вторник, 1 ноември 2011 г.

ДЕНЯТ НА БУДИТЕЛИТЕ

БУДИТЕЛ, КАКВО Е ТОВА?
Ефесяни 5:14-“Затова казва: Стани, ти, който спиш! И възкресни от мъртвите! И ще те осветли Христос.”
Думата “будител” произхожда от думата “будилник” (часовник), чието предназначение е да събуди някой, който спи.
В тази проповед няма да размишляваме за националните будители, нито за световните такива. Няма да размишляваме и за политическите будители, нито за социалните...
В тази проповед ще говорим единствено и само за духовните будители - будителите, от чието събуждане (духовното пробуждане) зависят всички останали будители.І. СТАРОЗАВЕТНИТЕ БУДИТЕЛИ
БУДИТЕЛИТЕ В ЛИЦЕТО НА БОЖИИТЕ ПРОРОЦИ
1. Божието предупреждение (Божията аларма) чрез будителите
Йон 3:1-5, 10 "И Господното слово дойде втори път към Иона и рече: Стани, иди в големия град Ниневия, и възгласи му проповедта, която ти казвам. И тъй, Иона стана и отиде в Ниневия според Господното слово. А Ниневия бе твърде голям град, който изискваше три дни за да се обходи. И Иона, като започна да върви през града един ден път, викаше и казваше: Още четиридесет дни и Ниневия ще бъде съсипана. И Ниневийските жители повярваха в Бога; и прогласиха пост и се облякоха с вретище, от най-големия между тях до най-нищожния; ...И като видя Бог делата им, как те се обърнаха от лошия си път, Бог се разкая за злото, което бе рекъл да им направи, и не го направи."
2. Божията покана чрез будителя
Исая 1:1-8, 18 –“Видението на Амосовия син Исая, което видя за Юда и Ерусалим в дните на Юдовия цар Озия, Иотам, Ахаз и Езекия:- Чуйте , небеса, и дай ухо, земльо. Защото Господ е говорил, казвайки: Чада отхраних и възпитах; Но те се разбунтуваха против Мене. Волът познава стопанина си, И оселът яслите на господаря си; Но Израил не знае. Людете Ви не разсъждават. Уви, грешни народе, люде натоварени с беззаконие. Роде на злодейци, чада които постъпвате разтленно! Оставиха Господа, презряха Светия Израилев. Отделиха се и се върнаха назад. защо да бъдете още бити, че се бунтувате повече и повече? Вече всяка глава е болна и всяко сърце изнемощяло. От стъпалото на ногата дори до главата няма в някое тяло здраво място. Но струпие и посинения и гноясали рани. Които не са изтискани , нито превързани, нито омекчени с масло... Дойдете сега та да разискваме, казва Господ; Ако са греховете ви като мораво, Ще станат бели като сняг; Ако са румени като червено, Ще станат като бяла вълна.”
2. Божието откровение чрез будителя
Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене. Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките. Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените. Да проглася освобождение на пленниците и отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволението Господне и денят на въздаянието на нашия Бог. Да утеша всичките наскърбени. Да наредя за наскърбените в Сион. Да им дам венец вместо пепел ; миро на радост вместо плач облекло на хваление вместо унил дух. За да се наричат дървета на правда, насадени от Господа, за да се прослави Той.”
3. Божият будилник в пустинята
Марк 1:1-8 –“ Началото на благовестието на Исуса Христа Божий Син; както е писано в книгата на пророк Исая:-"Ето, Аз изпращам пред лицето Ти вестителя Си, Който ще устрои Твоя път; Глас на един, който вика в пустинята: Пригответе пътя за Господа. Прави направете пътеките за Него." Иоан дойде, който кръщаваше в пустинята, и проповядваше кръщение на покаяние за опрощаване на греховете. И излизаше при него цялата Юдейска страна и всичките ерусалимляни, и кръщаваха се от него в реката Иордан, като изповядваха греховете си. Иоан носеше облекло от камилска козина и кожен пояс около кръста, и хранеше се с акридип и див мед. И като проповядваше, казваше: Подир мене иде Онзи, който е по-силен от мене, Комуто не съм достоен да се наведа и развържа ремика на обущата Му. Аз ви кръщавам с вода; а той ще ви кръсти със Святия Дух.”
ІІ. БУДИТЕЛЯТ В ЛИЦЕТО НА БОЖИЯ ЕДИНОРОДЕН СИН ИСУС ХРИСТОС

1. Изпратеният от Бога Небесен Будител

Йоан 1:1-4, 9-14 –“ В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У своите си дойде, но своите Му Го не приеха. А на тия, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които мъжка похот, но от Бога. И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като но Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”
2. Христос, Будителят на спасителната вяра

Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.”

3. Христос, будителят на заспалата душа

Матей 6:40 –“Дохожда при учениците, намира ги заспали, и казва на Петра; Как! Не можахте ли ни един час да бдите с Мене?”
ІІІ. ЦЪРКВАТА, НОВОЗАВЕТНИЯТ БУДИТЕЛ

1. Църквата, Новозаветният будител чрез кръвта на Агнеца Господен
Матей 5:13 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.”
2. Църквата, Новозаветният будител чрез Небесната светлина

Матей 5:14-16 –“Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило не го турят под шиника, но на светилника, и то свети на всички в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела,и да прославят вашия Отец, който е на небесата.”
3. Църквата, Новозаветният будител чрез Святия Божий Дух

- Дарбите на Святия Божий Дух
- Плодовете на Святия Божий Дух

Йоан 16:12-15 –“Имам още много неща да ви кажа; но не можете да ги понесете сега. А когато дойде онзи, Духът на истината, ще ви упътва на всяка истина; защото няма да говори от себе си, но каквото чуе, това ще говори, и ще ви извести за идните неща. Той Мене ще прослави, защото от Моето ще взема и ще ви известява. Всичко, що има Отец, е Мое; затова казах, че от Моето като взема, ще ви известява.”
Дали Христовата Църква днес все още изпълнява ролята на Божий будител?!

Няма коментари: