вторник, 7 октомври 2014 г.

ЧОВЕКЪТ ПОД МАСКАТА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО



( ЧОВЕКЪТ ЗАД СМОКИНЕВОТО ЛИСТО )
 Матей 23:29-31 –“Горко вам книжници и фарисеи, лицемери; защото зидате гробниците на пророците, и поправяте гробовете на праведните, и казвате: Ние, ако бяхме живели в дните на бащите си, не бихме съучаствували с тях в проливане кръвта на пророците. Така щото свидетелствувате против себе си, че сте синове на ония, които избиха пророците.”
Седемте горка против лицемерните:
Матей 23 глава
Темата за лицемерието е много обширна и няма как да бъде изчерпана в рамките на една лекция.
Предметът “лицемерие” трябва да бъде нареден по важност наравно с темите за Вярата, Надеждата, Любовта, Спасението, Дръзновението на Християните. Защото Бог, както в Стария, така и в Новия Завет отделя особено внимание на лицемерието, като скрито коварно оръжие на дявола.
Яков 2:1 –“Братя мои, да не държите вярата на прославения наш Господ Исус Христос с лицеприятие.”
I. ХАРАКТЕРЪТ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО
Матей 7:15 –“Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас с овчи дрехи, а отвътре са вълци грабители.”
1. Определение за лицемерие:
“Поведение, при което злонамереност и неискреност се прикриват под маската на чистосърдечие и добронамереност.”
Лицемерие означава преструвка (притворство).
2. Елементите на лицемерието
А. Хитрост (демонска лукавщина)
- Хитростта и умът са две коренно противоположни понятия
- Хитростта е дяволският ум
Битие 3:1 –“А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли каза Бог да не ядете от всяко дърво в градината?”
Б. Заблуда чрез неискреност (рафинирана лъжа) и коварство
Полуистината - оръжието на дявола!
1). Заблудените Адам и Ева чрез коварството на змията
Битие 3:4-5 –“А змията рече на жената: Никак няма да умрете; но знае Бог, че в деня, когато ядете от него, ще ви се отворят очите и ще бъдете, като Бога, да познавате доброто и злото.”
2). Заблуденият Самсон чрез коварството на лицемерната Далила
(Съдии 16 глава)
Зад маската на лицемерието Далила скри коварните си намерения и чрез това дяволско оръжие успя да унищожи непобедимия Самсон.
В. Фалш
(Разликата между флирта и истинската любов)
- фалшива загриженост
- целенасочени комплименти
Г. Предателство
( Предателската целувка на Юда - класически пример за лицемерие )
3. Маската на лицемерните - маска на дявола
4. Лицемерието - най-ефикасното оръжие на дявола
С това оръжие дяволът е наранил много повече Христови войни, отколкото с което и да е друго оръжие.
5. Служението на лицемерните набожници
Яков 2:14-17 –“Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси? Ако някой брат или някоя сестра са голи и останали без ежедневна храна, и някой от вас им рече: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза? Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва.”
А. Пóказната вяра на лицемерите
Б. Пóказната любов на лицемерите
В. Пóказното слово на лицемерите
Г. Пóказната молитва на лицемерите
Матей 23:14 –“[Горко вам, книжници и фарисеи, лицемери, защото изпояждате домовете на вдовиците, даже, когато за показ правите дълги молитви; затова ще приемете по-голямо осъждане].”
Пóказните изявления на лицемерите не са подплатени с дела (плодове)
Ж. Библейската инструкция за разпознаване на лицемерите
Матей 7:20-21 –“И тъй, от плодовете им ще ги познаете. Не всеки, който Ми казва: Господи! царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.”
II. ДУХЪТ НА ЛИЦЕМЕРИЕТО
Матей 23:27-28 –“Горко вам книжници и фарисеи, лицемери! защото приличате на варосани гробници, които отвън се виждат хубави, а отвътре са пълни с мъртвешки кости и с всякаква нечистота. Също така и вие от вън се виждате на човеците праведни, но отвътре сте пълни с лицемерие и беззаконие.”
1. Епохата на лицемерните - от създаването на човека до пришествието на Христа
А. Лицемерието е съществувало още от създаването на човека - лицемерието на Адам и Ева
Битие 3:7 –“Тогава се отвориха очите и на двамата и те познаха, че бяха голи; и съшиха смокинови листа та си направиха препаски.”
Б. Лицемерието - при разпятието на Христа
Матей 26: 48-49 –“А оня, който Го предаваше, беше им дал знак, казвайки: Когото целуна, Той е; хванете Го. И веднага се приближи до Исуса и рече: Здравей, Учителю! и Го целува.”
В. Лицемерните набожници - вчера, днес и до свършека на света
Класически пример за лицемерен набожник – главният герой от едноименния роман на Молиер «Тартюф»
2 Тимотей  3:1-2 –“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни.”
2. Театърът на лицемерието
2 Коринтяни 11:13-15а –“Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли. И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел; тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата... Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.”
А. Лицемерната целувка
Б. Лицемерната прегръдка
В. Лицерната усмивка
Г. Лицемерното облекло, декор на заблужданието
1 Петрово 3:3-4 –“Вашето украшение да не е външно, сиреч, плетене косата, кичене със злато, или обличане със скъпи дрехи, но скришният в сърцето живот, с нетленното украшение на кротък и тих дух, което е скъпоценно пред Бога.”
3. Защитата от лицемерието
1 Коринтяни 12:7, 10б –“А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза... на друг да разпознава духовете;”
Дарба за разпознаване духа на лицемерието – способност за разпознаване на вълка, под овчата кожа
III. БОЖИЕТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ПРОТИВ ЛИЦЕМЕРИЕТО
1. Себезаблудата на лицемерните
Колкото Адам и Ева успяха да скрият голотата си зад смокиневото листо, толкова и лицемерната маска може да скрие истинската същност на човека от Бога.
Йоан 2:23-25 –“И когато беше в Ерусалим, на пасхата през празника мнозина повярваха в Неговото име, като гледаха знаменията, които вършеше. Но Исус не им се доверяваше, защото познаваше всичките човеци, и защото Той нямаше нужда да Му свидетелствува някой за човека, понеже сам знаеше що има в човека.”
2. Капанът на лицемерието
Матей 6:24 –“Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към  единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона.”
Лука 20:46 –“Блажен е оня слуга, чийто господар, като си дойде, го намери, че прави така. Истина ви казвам, че ще го постави над целия си имот. Но, ако оня слуга е зъл, и каже в сърцето си:  Господарят ми се забави, и той почне да бие служителите си, и да яде и пие с пияниците, господарят на оня слуга ще дойде в ден, когато той не го очаква, и в час, когато не знае, и, като го бие тежко, ще определи неговата участ с лицемерите; там ще бъде  плач и скърцане със зъби.”
3. Божието предупреждение против пóказното Християнство
Ефесяни 6:6-7 –“Не работете само пред очи като човекоугодници, но като Христови слуги изпълнявайте от душа Божията воля; и слугувайте с добра воля като на Господа, а не на човеци;”
Матей 5:37 –“Но говорът ви да бъде: Да, да; Не, не; а каквото е повече от това, е от лукавия.”
Матей 10:27 –“Това, което ви говоря в тъмно, кажете го на видело; и което чуете на ухо, прогласете го от покрива.”
Лука 8:17 –“Защото няма нещо тайно, което не ще стане явно, нито потаено, което не ще се узнае и не ще излезе на яве.”
Матей 23:14-47
4. Съдбата на лицемерните
2 Коринтяни 11:13-15а –“Защото такива човеци са лъжеапостоли, лукави работници, които се преправят на Христови апостоли. И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел; тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата... Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.”
Матей 24:34-36 –“Истина ви казвам: Това поколение няма да премине, докле не се сбъдне всичко това. Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат. А за оня ден и час никой не знае, нито небесните ангели, нито Синът, а само Отец.”

Из: „Систематическа теология - Шест в едно“ - част 3 -„Човекология“- 2011г.- Д-р Ст.Банков -  http://dox.bg/files/dw?a=958a09bacd

Няма коментари: