неделя, 26 юни 2011 г.

СИЛА ЗА ВСЕКИ ДЕН

Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Оазисът на Божията многообразна Сила за всеки ден
I. ХРИСТОС Е НАШАТА ВСЕКИДНЕВНА СИЛА 
Исая 61:1-3 –“Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”
Галатяни 2:20 –“Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене”
 1 Коринтяни 1:23-25 –“ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост; но за самите призвани, и юдеи и гърци, Христос Божия сила и Божия премъдрост. Защото Божието глупаво е по-мъдро от човеците, и Божието немощно е по-силно от човеците.”
Пребъдването в Христа - всекидневната сила на Християнина
Йоан 19:34 -Ако пребъдете в Мене и думите ми пребъдат във вас, искайте каквото и да желаете, и ще ви бъде.

II. КРЪСТЪТ НА ХРИСТА Е СИЛА ЗА ВСЕКИ ДЕН
 1 Коринтяни 1:18-20 –“Защото словото на кръста е безумие за тия, които погиват; а за нас, които се спасяваме, то е Божия сила. Понеже е писано: "Ще унищожа мъдростта на мъдрите, И разума на разумните ще отхвърля". Где е мъдрият? Где книжникът? Где е разисквачът на тоз век? Не обърна ли Бог в глупост светската мъдрост?”
Кръстът на Христа - всекидневната сила на Християнина:
- Кръвта на Христа е нашето изкупление
1 Петрово 1:18-19 -като знаете, че не с тленни неща - сребро или злато  - сте изкупени от суетния живот, предаден вам от бащите ви, но със скъпоценната кръв на Христа, като на агнец без недостатък и пречист.
- Раните на Христа са нашето целение
Исая 53:5 -...На Него дойде наказанието, докарващо нашия мир, и с Неговите рани ние се изцелихме.
III. БОЖИЕТО СЛОВО Е СИЛА ЗА ВСЕКИ ДЕН
 1. Създаденият свят чрез Словото Божие - Сила за всеки ден
Евреи 11:3 –“С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.”
2. Държаният свят чрез Словото Божие - Сила за всеки ден
Евреи 1:3 –“Който, бидейки сияние на Неговата слава, и отпечатък на Неговото същество, и държейки всичко чрез Своето могъщо слово, след като извърши [чрез Себе Си] очищение на греховете, седна отдясно на Величието на високо, ”
 3. Живото Слово, Сила на човек за всеки ден
Евреи 4:12 –“Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето”
Йоан 1:1-5 –“В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана. ” 
IV. СВЯТИЯТ ДУХ Е НАШАТА СИЛА ЗА ВСЕКИ ДЕН
Захарий 4:7 -"...Не чрез сила, нито чрез мощ, но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;"

1. Водени при Бога чрез силата на Святия Дух
Йоан 16:8 –“И Той, когато дойде, ще обвини света за грях, за правда и за съдба;”
2. Изповедта на грешника чрез Святия Дух - Сила за всеки ден
1Йоан 4:15 –“Ако някой изповяда, че Исус е Божият Син, Бог пребъдва в него, и той в Бога.”
 3. Служещи на Бог чрез Святия Дух - Сила за всеки ден
А. Ние пеем в Богослужението чрез Святия Дух – Сила за всеки ден
Захарий 2:10 –“Пей и радвай се, Сионова дъщерьо; защото, ето, Аз ида, и ще обитавам всред тебе, казва Господ.”Римляни 15:9 –“и за да прославят езичниците Бога за Неговата милост, както е писано: - "Затова ще Те хваля между народите, И на името Ти ще пея".”

Б. Ние хвалим Бог чрез помазанието на Святия Дух – Сила за всеки ден
Д.А.16:25-26 –“Но по среднощ, когато Павел и Сила се молеха с химни на Бога, а затворниците ги слушаха, внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се поклатиха и веднага всички врати се отвориха, и оковите на всичките се развързаха.”
В. Ние се молим чрез Святия Дух – Силата на Християнина за всеки ден
Римляни 8:26:27 –“Така също и Духът ни помага в нашата немощ: понеже не знаем да се молим както трябва; но самият Дух ходатайствува в нашите неизговорими стенания; а тоя, който изпитва сърцата, знае какъв е умът на Духа, защото той ходатайствува за светиите по Божията воля.”
Г. Ние благовестваме чрез Святия Дух, Силата на Христинина за всеки ден
Д.А.8:29-31, 35 –“А Духът рече на Филипа: Приближи се и придружи тая колесница. И Филип се завтече та го чу като прочиташе пророка Исаия, и каза: Ами разбираш ли каквото четеш? А той рече: Как да разбера, ако ме не упъти някой? И помоли Филипа да се качи и да седне с него... А Филип отвори уста, и като почна от това писание, благовести му Исуса...”
 Д.А.2:14-17 –“А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и им проговори, казвайки: Юдеи, и всички вие, които живеете в Ерусалим, нека ви стане знайно, това, и внимавайте в моите думи. Защото тия не са пияни, както вие мислите, понеже е едвам третият час на деня; но това е казаното чрез пророк Иоила: -"И в последните дни, казва Бог, Ще излея от Духа Си на всяка твар;”...
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”

V. БОЖИИТЕ АНГЕЛИ - НАШАТА СИЛА ЗА ВСЕКИ ДЕН
Д.А.10:3 -Около деветия час през деня той видя ясно във видение един ангел от Бога, който влезе при него и му рече: Корнилие!
Д.А.12:7 -И, ето, един ангел от Господа застана до него, и светлина осия килията; и като побута Петра по ребрата, разбуди го и рече му: Ставай бърже. И веригите паднаха от ръцете му.
Д.А.8:26 -А ангел от Господа говори на Филипа, казвайки: Стани, иди към юг, по пътя, който слиза от Ерусалим през пустинята за Газа.

 


Няма коментари: