събота, 21 май 2016 г.

ВОДЕНИЯТ ОТ ВЯРАТА ЧОВЕК



Еврeи 1:1-2 –„Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците, в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете,“
I. ДЕФИНИЦИЯТА НА ВОДЕЩАТА ВЯРА
Евреи 11:1,3 –„А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат… С вяра разбираме, че световете са били създадени с Божието слово, тъй щото видимото не стана от видими неща.“
Йоан 1:1-5, 9-14 -„В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана… Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха. А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които ВЯРВАТ в Неговото име; които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога. И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.“
Еврeи 1:1-2 –„Бог Който при разни частични съобщения, и по много начини, е говорил в старо време на бащите ни чрез пророците, в края на тия дни говори нам чрез Сина, Когото постави наследник на всичко, чрез Когото и направи световете,“
II. ВОДЕНИТЕ ОТ ВЯРАТА СТАРОЗАВЕТНИ СВЕТИИ
Евреи 11 глава –„А вярата е даване твърда увереност в ония неща, за които се надяваме, - убеждения за неща, които не се виждат. Защото поради нея (ВЯРАТА) за старовременните добре се свидетелствуваше…“
1.     Воденият чрез Вярата Авел
2.     Воденият чрез Вярата Енох
3.     Воденият чрез Вярата Ное
4.     Воденият чрез Вярата Авраам
5.     Водената чрез Вярата Сара
6.     Воденият чрез Вярата Исаак
7.     Воденият чрез Вярата Яков
8.     Воденият чрез Вярата Мойсей
9.     Воденият чрез Вярата Гедеон
10.        Воденият чрез Вярата Давид
Всеки един от Старозаветните светии, чрез очите на Вярата - счете за верен Този, Който се бе обещал (ст.11б.)
Евреи 11:13-16 –„Всички тия умряха във вяра, тъй като не бяха получили изпълнението на обещанията; но ги видяха и поздравиха отдалеч, като изповядаха, че са чужденци и пришелци на земята. А ония, които говорят така, явно показват, че търсят свое отечество; и ако наистина, така говорейки, са имали в ума си онова отечество, от което бяха излезли, намерили биха случай да се върнат. Но на дело желаят едно по-добро отечество, сиреч, небесното; затова Бог не се срамува от тях да се нарече техен Бог, защото им е приготвил град.“
ІII. ХАРАКТЕРЪТ НА ВЯРАТА
·        Вярата е друга личност в човека и само този, който притежава тази личност, е силен и способен да преодолява трудностите, да побеждава греха и Сатана.
·        Вярата, като личност, има воля и власт да заповядва.
1. Умът на Вярата
1Коринтяни 2:16 -„Защото, "Кой е познал ума на Господа, За да може да го научи? А ние имаме ум Христов.“
Лука 24:45 -„Тогава им отвори ума, за да разберат писанията.“
·        Човекът, който е приел Християнската Вяра, започва да мисли по друг начин, да разсъждава по друг начин.
2. Очите на Вярата
·        Когато човек приеме Християнската Вяра, на него му се «трансплантират» нови удове; и той започва, не само да мисли различно; но и да гледа на живота по различен начин ( чрез очите на Вярата ).
Откровение 21:1-3И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече. Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си. И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.
3. Ушите на Вярата
Римляни 10:16-17 Но не всички послушаха благовестието; защото Исаия казва: "Господи, кой от нас е повярвал на онова, което сме чули"? И тъй, вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово.
3. Езикът на Вярата
·        Вярата има не само ум, очи и уши; но тя има и език.
·        Този човек, който е повярвал в Бога (и е позволил на тази личност, наречена Вяра, да влезе в него) - започва да говори различно от начина, по който е говорил до този момент.
До вчера, той може да е бил неграмотен и страхлив; а днес чрез Вярата започва да говори уверено, като учител - благовестител.
Д.А. 4:29-31 -И сега, Господи, погледни на техните заплашвания, и дай на Своите слуги да говорят Твоето слово с пълна дързост, докато Ти простираш ръката Си да изцеляваш и да стават знамения и чудеса чрез името на Твоя свет Служител Исуса. И като се помолиха, потресе се мястото, гдето бяха събрани; и всички се изпълниха със Светия Дух, и с дързост говореха Божието слово.
4. Нозете на Вярата
·        Вярата, като личност в нас има, не само ум, очи, уши, уста; но има и нозе.
·        Когато човек приеме Християнската Вяра, започва да ходи там, където до този момент е било невъзможно - и в долината на мрачната сянка.
Псалом 23:4Да! и в долината на мрачната сянка ако ходя Няма да се уплаша от зло; Защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават.
5. Ръцете на Вярата
·        Вярата на Християнина има, не само ум, очи, уши, език, нозе, но и ръце.
·        Човекът, който е приел Християнска Вяра, придобива нови ръце и започва да прави това, което до този момент е било невъзможно.
- Ръцете на крадеца започват да работят и да дават.
- Ръцете на убиеца престават да нараняват, а започват да милват и да повдигат.
1 Коринтяни 4: 11-12 -Ние до тоя час и гладуваме и жадуваме, и сме голи, бити сме и се скитаме, трудим се, работейки със своите ръце; като ни хулят, благославяме; като ни гонят, постоянствуваме;
2 Коринтяни 9:6 -А това казвам, че който сее оскъдно, оскъдно ще и да пожъне; а който сее щедро, щедро ще и да пожъне.
6. Сърцето на Вярата
·        Християнската Вяра, която разглеждаме, като личност, има не само ум, очи, уши, език, нозе, ръце, но има и сърце.
·        Сърце, чрез което човек започва да обича, да чувствува, да действува.
·        Сърцето на Вярата е непоколебимо, смело, дръзновено сърце!
·        Вярата, като личност е тази, която хваща грешника за ръката и го води при Бога.
·        Вярата е тази, която хваща болния за ръката и го води при Христа, като при лекар.
2 Коринтяни 9:7 -Всеки да дава според както е решил в сърцето си, без да се скъпи, и не от принуждение; защото Бог обича онзи, който дава на драго сърце.
Д.А.3:6-8Но Петър рече: Сребро и злато аз нямам; но каквото имам, това ти давам; в името на Исуса Христа Назарянина, [стани и] ходи. И като го хвана за дясната ръка, дигна го; и на часа нозете и глезените му добиха сила. И той като скочи, изправи се и проходи; и влезе с тях в храма та ходеше и скачаше и славеше Бога.
III. ПОДДЪРЖАНЕ НА ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА ЧРЕЗ ПОСТОЯНСТВО
1. Живот във Христа
Галатяни 2:20 –„…животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.“
2. Пребъдване в Словото Божие ( Библията )
Псалми 119:105 –„Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.“
3. Молитвен живот
Филипяни 4:6-7 –„Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса.
4. Постоянство в изповядване на Вярата – на дело и на слово
V. НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ВЯРАТА
·        Вярата може да направи с човека това, което никой друг, и нищо друго не могат да направят (нито наказания, нито присъди, нито някакви възпитателни мерки).
1. Значението на Вярата за морала на човека
Вярата в Бога има решаваща роля при формиране на личността.
Притчи 15:33 –„Страхът от Господа е възпитание в мъдрост, И смирението предшествува славата.“
Християнската Вяра е най-добрата:
·        Педагожка
·         Възпитателка
·        Треньорка

2. Последиците от липсата на Вяра в Бога
Липсата на Вяра в Бога - причина за неуспехите на България:
·        До вчера народът ни вярваше в човека и се кланяше на човека.
·        Днес народът ни вярва и се кланя на демони – екстрасенси, врачки, гледачки и всевъзможни идоли.
·        И вчера, и днес, причината за неуспехите на България е - дефицитът на Християнска Вяра.

3. Осъзнаване на необходимостта от Вяра в Бога – разковничето на благословението и успеха
·        „Страхът от Господа е извор на живот… Който го има ще си ляга наситен и не ще срещне зло… Страхът от човека туря примка, А който уповава на Господа (Вярва в Господа) ще бъде поставен на високо.“ (Притчи 14:27, 19:23, 29:25)
·        „Има ли нещо невъзможно за Господа?“ (Битие 18:14)
·        „Едни споменават колесници, а други коне; Но ние ще споменем името на Господа нашия Бог. Те се спънаха и паднаха; А ние станахме и се изправихме.“ (Псалми 20:7-8)
Благословен житейски път, скъпи абитуриенти!
·        Нека Князът на Мира да бъде вашият Пътеводител!
·        Нека Божието Слово да трасира и осветява пътя ви!
„Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз не ви давам както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се бои.“ (Йоан 14:26-27)
„Предай на Господа пътя си; И уповавай на Него, и Той ще извърши очакването ти;“ (Псалми 37:5)
На добър път! Бог да ви пази!

Няма коментари: