неделя, 31 октомври 2010 г.

НОВОЗАВЕТНИТЕ БУДИТЕЛИ

Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените,Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните; Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”
Новозаветните будители - Божието обещание, Божията любов и Божията благодат,
дадени на човечеството през вековете
- Днес за светските будители се говори и пише много (песни, книги и пр.)
- Но ние ще размишляваме за духовните будители и тяхното въздействие върху човечеството през вековете
I. МНОГОРАЗЛИЧНИТЕ НОВОЗАВЕТНИ БУДИТЕЛИ
1. Бог Отец, Новозаветният Будител
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Дарителят на Божията любов Агапе, Будителят на грешниците по света
2. Христос (Божият Единороден Син), Новозаветният Будител на грешниците по земята
Евреи 1:1-2 –“Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците, в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете,”
Откровение3:20 –“Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.”
Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните; Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той.”

Христос, Дарителят на спасението
3. Словото Божие, Новозаветният Будител
Псалми 119:105 –“Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.”
Йоан 1:1-5,14 –“В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана... И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”
Словото Божие, Дарителят на Небесната светлина
5. Святият Дух, Новозаветният будител
Йоан 14:15-18 –“ Ако Ме любите, ще пазите Моите заповеди. И Аз ще поискам от Отца, и Той ще ви даде друг Утешител, за да пребъдва с вас до века. Духът на истината, когото светът не може да приеме, защото го не вижда нито го познава. Вие го познавате, защото той пребъдва във вас, и във вас ще бъде. Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас.”
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Святият Дух, Дарителят на Божията сила
6. Църквата Христова, Новозаветният будител
Матей 16:18 –“Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.”
Марк 16:15-16 –“ И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден.”
Матей 5:13-16 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.”
Църквата Христова, Пътеводителят на човека грешник до Бога и Вечността
II. ПЛОДОВЕТЕ НА НЕБЕСНИТЕ ДАРИТЕЛИ,
ДАДЕНИ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Матей 7:16 –“От плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репеи?”
1. Вярата в Бога, Създателят на всичко видимо и невидимо
Лука 17:5 –“И апостолите рекоха на Господа: Придай ни вяра.”
2. Надеждата, Божият дар чрез Небесните Будители
1 Йоан 3:3 –“ И всеки, който има тая надежда на Него, очиства себе си, както е Той чист.”
3. Любовта, Божият дар Агапе, дадена на спасения грешник чрез Небесните Будители
1 Йоан 1:1 –“Това, което беше отначало, което чухме, което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха,за Словото на Живота ”
4. Силата (плодът на Святия Дух), Небесен дар за Църквата Христова
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
III. НУЖДАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
ОТ НОВОЗАВЕТНИТЕ БУДИТЕЛИ
Нуждата от Новозаветните Будители е нужда на всички хора по лицето на земята
1. Нужда на малки и големи
2. Нужда на бедни и богати
3. Нужда на учени и прости
4. Нужда на болни и здрави
5. Нужда на мъже и жени
6. Нужда на бели и черни хора
Исая 53:6 –“Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.”
7. Денят на Небесните Будители
Йоан 10:29 –“Отец Ми, Който Ми ги даде, е по-голям от всички; и никой не може да ги грабне от ръката на Отца.”
1 Йоан 1:7-10 –“Но ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса [Христа] ни очиства от всеки грях. Ако речем, че нямаме грях, лъжем себе си, и истината не е в нас. Ако изповядваме греховете си, Той е верен и праведен да ни прости греховете, и да ни очисти от всяка неправда. Ако речем, че не сме съгрешили, правим Бога лъжец, и Неговото слово не е в нас.”
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.”
Йоан 17:17 –“Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.”
Матей 16:18 –“Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.”
2Коринтяни 5:18-20 –“ А всичко е от Бога, Който ни примири със Себе Си чрез [Исуса] Христа, и даде на нас да служим за примирение; сиреч, че Бог в Христа примиряваше света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им, и че повери на нас посланието на примирението. И тъй от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява; молим ви от Христова страна, примирете се с Бога,”

Няма коментари: