сряда, 31 май 2023 г.

ПЕТДЕСЯТНИЦА - РОЖДЕНИЯТ ДЕН НА ХРИСТИЯНСТВОТО

"Християнството бе зачнато на Голгота, а Рожденият му ден бе на Петдесятница"

Д.А.2:1-3 -"И когато настана деня на Петдесятницата, те всички бяха на едно място. И внезапно стана шум от небето, като хвучене на силен вятър и изпълни цялата къща дето седяха. И явиха им се езици като огнени,които се разделиха и седна по един на всеки от тях."

I. ПРЕДИ ПЕТДЕСЯТНИЦА
1. Съмнението, преди Петдесятница

Йоан 20:24-25 -"А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак не беше с тях когато дохожда Исус. Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете раните от гвоздеите и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам."

2. Разочарованието, преди Петдесятница

Йоан 21:3  -"Симон Петър им казва: 0тивам да ловя риба. Казват му: Ще дойдем и ние с тебе. Излязоха и се качиха на ладията и през оная нощ не уловиха нищо."

3.Страхът, преди Петдесятница

Йоан 20:19 -"А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, дето бяха учениците, беше заключена поради страха от Юдеите, Исус дойде, застана посред и каза им:Мир вам!"

4. Апелът на Христа, преди Петдесятница

Лука 24:49 -"И ето, аз изпращам върху вас обещанието от Отца ми, а вие седете в град Ерусалим до като се облечете със сила от горе."

II. НА ПЕТДЕСЯТНИЦА
1.Единодушието на Петдесятница

Д.А.2:1 -"И когато настана деня на Петдесятница, те всички бяха на едно място."

2. Знамението на Петдесятница

Д.А.2:2-4 -"И внезапно стана шум от небето, като хвучене на силен вятър и изпълни цялата къща дето седяха. И явиха им се езици като огнени, като се разделиха и седна по един на всеки от тях. И те всички се изпълниха със Святия Дух и почнаха да говорят чужди езици,според както Духа им даваше способност да говорят ."

3. Дръзновението на Петдесятница

Д.А.2:14-1б -"А Петър, като се изправи с единадесетте, издигна гласа си и им проговори, казвайки :Юдеи и всички вие, които живеете в Ерусалим, нека ви стане знайно това и внимавайте в моите думи. Защото тия не са пияни, както вие мислите, понеже е едвам третия час на деня,но то­ва е казано чрез пророк Иоила."

III.СЛЕД ПЕТДЕСЯТНИЦА
1. Братолюбието след Петдесятница

Д.А.2:44-46 -"И всичките вярващи бяха заедно и имаха всичко общо и продаваха стоката и имота си и разпределяха парите на всички, според нуждите на всекиго. И всеки ден прекарваха единодушно в храма и разчупваха хляб по къщите си и приемаха храна с радост и простосърдечие."

2. Гонението след Петдесятница

Д.А.8:1 -"А Савел одобряваше убиването му. И на същия ден се повдигна голямо гонение против църквата в Ерусалим и те всички с изключение на Апостолите, се разпръснаха по Юдейските и Самарийски окръзи."

3. Благовестието след Петдесятница
Петдесятница е Рожденият ден на Християнина.

Д.А.6:7 -"И Божието учение растеше и числото на учениците в Ерусалим се умножаваше твърде много и голямо множество свещеници се подчиняваха на тях."

Няма коментари: