАНИЕТО НА АДАМОВОТО ПЪРВОРОДСТВО
Битие 2:15-17 –“ И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази. И Господ Бог заповяда на човека, казвайки: От всяко дърво в градината свободно да ядеш; но от дървото за познаване доброто и злото, да не ядеш от него; защото в деня, когато ядеш от него, непременно ще умреш.”
ІІ. ИЗПИТАНИЕТО НА КАИНОВОТО ПЪРВОРОДСТВО
Битие 4:1-10 –“ И Адам позна жена си Ева; и тя зачна и роди Каина; и каза: С помощта на Господа придобих човек. Роди още и брата му Авела. Авел пасеше стадо, а Каин беше земледелец. И след време Каин принесе от земните плодове принос на Господа. Тъй също и Авел принесе от първородните на стадото си и от тлъстината му. И Господ погледна благосклонно на Авела и на приноса му; а на Каина и на приноса му не погледна така. Затова Каин се огорчи твърде много и лицето му се помрачи. И Господ рече на Каина: Защо си се разсърдил? и защо е помрачено лицето ти? Ако правиш добро, не ще ли бъде прието? Но ако не правиш добро, грехът лежи на вратата и към тебе се стреми; но ти трябва да го владееш. А Каин каза това на брата си Авела. И когато бяха на полето, Каин стана против брата си Авела и го уби. И Господ рече на Каина: Где е брат ти Авел? А той рече: Не зная; пазач ли съм аз на брата си? И рече Бог: Какво си сторил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята.”
ІІІ. Изпитанието на Исавовото първородство
Битие 25:29-34, 29:15-20 –“Eдин ден Яков си вареше вариво, а Исав дойде от полето изнемощял. И Исав каза на Якова: Я ми дай да ям от червеното, това червено вариво, защото съм изнемощял; (затова той се нарече Едом *т.е."червен"). И рече Яков: Най-напред ми продай първородството си.А Исав рече:Виж аз съм на умиране; за какво ми е това първородство? И Яков рече: Най-напред закълни ми се; и той му се закле, и продаде първородството си на Якова. Тогава Яков даде на Исава хляб и вариво от леща; и той яде и пи, и стана и си отиде. Така Исав презря първородството си… След това Лаван рече на Якова: Нима, като си ми брат, ти ще ми работиш безплатно? Кажи ми каква да ти бъде заплатата? А Лаван имаше две дъщери. Името на по-старата беше Лия, а името на по-младата Рахил. На Лия очите не бяха здрави; а Рахил имаше хубава снага и хубаво лице. И Яков понеже обикна Рахил, рече:Ще ти работя седем години за по-малката ти дъщеря, Рахил. И рече Лаван: По-добре да я дам на тебе, отколкото да я дам на друг мъж; живей при мене. И тъй, Яков работи за Рахил седем години, но, поради любовта му към нея, те му се видяха, като няколко дни.”
ІV. ИЗПИТАНИЕТО НА ИОСИФОВОТО ПЪРВОРОДСТВО
Битие 39:6-9 –“А Петефрий остави всичко що имаше в Иосифовата ръка, и, освен хляба, който ядеше, не знаеше нищо за онова, което притежаваше. А Иосиф беше строен и красив. И след време, жената на господаря му хвърли око на Иосифа и му рече: Легни с мене. Но той отказа и рече на жената на господаря си: Виж, господарят ми не знае нищо за онова, което е с мене в дома и предаде в моята ръка всичко що има. В тоя дом няма никой по-голям от мене, нито е задържал нещо освен тебе, защото си му жена; как прочее да сторя аз това голямо зло и да съгреша пред Бога.”
V. ИЗПИТАНИЕТО НА ХРИСТОВОТО ПЪРВОРОДСТВО
Матей 4:1-11 –“Тогава Исус биде отведен от Духа в пустинята, за да бъде изкушаван от дявола. И след като пости четиридесет дена и четиридесет нощи, най-после огладня. И тъй, изкусителят дойде и му рече:»Ако си Божий Син, заповядай тия камъни да станат хлябове.» А Той в отговор каза: Писано е:»Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста.» Тогава дяволът го завежда в светия град, поставя го на крилото на храма, и му казва: «Ако си Божий Син, хвърли се долу; защото е писано:- «Ще заповяда на ангелите си за тебе; и на ръце ще те дигат. Да не би да удариш о камък ногата си.» Исус му рече: Писано е още:»Да не изпитваш Господа твоя Бог.» Пак Го завежда дяволът на една много висока планина, показва Му всичките царства на света и тяхната слава и казва Му: «Всичко това ще ти дам, ако паднеш и ми се поклониш.» Тогава Исус му каза: «Махни се, Сатано; защото е писано:»На Господа твоя Бог да се по-кланяш и само Нему да служиш.» Тогава дяволът Го остави; и, ето, ангели дойдоха, та Му прислужваха.”
VІ. ИЗПИТАНИЕТО НА АПОСТОЛСКОТО ПЪРВОРОДСТВО
Лука 22:31-32 –“[И рече Господ]: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее, като жито;- но Аз се молих за тебе, да не отслабне твоята вяра; и ти, когато се обърнеш, утвърди братята си.”
1. Изберете между вас
Д.А.6:1-3 –“А през тия дни, когато се умножаваха учениците, възникна ропот от гръцките юдеи против еврейските, загдето във всекидневното раздаване на потребностите техните вдовици били пренебрегвани. -"Тогава, дванадесетте свикаха всичките ученици и рекоха:  Не е добро ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези." И тъй, братя, изберете между вас седем души с одобрен характер, изпълнени с Духа и с мъдрост, които да поставим на тая работа.”
2. За толкова ли продадохте нивата
Д.А.5:7-10 –“И като се минаха около три часа, влезе и жена му, без да знае за станалото. И Петър я попита: Кажи ми за толкова ли продадохте нивата? И тя рече: За толкова. А Петър й рече: Защо се съгласихте да изкусите Господния Дух? Ето нозете на тия, които погребаха мъжа ти са на вратата и ще изнесат и тебе. И тя начаса падна до нозете му и издъхна. А момците, като влязоха, намериха я мъртва, изнесоха я, та я погребаха до мъжа й.”
3. Парите ти с тебе заедно да погинат
Д.А.8:18 -20 –“А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Святия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Святия Дух. А Петър му рече: Парите ти с тебе заедно да погинат, защото си помислил да придобиеш Божия дар с пари.”
VІІ. ИЗПИТАНИЕТО НА НАШЕТО ПЪРВОРОДСТВО
Лука 22:31 -„[И рече Господ]: Симоне, Симоне, ето, Сатана ви изиска всички, за да ви пресее като жито;“
Ефесяни 6:10-12 –„Най-после, заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество. Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола. Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.“
Йоан 17:15 –„Не се моля да ги вземеш от света, но да ги пазиш от лукавия.“
Д.А.8:18-19 –„А Симон, като видя, че с полагането на апостолските ръце се даваше Светия Дух, предложи им пари, казвайки: Дайте и на мене тая сила щото, на когото положа ръце, да приема Светия Дух.“
1Петрово 4:12-13 –“Възлюблени, не се чудете на огнената изпитня, която дохожда върху вас, за да ви опита, като че ви се случва нещо чудно; но радвайте се за гдето с това вие имате общение в страданията на Христа, за да се зарадвате премного и когато се яви Неговата слава.”
1. Огнено изпитание
- Изпитанието на златото чрез огъня
- Изпитанието на среброто чрез огъня
- Изпитанието на строителните материали чрез огъня
1Коринтяни 3:10-15 –“Според дадената ми Божия благодат, като изкусен строител аз положих основа; а друг гради на нея. Но всеки нека внимава как гради на нея. Защото никой не може да положи друга основа, освен положената , която е Исус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама, всекиму работата ще стане явна каква е; защото Господният ден ще я изяви; понеже тя чрез огън се открива; и самият огън ще изпита работата на всекиго каква е. Тоя, комуто работата, която е градил, устои, ще получи награда. А тоя, комуто работата изгори, ще претърпи загуба; а сам той ще се избави, но тъй като през огън.
1Петрово 5:8 –“които с Божията сила сте вардени чрез вяра за спасение, готово да се открие в последно време. В което блаженство се радвате, ако и за малко време да скърбите сега, (ако е потребно), в разни изпитни, с цел: изпитването на вашата вяра, като е по-скъпоценно от златото, което гине, но пак се изпитва чрез огън, да излезе за хвала и слава, и почест, когато се яви Исус Христос; Когото любите без да сте Го видяли; в Когото, като вярвате, без сега да Го виждате, радвате се с неизказана и преславна радост,”
2. Изпитанието на нашата вяра
3. Изпитанието на нашата любов
4. Изпитанието на нашия мир
5. Изпитанието на нашето търпение

Няма коментари: