събота, 26 март 2011 г.

НЕБЕСНИЯТ КЛЮЧАР

Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене; защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките; Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените; Да проглася освобождение на пленниците; И отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволение-то Господно, и деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло на хваление, вместо унил дух ; За да се наричат дървета на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той.”
І. НУЖДАТА ОТ БОЖИЯ КЛЮЧАР
1. Ключарят на затворническата килия
2. Ключарят на човешкото сърце
3. Ключарят на затвореното семейство
4. Ключарят на затворената Църква
5. Ключарят на заключеното съкровище
ІІ. ПРИГОТОВЛЕНИЕТО, ПРЕДИ ОТВАРЯНЕТО НА ЗАТВОРЕНАТА ВРАТА
Езекиил 36:26 –“Ще ви дам и ново сърце, и нов дух ще вложа вътре във вас, и, като отнема каменното сърце от плътта ви, ще ви дам меко сърце.”
1. Бравата, символ на човешкото сърце
Бравата, която никога не е отключвана, преобраз на атеистичното сърце
2. Бравата може да е ръждясала
3. Бравата може да е клеясала
4. Бравата може да е разядена
5. Бравата може да е счупена
ІІІ. МНОГОРАЗЛИЧНИТЕ ЗАТВОРНИЧЕСКИ КИЛИИ
Исая 61:1б –“Да проглася освобождение на пленниците; И отваряне затвора на вързаните. “
1. Килията, наречена порок
2. Килията, наречена болест
3. Килията, наречена суеверие
4. Килията, наречена гордост
5. Килията, наречена съмнение
6. Килията, наречена неверие
7. Килията, наречена омраза
8. Килията, наречена лицемерие
9. Килията, наречена суета и пр.
VІ. ХАРАКТЕРЪТ НА БОЖИЯ КЛЮЧАР
1. Този ключар могат да бъдат Божиите ангели
Д.А.5:18-19 –“туриха ръце на апостолите и положиха ги в общата тъмница. Но ангел от Господа през нощта отвори вратата на тъмницата та ги изведе...”
Откровение 20:1 –“И видях, че слизаше от небето един ангел, който държеше в ръката си ключа на бездната и една голяма верига.”
2. Този ключар може да бъде Христос
Исая 22:22 –“И ще положа на рамото му ключа на Давидовия дом; Той ще отваря, и никой няма да затваря, И ще затваря и никой няма да отваря;”
Йоан 20:19 –“А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!”
Йоан 8:36 –“Прочее, ако Синът ви освободи, ще бъдете наистина свободни.”
Лука 4:33-35 –“ И в синагогата имаше човек хванат от духа на нечист бяс; и той извика със силен глас: Ех, какво имаш Ти с нас, Исусе Назарянине? Нима си дошъл да ни погубиш? Познавам Те Кой си Ти, Светият Божий. Но Исус го смъмра, казвайки: Млъкни и излез из него. И бесът, като го повали насред, излезе из него, без да го повреди никак."
2. Този ключар може да бъде Словото Божие
Йоан 8:32-“И ще познаете истината, и истината ще ви освободи.”
3. Този ключар може да бъде Святия Дух
Д.А.2:37 -“А Петър им рече: Покайте се, и всеки от вас нека се кръсти в името Исус Христово за прощение на греховете ви; и ще приемете тоя дар, Святия Дух.”
4. Този ключар може да бъде молитвата
Матей 6:9а-13 –“А вие се молете така: Отче наш, Който си на небесата... избави ни от лукавия, [защото царството е Твое, и силата и славата, до вековете. Амин]."
Матей 17:21 –“А тоя род не излиза, освен с молитва и пост.”
Д.А. 16:25-26 –“Но по среднощ, когато Павел и Сила се молеха с химни на Бога, а затворниците ги слушаха, внезапно стана голям трус, така че основите на тъмницата се поклатиха и веднага всички врати се отвориха, и оковите на всичките се развързаха.”

5. Този ключар може да бъде Божията любов
2Петрово 1:5а, 7 –“…положете всяко старание и прибавете… на благочестието си братолюбие, и на братолюбието си любов.”
Д.А. 12:5-7 –“И така, те вардеха Петра в тъмницата; а църквата принасяше пред Бога усърдна молитва за него. И през същата нощ, когато Ирод щеше да го изведе, Петър спеше между двама войника, окован с две вериги; и стражари пред вратата вардеха тъмницата. И, ето, един ангел от Господа застана до него, и светлина осия килията; и като побута Петра по ребрата, разбуди го и рече му: Ставай бърже. И веригите паднаха от ръцете му.”
1 Йоан 3:1 –“Вижте каква любов е дал нам Отец, да се наречем Божии чада; а такива и сме.”
6. Ключарят, наречен Служението на Християнина
Марк 16:15-17а–“И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден. И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име.”
Матей 10:1 –“И като повика дванадесетте Си ученици, даде им власт (Небесен ключ) над нечистите духове, да ги изгонват, и да изцеляват всякаква болест и всякаква немощ.”
НЕ СЕ ОТЧАЙВАЙ НИКОГА! ПОТЪРСИ НЕБЕСНИЯ КЛЮЧАР!
Свободата не е човешки дар, а Божествен дар, даден на човека.
Откровение1:17-18 –“И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият; бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада.”
Матей 16:18-19 -“Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.”

Няма коментари: