събота, 13 декември 2008 г.

ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

Лука 2:1-7 –“А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват всеки в своя град. И тъй, отиде и Йосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем, (понеже той беше от дома и рода Давидов,) за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна. И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата.”

І. ПРОРОЧЕСТВОТО ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
1. Пророчеството след падението
Битие 3:15 –“ Ще поставя и вражда между тебе и жената, и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.”

2. Пророчеството за подарения от Бога ключ на Църквата Христова
Исая 22:22 –“И ще положа на рамото Му ключа на Давидовия дом; Той ще отваря и никой няма да затваря; и ще затваря, и никой няма да отваря.”
Матея 16:19 –“ Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.”

3. Пророчеството за характера на Божия Единороден Син
А. Пророчеството за единия Пастир
Еремия 34:23 –“ И ще поставя над тях един Пастир, слугата си Давида, който ще ги пасе; Той ще ги пасе и Той ще им бъде Пастир.”
Б. Пророчеството за изпратения от Бога Княз
Езекиил 34:24 -"Аз Господ ще има бъда Бог и слугата ми Давид Княз между тях; Аз Господ изговорих това."
В. Пророчеството за бъдещия Цар на вселената
Езекиил 37:24 37:24 –"И слугата ми Давид щe бъде Цар на тях; над всички тях ще има един Пастир; и те ще ходят в съдбите ми и ще пазят повеленията ми и ще ги извършват."
Г. Обединеното пророчество за Божия Единороден Син
Исая 9:6 –“Защото ни се роди дете, син ни се даде. И управлението ще бъде на рамото му. И името му ще бъде Чудесен, Съветник, Бог Могъщ, Отец на Вечността, Княз на Мира.”

ІІ. СВЕТЪТ ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Лука 2:1-5 –“А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване, откакто Квириний управляваше Сирия. И всички отиваха да се записват всеки в своя град. И тъй, отиде и Йосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем, (понеже той беше от дома и рода Давидов,) за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна."
1. Царската заповед преди Рождество Христово
Ст.1-2 –"А в ония дни излезе заповед от Кесаря Августа да се запише цялата вселена. Това беше първото записване, откакто Квириний управляваше Сирия."
2. Изцерението преди Рождество Христово
Ст.3 –"И всички отиваха да се записват всеки в своя град."
3. Божията тайна преди Рождество Христова
Ст.4-5 –“И тъй, отиде и Йосиф от Галилея, от града Назарет, в Юдея, в Давидовия град, който се нарича Витлеем, (понеже той беше от дома и рода Давидов,) за да се запише с Мария, която беше сгодена за него, и беше непразна.”

ІІІ. ДУХОВНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ИЗРАИЛ, ПРЕДИ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Ст.6-7 –“И когато бяха там, навършиха се дните й да роди. И роди първородния си Син, пови Го и положи Го в ясли, защото нямаше място за тях в гостилницата.”

1. Духът на материализма и сребролюбието беше прогонил Духа на пожертвователността
( За тях нямаше място )
2. Духът на заблуждението беше прогонил духа на откровението
За Него нямаше място, защото го нямаше Духа на Елисавета
Лука 1:41-42 –“И щом чу Елисавета Марииния поздрав, младенецът заигра в утробата й; и Елисавета се изпълни със Святия Дух. И като извика със силен глас, рече: Благословена си ти между жените и благословен е плодът на твоята утроба.”
3. За Него нямаше място (егология )
А. Защото нямаше място в сърцата им
Б. Защото нямаше място в душите им
В. За Христа нямаше място в еврейската гостилница, защото за Бога нямаше място в живота им и в бизнеса им

Няма коментари: