неделя, 20 февруари 2011 г.

ЗАВРЪЩАНЕ

Лука 15:17-21 –“А като дойде на себе си рече: Колко наемници на баща ми имат излишък от хляб, а пък аз умирам от глад! Ще стана да ида при баща си и ще му река: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си. И стана и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се, и като се завтече, хвърли се на врата му и го целуваше. Рече му синът: Тате, съгреших против небето и прред тебе; не съм вече достоен да се наричам, твой син.”
Завръщане при Бога
Предметът “Завръщане” е един от най-общирните предмети в Библията, затова може да бъде разглеждан под различни теми
Например:
- Завръщане при Бога, като при Спасител
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Лука 19:5, 8 –“Исус като дойде на това място, погледна нагоре и му рече: Закхее, слез скоро, защото днес трябва да престоя у дома ти... А Закхей стана и рече на Господа: Господи, ето от сега давам половината от имота си на сиромасите; и ако някак съм ограбил някого, връщам му четверократно.”
- Завръщането на Бога (Мараната)
Откровение 22:17 –“И Духът и невестата казват: Дойди. И който чуе, нека рече: Дойди. И който е жаден нека дойде. Който иска, нека вземе даром водата на живота.”
Д.А.1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето.”
- Завръщането на човек в царството на тъмнината
2 Петрово 2:22 –“С тях се е случило това, което казва истинската пословица: Псето се върна на бълвоча си, и: Окъпаната свиня се върна да се валя в тинята.”
- Завръщане на дявола
Матей 12:43-45 –“Когато нечистият дух излезе из човека, той минава през безводни места да търси покой, и не намира. Тогава казва: Ще се върна в къщата си отгдето съм излязъл. И, като дойде намира я празна, пометена и наредена. Тогава отива и взема при себе си седем други духове, по-зли от него, и, като влязат, живеят там; и последното състояние на оня човек става по-лошо от първото. Също така ще бъде и на това нечестиво поколение.”
- Завръщане на света
- Завръщане на старите приятели
- Завръщане към старата професия и пр.
Затова, когато размишляваме върху проповедта “Завръщане”, пред нас изпъкват въпросите:
- Завръщане при кого?
- Завръщане на кого?
- Завръщане - защо?
- Завръщането и последиците от него
I. НУЖДАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ЗАВРЪЩАНЕТО ПРИ БОГА
Исая 53:4, 6 –“Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен... Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.”
1. Подмаменият от просперитета човек
Яков 4:13-17 –“Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой-си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим, - когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва. Вместо това, вие трябва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова. Но сега славно ви е да се хвалите. Всяка такава хвалба е зло. Прочее, ако някой знае да прави добро и го не прави, грях е нему.”
Матей 4:1-11
2. Съдбата на подмамения от просперитета човек
Лука 15:13-16 –“И не след много дни по-младият син си събра всичко и отиде в далечна страна, и там разпиля имота си с разпуснатия си живот. И като иждиви всичко, настана голям глад в оная страна; и той изпадна в лишение. И отиде да се пристави на един от гражданите на оная страна, който го прати на полетата си да пасе свини. И желаеше да се насити с рошковите, от които ядяха свините; но никой не му даваше.”
3. Завръщане при Бога, Оазисът на нашия живот
Моделът на завръщането при Бога – завръщането на блудния син
Лука 15:17а –“А като дойде на себе си рече:...”
-Той доброволно напусна бащиния дом
-Той по свое желание замина за далечна страна
-Той беше посрещнат от дявол
-Той изхарчи всичките си пари
-Той изпадна в лишение
- Той се събуди (излезе от духовната кома)
- Той се изповяда
II. РЕШЕНИЕТО ПРЕДИ ЗАВРЪЩАНЕТО
Лука 15:17-20а –“А като дойде на себе си рече: Колко наемници на баща ми имат излишък от хляб, а пък аз умирам от глад! Ще стана да ида при баща си и ще му река: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си. И стана и дойде при баща си...”
1. Човекът в кома
Упойката на дявола, преди падението
Лука 15:17а –“А като дойде на себе си рече:... “
Днес светът е в кома
А. Свят, който има очи, но не вижда
Б. Свят, който има уши, но не чува
В. Свят, който има сърца, но не обича
Г. Свят, който има уста, но не благовества и не призовава Бог
2. Изповедта на човека след кома
Лука 15:18-19 –“Ще стана да ида при баща си и ще му река: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си. ”
3. Решението, приведено в действие
Пътят до ада ще бъде постлан с добри решения, които не са били превърнати в действия
III. БЛАГОСЛОВЕНИЕТО ОТ ЗАВРЪЩАНЕТО ПРИ БОГА
(МОДЕЛЪТ НА ЗАВРЪЩАНЕТО)
Лука 15:20-24 –“И стана и дойде при баща си. А когато бе още далеч, видя го баща му, смили се, и като се завтече, хвърли се на врата му и го целуваше. Рече му синът: Тате, съгреших против небето и пред тебе; не съм вече достоен да се наричам, твой син. Но бащата рече на слугите си: Скоро изнесете най-хубавата премяна и облечете го, и турете пръстен на ръката му и обуща на нозете му; докарайте угоеното теле и го заколете и нека ядем и се веселим; защото този мой син бе мъртъв, и оживя, изгубен бе, и се намери. И почнаха да се веселят.”
1. Готовността на Отца
2. Завръщане при моралното облекло
3. Завръщане при идентичността
4. Завръщане при вечния “Обущар”
5. Завръщане на Божията трапеза
6. Завръщане при Библията
7. Завръщане в Църква
- завръщане към Божия страх
- завръщане към молитвата
- завръщане към гостоприемството
- завръщане към любовта, а не към омразата
8. Завръщане при Бога на многоразличната благодат
Псалми 103:1-5 –“Давидов псалом. Благославяй, душе моя, Господа, И всичко що е вътре в мене нека хвали светото Му име. Благославяй, душе моя, Господа, И не забравяй ни едно от всичките Му благодеяния. Той е, Който прощава всичките ти беззакония, Изцелява всичките ти болести; Който изкупва от рова живота ти, Венчава те с милосърдие и благи милости; Който насища с блага душата ти, Тъй щото младостта ти се подновява като на орел.”
1). Бог, Който прощава
2). Бог, Който изцелява
3). Бог, Който се грижи
4). Бог, Който те пази
5). Бог, Който те благославя
VI. РАДОСТТА, ПОРАДИ ЗАВРЪЩАНЕТО
Лука 15 глава
– Главата на Радостта, поради завърналите се ( или намерените )
1. Радостта, поради намерената овца
Лука 15:5 –“И като я намери, вдига я на рамената си радостен.”
2. Радостта, поради намерената драхма
Лука 15:9 –“И като я намери, свиква приятелките и съседките си и казва: Радвайте се с мене, защото намерих драхмата, която бях изгубила.”
3. Радостта, поради завръщането на изгубения син
Лука 15:23-24 –“докарайте угоеното теле и го заколете и нека ядем и се веселим; защото този мой син бе мъртъв, и оживя, изгубен бе, и се намери. И почнаха да се веселят.”
4. Радостта в небето, поради завърщането
Лука 15:7 –“Казвам ви, че също така ще има повече радост на небето за един грешник, който се кае, нежели за деветдесет и девет праведници, които нямат нужда от покаяние.”

Няма коментари: