неделя, 7 декември 2008 г.

БИБЛИЯ (СЛОВО БОЖИЕ) - КАКВО Е ТОВА

Йоана 1:1-3, 14 –“В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това, което е станало… И словото стана плът и пребива-ваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”
Евреи 13:8 –“Исус Христос е същият вчера, днес и до века.”

1). Библията е най-старата книга на планетата
2). Библията е книгата, преведена на най-много езици
3). Библията е била, е и ще бъде най-силно обичаната книга
4). Библията е в същия момент и най-силно мразената и преследвана книга на тази земя
Нейните почитатели в определени исторически епохи са били гонени, преследвани и наказвани със смърт

І. ТРИЛОГИЯТА НА БИБЛИЯТА
1. Библията вчера – Старият Завет
Словото Божие (Библията) в Старозаветната диспенсация
Изход 25:16 –“И да вложиш в ковчега плочите на свидетелството, което ще ти дам.”
Исус Навиев 1:8 –“Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко, каквото е написано в нея; защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех.”

2. Библията днес – Новият завет
Словото Божие (Библията) в Новозаветната диспенсация
Йоана 1:1-3, 14
Евреи 9:19-20 –“Защото, след като Мойсей изговори всяка заповед от закона пред всичките люде, взе кръвта на телците и на козлите, с вода и червена вълна, та поръси и самата книга и всичките люде, и казваше: Това е кръвта, проляна при завета, който Бог е заръчал, спрямо вас.”
Евреи 9:11-12 –“А понеже Христос дойде, като първосвещеник на бъдещите добрини, Той влезе през по-голямата и по-съвършена скиния, не с ръка направена, сиреч, не от настоящето творение, еднаж завинаги в светилището, и то не с кръв от козли и от телци, но със Собствената Си кръв, и придоби за нас вечно изкупление.”

3. Библията, Книгата на вечността
Словото Божие (Библията) в диспенсацията на Вечността (задгробния живот) – Книгата, запечатана със седемте Божии печата
Откровение 1:10-11; 5:1 –“В Господния ден бях в изтъпление чрез Духа; и чух зад себе си силен глас, като от тръба, който казваше: Каквото виждаш напиши на книга, и прати го до седемте църкви: до Ефес, до Смирна, до Пергам, до Тиатир, до Сардис, до Филаделфия и до Лаодикия… И видях в десницата на седещия на престола книга, написана отвътре и отвън запечатана със седем печата.”

ІІ. ЕСТЕСТВОТО НА БИБЛИЯТА (БОЖИЕТО СЛОВО)
БИБЛИЯТА (БОЖИЕТО СЛОВО) Е ЛИЧНОСТ


Йоана 1:14 –“И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като но Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”

ІІІ. БИБЛИЯ (СЛОВО БОЖИЕ) - КАКВО Е ТОВА
НЕИЗМЕННИЯТ ХАРАКТЕР НА БИБЛИЯТА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Йоана 1:1-3, 14 –“В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана и без Него не е станало нищо от това, което е станало… И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава, като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”
Евреи 13:8 –“Исус Христос е същият вчера, днес и до века.”

1. Библията (Словото Божие) е Създателят на всичко видимо и невидимо
Евреи 11:3 –“ С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.”
2. Библията (Словото Божие) е Живият Бог, Богът на просперитета
Йоана 1:1-3, 14
Йоана 15:1-5 –"Аз съм истинската лоза, и Отец ми е земеделецът. Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод. Вие сте вече чисти чрез учението, което ви говорих. Пребъдвайте в Мене, и Аз във вас. Както пръчката не може да даде плод от самосебе си, ако не остане на лозата, така и вие не можете, ако не пребъдете в Мене. Аз съм лозата,вие сте пръчките; който пребъдва в Мене, и Аз в него, той дава много плод; защото отделени от Мене, не можете да сторите нищо."

3. Библията (Словото Божие) е ръководство и гаранция за успешен живот
Исус Навиев 1:8 –“Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внима телно, според всичко, каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех.”
Псалми 1:1-3 –“Блажен оня човек, който не ходи по съвета на нечестивите; И в пътя на грешните не стои; И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа; И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде, като дърво, посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко, що върши ще благоуспява. Не е така с нечестивите; Но те са като плявата, която вятърът отвява.”

4. Библията (Словото Божие) е светлина
Псалми 119:105 –“Твоето слово е светилник на нозете ми, и виделина на пътеката ми.”
Йоана 1:4-5, 9 –“В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината, а тъмнината я не схвана… Истинската светлина,която осветлява всеки човек, идеше на света.”
Йоана 8:12 –“Тогава Исус пак им говори казвайки: Аз съм светлината на света; който ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.”

5. Библията (Словото Божие) е живот
Йоана 6:68 –“Симон Петър Му отговори: Господи, при кого да отидем? Ти имаш думи на вечен живот.”

6. Библията (Словото Божие) е вяра
Римляни 10:17 –“И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.”

7. Библията (Словото Божие) е храна
Матея 4:4 –“А Той в отговор каза: Писано е:"Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста.”
Йоана 6:53 –“Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си.”
8. Библията (Словото Божие) е Хлябът на Живота
Йоана 6:35 –“Исус им рече: Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене, никак няма да огладнее, и който вярва в Мене, никак няма да ожаднее”

9. Библията (Словото Божие) е Книгата на Живата вода
Йоана 7:37-38 –“А в последния ден, великия ден на праздника, Исус застана та извика казвайки: Ако е някой жаден, нека дойде при Мене и да пие. Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от вътре му (от утробата му), както рече писанието.”
10. Библията (Словото Божие) е Божествено лекарство за церение
Псалми 107:20а –“Изпраща Словото Си, та ги изцелява; и оттървава от ямите, в които лежат.”

11. Библията (Словото Божие) е Божието семе
Марка 4:14 –“Сеячът сее словото.”
Лука 8:11 –“Прочее, ето значението на притчата: Семето е Божието слово.”

12. Библията (Словото Божие) е дъжд и сняг за човешката душа
Исая 55:10-11а –“Така ще бъде словото Ми, което излиза из устата Ми; Не ще се върне при Мене празно, Но ще извърши волята Ми; И ще благоуспее за онова, за което го изпращам.”

13. Библията (Словото Божие) е Божията истина
Йоана 17:17 –“ Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.”

14. Библията (Словото Божие) е Божият нож
Евреи 4:12 –“Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни,пронизва до разделяне душата и духа ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето.”

15. Библията (Словото Божие) е Божият атлет
Псалми 147:15 –“Изпраща заповедта Си по земята; Словото Му тича много бързо.”
16. Библията (Словото Божие) е духовната (Божествената) сладост
Псалми 19:10 –“ Желателни са повече от злато, повече от изобилие чисто злато, И по-сладки от мед и от капките на медена пита.”

17. Библията (Словото Божие) е Оазисът на Божиите обещания
Йоана 8:31, 15:17 –“Тогава Исус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдете в Моето учение, наистина сте Мои ученици.”
1Йоана 2:14 –“Писах вам бащи, защото познавате Този,Който е отначало. Писах вам, младежи, защото сте силни, и Божието слово пребъдва във вас, и победихте лукавия.”
1. Оазисът на вярата
2. Оазисът на мира
3. Оазисът на нашата сила
Матея 4:4а, 7а, 10а 11–“А Той в отговор каза: Писано е:.. Исус му рече: Писано е още…Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано; защото е писано: »На Господа твоя Бог да се покланяш и само Нему да служиш.» “
18. Библията (Словото Божие) е освещението на Църквата
Йоана 17:17 –“ Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина”
19. Библията (Словото Божие) е ръката на Бога, чрез която Той държи всичко в едно
Евреи 1:9 –“Който, бидейки сияние на Неговата слава и отпечатък на Неговото същество, и държейки всичко чрез Своето могъщо Слово, след като извърши [чрез Себе Си] очищение на греховете, седна отдясно на Величието на високо,”

20. Библията (Словото Божие) е бранителят и съдията на света
2Петрово 3:7 –“Така със същото слово и днешното небе и земя са натрупани за огън, пазени до деня на страшния съд и погибелта на нечестивите човеци.”

21. Библията (Словото Божие) е Словото на Завета
Матея 26:26-27 –“И когато ядяха, Исус взе хляб, благослови, и го разчупи и като го даваше на учениците, рече: Вземете яжте; това е Моето тяло. Взе и чашата, и, като благодари, даде им, и рече: Пийте от нея всички! Защото това е Моята кръв на [Новия] завет, която се пролива за прощаване на греховете.”

22. Библията (Словото Божие) е небесният регистър
Откровение 17:8 –“ Звярът, който си видял, беше, но го няма; обаче, скоро ще възлезе из бездната и ще отиде в погибел. И земните жители, всеки, чието име не е написано в книгата на живота от създанието на света, ще се зачудят, когато видят, че звярът беше и го няма, но пак ще дойде.”

23. Библията (Словото Божие) е Книгата на блажените
Откровение 22:7 –“ И, ето, ида скоро. Блажен, който пази думите на написаното в тая книга пророчество.”

24. Библията (Словото Божие) е Книгата на пазителите
Откровение 22:9 –“Но той ми рече: Недей! Аз съм съслужител на тебе и на братята ти пророците, и на тия, които пазят думите на тая книга. Поклони се Богу.”
Евреи 11:32-40 –“И какво повече да кажа? Защото не ще ми стигне време да приказвам за Гедеона, Варака, Самсона и Иефтае, за Давида, още и Самуила, и пророците; които с вяра побеждаваха царства, раздаваха правда, получаваха обещания, затуляха устата на лъвове, угасваха силата на огъня, избягваха острото на ножа, оздравяваха от болести, ставаха силни във война, обръщаха в бяг чужди войски,. Жени приемаха мъртвите си възкресени; а други бяха мъчени, защото, за да получават по-добро възкресение, те не приемаха да бъдат избавени. Други пък изпитваха присмехи и бичувания, а още и окови и тъмници; с камъни биваха убити, с трион претрити, с мъки мъчени; умираха заклани с нож, скитаха се в овчи и кози кожи, и търпяха лишения, бедствия и страдания. Те, за които светът не беше достоен, се скитаха по пустините и планините, по пещерите и рововете на земята. Но всички тия, ако и да бяха засвидетелствувани чрез вярата им, пак не получиха изпълнението на обещанието. Да не би да постигнат в съвършенство без нас, защото за нас Бог промисли нещо по-добро.”
25. Библията (Словото Божие) е Книгата на вечния съд
Откровение 21:11-12 –“и имаше божествена слава като светеше, както свети някой много скъпоценен камък, като яспис, прозрачен, като кристал. Градът имаше голяма и висока стена, с дванадесет порти, и на портите дванадесет ангела, и надписани над портите имена, които са имената на дванадесетте племена на израилтяните.”

26. Библията (Словото Божие) е застрахованата от Бога Книга
Откровение 22:18-19 –“Аз свидетелствувам на всекиго, който слуша думите на пророчеството в тая книга: Ако някой притури на тях, Бог ще притури върху него язвите, написани в тая книга, и, ако някой отнеме от думите на тая пророческа книга, Бог ще му отнеме дяла от дървото на живота и от светия град, които са описани в тая книга.”

Няма коментари: