неделя, 11 април 2010 г.

ТОМИНА НЕДЕЛЯ

НЕДЕЛЯТА НА ОБЪРКАНИТЕ ХРИСТИЯНИ
Йоан 20:19-25 –“А вечерта на същия ден, първият ден на седмицата, когато вратата на стаята, дето бяха учениците беше заключена, поради страха от Юдеите, Исус дойде, застана посред и каза им:"Мир вам!" И като рече това, показа им ръцете и ребрата си. И зарадваха се учениците, като видяха Господа. И Исус пак им рече:"Мир вам! Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас." И като рече това, духна върху тях, та им каза:"Приемете Святия Дух. На които простите греховете, простени им са, на които задър-жите, задържани са." А Тома, един от дванадесетте, наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. За това другите ученици му казаха: "Видяхме Господа!" А той им рече:"Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам. ”
I. ОБЪРКВАНЕТО СЛЕД ВЕЛИКДЕН
1. Обърканите жени след Великден
Йоан 20:13-16 –“И те й казват: Жено, защо плачеш? Казва им: Защото дигнали Господа мой, и не знам где са Го положили. Като рече това, тя се обърна назад и видя Исуса, че стои, но не позна, че беше Исус. Казва й Исус: Жено, защо плачеш? кого търсиш? Тя, като мислеше, че е градинарят, казва Му: Господине, ако ти си го изнесъл, кажи ми где си Го положил, и аз ще Го дигна. Казва й Исус: Марийо! Тя се обърна и Му рече на еврейски: Равуни! което значи, Учителю!”
2. Обърканите ученици след Великден
Лука 24:21-24 –“А ние се надявахме, че Той е Онзи, Който ще избави Израиля. И освен всичко това, вече е трети ден откак стана това. При туй и някои жени измежду нас ни смаяха, които като отишли отзарана на гроба, и не намерили тялото Му, дойдоха и казаха, че видели и видение на ангели, които казали, че Той бил жив. И някои от ония, които бяха с нас, отидоха на гроба, и намериха тъй както рекоха жените; а Него не видели. ”
3. Обърканият Тома след Великден
Йоан 20:25 –“За това другите ученици му казаха: "Видяхме Господа!" А той им рече:"Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам. ”
4. Обърканите Християни - тогава и днес
Матей 12:39-40 -“А Той в отговор им рече: Нечестиво и прелюбодейно поколение иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на пророк Иона. Защото, както Иона беше в корема на морското чудовище три дни и три нощи, така и Човешкият Син ще бъде в сърцето на земята три дни и три нощи.”
II. ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ОБЪРКВАНЕТО СЛЕД ВЕЛИКДЕН

1. Обърканите чувства
2. Обърканата любов
3. Обърканата вяра
4. Обърканата Църква
5. Изпуснатата среща
Йоан 20:24 – “ А Тома, един от дванадесетте, наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. ”
6. Изпуснатото благословение
Йоан 20:25а - “Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. ”
7. Фаталното свидетелство за съмнението на объркания Тома
Йоан 20:25б –“А той им рече: Ако не видя ръцете Му, раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам. ”
8. Пръснатото стадо след Великден
Матей 26:31 -“Тогава Исус им казва: Вие всички ще се съблазните в Мене тая нощ; защото е писано: Ще поразя прастирът; и овците на стадото ще се разпръснат. ”
III. АПОСТОЛ ТОМА - ЕДИН ОТ НАС
1. Тома не беше по-различен от останалите Христови ученици
А. Тома беше един от избраните Христови апостоли
Лука 6:13-16 -“И като се съмна, повика учениците си, и избра от тях дванадесет души, които и нарече апостоли; Симона, когото и нарече Петър, и брата му Андрея, Якова и Иоана, Филипа и Вартоломея, Матея и Тома, Якова Алфеева и Симона, наречен Зилот, Юда, Якововият брат, и Юда Искариотски, който и стана предател. ”
Б. Тома беше дръзновен и посветен апостол
Йоан 11:7-8, 16 -“А подир това казва на учениците: Да отидем пак в Юдея! Казват Му учениците: Учителю, сега Юдеите искаха да те убият с камъни, и пак ли там отиваш?... Тогава Тома, наречен Близнак, каза на съучениците: Да отидем и ние, за да умрем с Него! ”
В. Вярата на Тома не беше по-слаба от вярата на останалите Христови апостоли
1). Тома не повярва свидетелството на останалите апостоли, но и апостолите нe повярваха свидетелството на жените
Йоан 20:25 - “Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя ръцете Му, раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.”
Лука 24:9-11 –“И като се върнаха от гроба, известиха всичко това на единадесетте и на всичките други. А бяха Магдалина Мария, и Иоанна, и Мария Якововата майка и другите жени с тях, които казаха тия неща на апостолите. А тия думи им се видяха като празни приказки, и не вярваха.»
Марк 16:9-11 –“И като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Исус се яви първо на Мария Магдалина, от която бе изгонил седем беса. Тя отиде и извести на тия, които бяха Го придружавали, и които Го жалееха и плачеха. Но те, като чуха, че бил жив, и че тя Го видяла, не повярваха.”
2). Тома повярва във Възкресението, едва когато се срещна с Христос
- Останалите апостоли също повярваха във Възкресението, когато видяха Христовите рани
Йоана 20:19-20а -“А вечерта на същия ден, първият ден на седмицата, когато вратата на стаята, дето бяха учениците беше заключена, поради страха от Юдеите, Исус дойде, застана посред и каза им:"Мир вам!" И като рече това, показа им ръцете и ребрата си. ”
- Двама от апостолите дори се срещнаха с Христос след Възкресението и разговаряха с Него, но не Го познаха, докато Той не им се откри
Лука 24:15 –“И като се разговаряха и разискваха, сам Исус се приближи и вървеше с тях; но очите им се удържаха да Го не познаят. И рече им: Какви са тия думи, които разменяте помежду си, като пътувате? И те се спряха натъжени.”
2. Разликата между Тома и останалите апостоли
Тома прие по различен начин разочарованието, поради Христовото разпятие и се усамоти в болката си
(Тома се отдели от «стадото»)
Йоан 20:24-27 -“А Тома, един от дванадесетте, наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. ”
IV. ТОМИНА НЕДЕЛЯ – ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ
1. Томина неделя е празник за всички, повярвали във Възкръсналия Христос
Йоан 20:26-29
–“И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам! Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата ми; и не бъди невярващ, а вярващ. Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой! Исус му казва: Понеже ме видя, [Томо], ти повярва. Блажени ония, които без да видят, са повярвали. ”
2. Празникът «Томина неделя» не е Ден за възпоменаване на Томовото съмнение
А. Апостол Тома не трябва да бъде превръщан в преобраз на съмнението!
Напълно погрешен е изразът: «Тома неверни»!
Б. Моментната слабост на Тома е само част от същността на Томина неделя
3. Томина неделя трябва да бъде, преди всичко Ден за размисъл
А. Няма човек по лицето на земята, който да не е изпадал в ситуацията на Тома:
- наранен
- обезсърчен
- разколебан във вярата си
- объркан в чувствата си
- моментно охладнял и пр.
Въздържам се да правя анализ на причините за усамотението на Тома, защото това е много съкровен въпрос, заключен в «скришната стаичка» на всеки човек.
При определени ситуации се усамотяваха и по-силни от него духовни мъже:
Мойсей, пророк Илия, и самият Христос
Б. Усамотението може да има, както положителен, така и отрицателен характер
Характерът на усамотението зависи от това с кого и за какво се усамотяваш
4. Празникът «Томина неделя» е Ден за възпоменаване на Добрия Пастир, по примера на Възкръсналия Христос
1). Търсената от Христос загубена овца в лицето на Тома, след Великден
Йоан 20:26-28 –“И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам! Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ. Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!”
2). Тома се отклони от общото «стадо», но Христос го потърси и му подаде ръка
3). Добрият Пастир днес, по примера на Христос
Йоан 10:11 –“Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.”
Лука 15:4-6 –“Кой от вас, ако има сто овце и му се изгуби една от тях, не оставя деветдесетте и девет в пустинята, и не отива след изгубената, докле я намери? И като я намери, вдига я на раменете си радостен. И като си дойде у дома свиква приятелите си и съседите си и им казва: Радвайте се с мене, че си намерих изгубената овца.”
Томина неделя – Неделята на обърканите Християни и Ден за възпоменаване на Добрия Пастир

Няма коментари: