събота, 21 ноември 2015 г.

ДЕНЯТ НА БОЖИЕТО И НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО



Битие 1:26-31 –“И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята. И Бог създаде човека по своя образ ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята. И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те щe ви бъдат за храна. А на всичките земни зверове, на всичките въздушни птици, и на всичко, което пълзи по земята, в което има живот, давам, всяка зелена трева за храна; и стана така. И Бог видя всичко, което създаде; и, ето, беше твърде добро. И стана вечер, и стана утро, ден шести.
І. СЪЗДАДЕНОТО ОТ БОГА СЕМЕЙСТВО
Битие 1:26, 2:7, 2:18, 21 –“И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие; и нека владее над морските риби, над небесните птици, над добитъка, над цялата земя и над всяко животно, което пълзи по земята… И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа… И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му направя похдящ помощник… Тогава Господ даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът.
1.     Важността на създаденото от Бога семейство
Както жизнено са важни: водата, сушата, тревата, плодовете, слънцето, луната, звездите и пр.; така е важно и семейството.
2. Магнетизмът на създаденото от Бога семейство
Битие 2:24 –“Затова ще остави човек баща си и майка си, и ще се привърже към жена си и те ще бъдат една плът.
3. Изпитанието на създаденото от Бога семейство
Битие 2:18-20 –“И Господ Бог каза: Не е добре за човека да бъде сам; ще му направя походящ помощник. И Господ Бог създаде от земята всички полски зверове и всички въздушни птици; и ги приведе при човека, за да види как ще ги наименува; и с каквото име назовеше човекът всяко одушевено същество, това име му остана. Така човекът даде имена на всеки вид добитък, на въздушните птици и на всички полски зверове. Но помощник, подходящ за човека не се намери.
А. Изпитанието на Адам
Б. Изпитанието на Ева
В. Изпитанието на Адамовите синове
ІІ. БЛАГОСЛОВЕНОТО ОТ Бога семейство
Битие 1:27-28 –“И Бог създаде човека по своя образ ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. И Бог ги благослови: Плодете се и се размножавайте, напълнете земята и обладайте я, и владейте над морските риби, над въздушните птици и над всяко живо същество, което се движи по земята.”
1. Благословената утроба на създаденото от Бога семейство
А. Клонирането - религията на дявола
Б. Семейната утроба - Божията заповед за размножаването на човечеството
2. Мисията на създаденото от Бога семейство
“Напълнете земята и обладайте я!”
3. Завоевателният характер на създаденото от Бога семейство
А. Напълнете земята
Б. Обладайте земята
В. Владейте над морските риби
Г. Владейте над въздушните риби
Д. Владейте над всяко живо същество, което се движи по земята
4. Прехраната на създаденото от Бога семейство
Битие 1:29 –“И Бог рече: Вижте, давам ви всяка семеносна трева, която е по лицето на цялата земя и всяко дърво, което има в себе си плод на семеносно дърво; те щe ви бъдат за храна.”
ІІІ. ЦЕЛТА НА БОГА ЧРЕЗ СЪЗДАДЕНОТО ОТ НЕГО СЕМЕЙСТВО
1. Отговорността на създаденото от Бога семейство
Семейството – инкубаторът на:
- доброто и злото
- на вярата и на неверието
- на радостта или на скръбта
- на песента или на страха и пр.
2. Грижата и трудолюбието, чрез създаденото от Бога семейство
Битие 2:15 –“И Господ Бог взе човека и го засели в Едемската градина, за да я обработва и да я пази.”
3. Общението на Бога със създаденото от Него семейство
Битие 3:8-9 –“И при вечерния ветрец чуха гласа на Господа Бога,като ходешие из градината; и човекът и жена му се скриха от лицето на Господа Бога между дърветата. Но Господ Бог повика човека и рече:Где си?”
ІV. ДЕНЯТ НА ХРИСТИЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО
·        Защо разглеждаме Старозаветното и Новозаветното семейство, като неразделно цяло?
Христос – Мостът между Старозаветната и Новозаветната диспенсация:
Ефесяни 2: 14-16 –„Защото Той е нашият мир, Който направи двата отдела едно, и развали средната стена, която ги разделяше, като в плътта Си унищожи враждата, сиреч, закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си двата в един нов човек, и тъй да направи мир, и в едно тяло да примири и двата с Бога чрез кръста, като уби на него враждата.“
Галатяни 3:22 –„Но писанието затвори всичко под грях, та обещанието, изпълняемо чрез вяра в Исуса Христа, да се даде на тия, които вярват. А преди да дойде вярата ние бяхме под стражата на закона, затворени до времето на вярата, която имаше да се открие. Така, законът стана за нас детеводител, да ни доведе при Христа, за да се оправдаем чрез вяра. Но след идването на вярата не сме вече под детеводител. Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа. Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса. И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание.“
1. Характерът на Християнското (Новозаветното) семейство
Матей 12:46-49 –„Когато Той още говореше на народа, ето, майка Му и братята Му стояха вън и искаха да Му говорят. И някой си Му рече: Ето, майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Ти говорят. А Той в отговор рече на този, който Му каза, това: Коя е майка Ми? и кои са братята Ми? И като простря ръка към учениците Си рече: Ето майка Ми и братята Ми!“
Матей 10:36-39 –„и неприятели на човека ще бъдат домашните му. Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене;
38 и който не вземе кръста си и не върви след Мене, не е достоен за Мене.
39 Който намери живота си, ще го изгуби; и който изгуби живота си, заради Мене, ще го намери.“
2. Моралът на Християнското семейство
Ефесяни 5:22, 25 –“Жени, подчинявайте се на своите мъже, като
длъжност към Господа… Мъже, любете жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея.”
1Петрово .3:1-4 –“Подобно и вие, жени, покорявайте се на мъжете си, така щото, даже ако някой от тях не се покоряват на словото, чрез обходата на жените си, като видят, че вие се обхождате в страх и чистота. Вашето украшение да не е вънкашно, сиреч, плетене косата, кичене със злато, или обличане със скъпи дрехи, но скришният в сърцето живот (*човек) с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.”
Ефесяни 6:1-4 –“Деца, покорявайте се на родителите си в Господа; защото това е право. Почитай баща си и майка си,(което е първата заповед с приложено обещание,) за да ти бъде добре и да живееш много години на земята. И вие, бащи,не раздразняйте децата си, но възпитавайте ги в дисциплина и наставление Господне.”
3. Богатството на Християнското семейство
Матей 6:19, 31-34–„Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат; защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти…
И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? (Защото всичко това търсят езичниците), понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави. Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери.“

ХРИСТОС - ЕДИНСТВЕНАТА НАДЕЖДА ЗА НАШЕТО СЕМЕЙСТВО - В БОРБАТА МУ ПРОТИВ ДУХА НА РАЗДЕЛЕНИЕТО

Няма коментари: