петък, 25 ноември 2011 г.

БЛАГОДАРСТВЕН ДЕН - КАКВО Е ТОВА

Левит 7:11-12 –“Ето и законът за примирителната жертва, която ще се принася Господу: ако я принесе някой за благодарение, то с благодар-ствената жертва да принесе и безквасни пити, смесени с дървено масло, и безквасни кори, намазани с масло, и пити от чисто брашно, смесени с масло.”
2Солунци 5:16-26 –“ Винаги се радвайте. Непрестанно се молете. За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса. Духа не угасвайте. Пророчествата не презирайте. Всичко изпитвайте; дръжте доброто. Въздържайте се от всякакво зло. А сам Бог на мира да ви освети напълно; и дано се запазят непокътнати духа, душата и тялото ви без порок, до пришествието на нашия Господ Исус Христос. Верен е Оня, Който ви призовава , и ще извърши това. Братя, молете се за нас. Поздравете всичките братя със свята целувка.”
І. БЛАГОДАРСТВЕН ДЕН – КАКВО Е ТОВА
ХАРАКТЕРЪТ НА БЛАГОДАРЕНИЕТО
1. Благодарението не е само изискване от Бога, а е Божий атрибут (т.е. характерна черта на Бога)Бог ни благодари по многоразлични начини на тази земя и във вечността
А. Бог ни благодари на тази земя
Деяние на апостолите 10:1-4 –“Имаше в Кесария един човек на име Корнилий, стотник от така наречения италийски полк. Той беше благочестив и се боеше от Бога с целия си дом, раздаваше много милостиня на людете, и непрестанно се молеше на Бога. Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие! А той, като се взря в него, уплашен рече: Що е, Господи? И ангелът му каза: Твоите молитви и твоите милостини възлязоха пред Бога за спомен.”
Матей 25:28-29 –“Затова, вземете от него таланта и дайте го на този, който има десет таланта. Защото на всекиго, който има, ще се даде, и той ще има изобилие; а от този, който няма, от него ще се отнеме и това, което има.”
Б. Бог ще ни благодари във вечността
Матей 25:31-36 –“А когато дойде Човешкият Син в славата Си, и всичките [свети] ангели с Него, тогава ще седне на славния Си престол. И ще се съберат пред Него всичките народи; и ще ги отлъчи едни от други, както овчарят отлъчва овцете от козите. И ще постави овцете от дясната си страна, а козите от лявата. Тогава Царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях, и ме прибрахте; гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.”
2. Лицемерното благодарение
А. Характерът на лицемерното благодарение
( Показно благодарение – за пред хората )
Лука 18:11-12 –“Фарисеят, като се изправи, молеше се в себе си така: Боже, благодаря Ти, че не съм, като другите човеци, грабители, неправедни, прелюбодейци, и особено не като тоя бирник. Постя дваж в седмицата, давам десятък от всичко що придобия.”
Б. Утробата на лицемерното благодарение:
- себелюбието на човека
- гордостта на човека
- егоизмът на човека
- омразата на човека
- лицемерието на човека
3. Коренът на благодарението в Стария и в Новия Завет
Думата “благодарение” е съставена от две думи – думата “благо” и думата “дар”. Т.е. - дарът на човека ще трябва да бъде благ.
( Кой каквото прави, на себе си го прави! )
Думата ”благо” се среща, като представка в различни думи
- Благо
Битие 45:18 –“И като вземете баща си и челядите си,елате при Мене и аз ще ви дам благата на Египетската земя, и ще се храните с тлъстината на земята.”
Битие 33:11 –“Приеми, моля, подаръка ми (*благословението ми), който ти е принесен; защото Бог е постъпил благо към мене, та имам всичко. И като настояваше, той го прие.”
- Благ
Псалми 34:8 –“Вкусете и вижте, че Господ е благ.”
- Благовестие
Матей 24:14 –“И това благовестие на царството (небесно) ще бъде проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.”
- Благовестител
Деяние на апостолите 21:8 –“ А на утрешния ден тръгнахме и стигнахме в Кесария; и влязохме в в къщата на благовестителя Филип, който бе един от седмината дякони и останахме у него.”
- Благовремие
Ефесяни 5:16 –“като изкупвате благовремието, защото дните са лоши.”
- Благоволение
Битие 33:10 –“Но Яков отвърна:Не, моля ти се, ако съм придобил твоето благоволение, приеми подаръка ми от ръцете ми, тъй като видях лицето ти, като че видях Божие лице…”
- Благосклонен
Битие 33:10б –“ … тъй като видях лицето ти, като че видях Божие лице, понеже беше благосклонен към мене”
- Благоволявам
1 Царе 12:22 –“ Защото Господ няма да остави людете Си, заради великото Си Име, понеже Господ благоволи да ви направи Свои люде.”
- Благовоние
Песен на песните 7:8–“…И благовонието на дъха ти, като ябълки.”- Благозвучие
Псалми 81:2 –“… Благозвучна арфа и псалтир.”- Благоденствие
Псалми 118:25 –“О Господи! Молим се изпрати благоденствие!”- Благодеяние
Псалми 103:2 –“Благославяй, душе моя, Господа! И не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния!”
- Благословен
Псалми 118:26 –“Благословен да бъде оня, който иде в името Господне.”
- Благодарствена
Левит 22:29 –“И когато принесете благодарствена жертва Господу, да я принесете така щото да ви бъде приета.”
Левит 7:12 -“ако я принесе някой за благодарение, то с благодарствената жертва да принесе и безквасни пити, смесени с дървено масло, и безквасни кори, намазани с масло, и пити от чисто брашно, смесени с масло.”
- Благодарение
Неемия 12:46 –“ Защото отдавна, в дните на Давида и на Асафа, имаше главни певци и пеения за хвала и благодарения Богу.”
Филипяни 4:6 –“Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо,с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;”
Еремия 30:19 –“И от тях ще изхожда благодарение…”
- Благодарен
Колосяни 3:15 –“И нека царува в сърцата ви Христовият мир, на който бяхте и призвани в едно тяло; и бъдете благодарни.”
- Благодарете!!!
1Солунци 5:18 –“За всичко благодарете; защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.”
ІІ. БЛАГОДАРСТВЕН ДЕН – КАКВО Е ТОВА
БЛАГОДАРЕНИЕТО, КАТО ДОКТРИНА В СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ
1. Благодарението в Стария Завет
Левит 7:12-15 –“Ето и законът за примирителната жертва, която ще се принася Господу:ако я принесе някой за благодарение, то с благодарствената жертва да принесе и безквасни пити, смесени с дървено масло, и безквасни кори, намазани с масло, и пити от чисто брашно, смесени с масло.А,освен питите,с благодарствената си примирителна жертва да принесе и квасен хляб. И от приноса си да принесе по едно от всичките тия неща, принос за издигане пред Господа; това да бъде на свещеника, който ръси от кръвта си примирителния принос. И месото на благодарствената му примирителна жертва да се яде същия ден, в който се принася; да не оставя той от него до утринта.”
1Летописи 16:4 –“И определи известни левити да служат пред Господния ковчег, да възпоменуват, да благодарят и да хвалят Господа Израилевият Бог.”
2. Благодарението в Новия Завет
1Солунци 5:18 –“ За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.”
3. Търсеното от Бога благодарение
Лука 17:17 –“А Исус в отговор му рече: Нали се очистиха десетимата? А где са деветимата?”
ІІІ. БЛАГОДАРСТВЕН ДЕН – КАКВО Е ТОВА
ВРЕМЕТО НА БЛАГОДАРЕНИЕТО
Благодарение в миналото, в настоящето и в бъдещето
1. Благодарственият ден не е веднъж в годината
2. Благодарственият ден не е семеен празник
3. Благодарственият ден е повече от благодарение само на думи
Благодарението се изразява във всекидневния живот на човека чрез делата на благодарността.
Лука 6:31 –“И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.”
4. Благодарението е за всички и за всичко!
5. Благодарността е начин на живот - белег за възпитанието на човека
6. Благодарността - дълг на Християнина
1Солунци 5:18 –“За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса.”

Няма коментари: