петък, 18 февруари 2011 г.

ОЖИВОТВОРЕНИТЕ СВЕТИЛНИЦИ

Матей 25:1-8 –“Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците, си и излязоха да посрещнат младоженеца. А от тях пет бяха неразумни и пет разумни. Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха масло със себе си. Но разумните, заедно със светилниците си взеха и масло в съдовете си. И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха. А по среднощ се нададе вик: Ето младоженецът [иде!] излизайте да го посрещнете! Тогава всички ония девици станаха и приготвиха светилниците си. А неразумните рекоха на разумните: Дайте ни от вашето масло, защото нашите светилници угасват.”
Откровение 1:9-20
( Тайната на светилниците )
I. НУЖДАТА ОТ СВЕТЛИНА
 Най скъпото нещо, както за всяко живо същество, така и за растителното царство, е светлината
1. Светлината, първото творение на Бог
Битие 1:3-5 –“И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина. И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината. И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи.” 
Битие 1:14-19 –“И Бог каза: Да бъде светлина. И стана светлина. И Бог видя, че светлината беше добро; и Бог раздели светлината от тъмнината. И Бог нарече светлината Ден, а тъмнината нарече Нощ. И стана вечер, и стана утро, ден първи.”
 2. Водени чрез духовната светлина
Неемия 9:12 –“При това денем Ти ги води с облачен стълб, а нощем с огнен стълб, за да им светиш по пътя, през който трябваше да минат.”
 3. Възпятата духовна светлина в Стария Завет
Псалми 119:105 –“Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.”Псалми 84:11 –“Защото Господ Бог е слънце и щит; Господ ще даде благодат и слава; Няма да лиши от никакво добро ходещите с незлобие.”
4. Откровението за духовната светлина, пътеводителят при Бог
Лука 16:29 –“Но Авраам каза: Имат Моисея и пророците; нека слушат тях.”
А. Мойсей – Десетте Божии заповеди
Б. Пророците – Откровението за Бога и Неговото спасение
II. ХРИСТОС, БОЖИЯТ ЕДИНОРОДЕН СИН, АРХИТЕКТ И СТРОИТЕЛ НА БОЖИЯ СВЕТИЛНИК – ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
Пренебрегваният от света “Х” (екс) фактор - Христос
1. Двете основни мисии на Христос (като Бог) на тази земя
Матей 16:16 –“Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог.”
А. Христос дойде, като Спасител
Йоана 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:” 
Деяния на апостолите 4:12 –“И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим.”
Б. Христос дойде, като Архитект и Строител на Църквата
Матей 16:18 –“Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.”
 2. Новият храм, Църквата Христова, изградена не с тухли или дървен материал, а с живи камъни
1 Петрово 2:5 –“и вие, като живи камъни, се съграждате в духовен дом, за да станете свето свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исуса Христа.”
3. Опасността от духовно слънчево затъмнение
А. Характерът на духовното слънчево затъмнение- Слънчево затъмнение в природата се получава тогава, когато друго небесно тяло (Луната) застане между Слънцето и Земята- Духовно слънчево затъмнение имаме тогава, когато дадена личност застане между нас и Христос, Слънцето на Правдата
Откровение 1:17-20 –“И когато Го видях, паднах при нозете Му като мъртъв; а Той тури десницата Си върху мене и каза: Не бой се, Аз съм първият и последният и живият; бях мъртъв, и, ето, живея до вечни векове; и имам ключовете на смъртта и на ада. Напиши, прочее, това, което си видял, и що значи, и това, което има да стане подире, тайната на седемте звезди, които видя в десницата Ми, и седемте златни светилника. Седемте звезди са ангелите на седемте църкви; и седемте светилника са седемте църкви.”Б. Изборът за име на Църквата
Откровение 3:7-8 –“До ангела на филаделфийската църква пиши: Това казва Светият, истинският, у Когото е Давидовият ключ; който отваря, и никой няма да затваря; и затваря, и никой не отваря. Зная твоите дела. Ето, поставих пред тебе отворени врата, които никой не може да затвори, понеже, имайки само малко сила, пак си опазил Моето слово, и не си се отрекъл от името Ми.”
Ако аз лично трябва да избера новото име на Филаделфийската Църква, то ще бъде едно от имената:
1). Давидовият ключ
2). Отворената врата
III. ХАРАКТЕРЪТ НА ОЖИВОТВОРЕНИЯ СВЕТИЛНИК - ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА
Съвременната Църква е изправена пред голяма опасност, поради духовното затъмнение. Това духовно Слънчево затъмнение може да бъде католическо, православно евангелско и пр.
Христовата Църква, за да бъде оживотворен Светилник, трябва да бъде изградена, не според изискванията на различните вероизповедания и деноминации, а съобразно изискванията на Словото Божие (Библията).
Според Библията:
1. Църквата е Сол
Матей 5:13 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората.”
2. Църквата е Квас 
Матей 13:33 –“Друга притча им каза: Небесното царство прилича на квас, който една жена взе и замеси в три мери брашно, докле вкисна всичкото.”
3. Цървата е Светлина
Матей 5:14-16 –“ Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.”
 4. Силата на оживотворения Светилник (Църквата Христова, в частност – Християнина)
Лука 12:32 –“Не бой се, малко стадо, защото Отец ви благоволи да ви даде царството.” 
1 Коринтяни 1:26 -29 –“Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Бога.”
Силата на Църквата не се мери с количество, а с качество:
- Една Църква може да бъде голяма, но – мъртва.
- Друга може да е малка, но жива.
2 Коринтяни 10:5 –“Понеже събаряме помисли и всичко, което се издига високо против познанието на Бога, и пленяваме всеки разум да се покорява на Христа.”Захарий 4:6 –“Тогава отговаряйки говори ми, като каза: Ето Господното слово към Зоровавела, което казва: Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;”
А. Християни, посрещащи Христа - не със свещи в ръце, а с горящи сърца
Матей 25:1-13
Б. Служители на Бог, не с кандилници в ръце, а със запалени сърца (светилници)
В. Служители на Бога, заредени със свято гориво (горивото на Святия Дух), а не със “свята” вода
Г. Заблудата, слабостта на Църквата
Вместо просветление - спекулация
1). Най новата реклама за “шампоан”
Осветена от простосмъртен човек обикновената чешмяна вода се превръща в "свята" вода и придобива “чудодейни” свойства, а именно:
Всеки, поръсен с този “чудотворен шампоан”, посредством босилекова китка, става свидетел на “чудото” - косата му става не само чиста, но и здрава, и буйна... Добър бизнес, няма що!
2). Ваксината против “свинския грип”, наречена “свята вода”
Помнете!
Ние сме пазени от болестите, не чрез "свята вода", а чрез Святия Божий
Йоан 17:17-19 –“Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина. Както Ти прати Мене в света, така и Аз пратих тях в света; и заради тях Аз освещавам Себе Си, за да бъдат и те осветени чрез истината.” 
Лука 24:49 –“И, ето, Аз изпращам върху вас обещанието на Отца Ми; а вие стойте в града [Ерусалим] докато се облечете със сила от горе.” 
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”

Няма коментари: