неделя, 23 февруари 2014 г.

КАЛДЪРЪМЪТ КЪМ ОБЕЩАНАТА ЗЕМЯ


/ БОЖИЯТ КАЛДЪРЪМ /

Исус Навин 4:1-7, 9-11 –“А когато целият народ съвсем беше преминал Иордан, Господ говори на Исуса, казвайки: Вземете си дванадесет човека от людете, по един човек от всяко племе, и заповядайте им като кажете: Вземете си дванадесет камъни от тук, от сред Иордан, от мястото гдето нозете на свещениците стояха твърди, и занесете ги със себе си и турете ги на мястото, гдето ще пренощувате тая нощ. Тогава Исус повика дванадесетте човека, които беше определил от израилтяните, по един човек от всяко племе; и Исус им каза: Заминете пред ковчега на Господа вашия Бог всред Иордан, и дигнете всеки от вас по един камък на рамената си, според числото на племената на израилтяните, за да бъде това белег между вас. И утре, когато чадата ви попитат, казвайки: Защо ви са тия камъни? - Тогава ще им кажете: Понеже водата на Иордан се раздели пред ковчега на Господния завет; когато ковчегът преминаваше Иордан, водата на Иордан се раздели. И тия камъни ще бъдат за спомен до века на израилтяните... Още Исус постави дванадесет камъни сред Иордан, на мястото гдето стояха нозете на свещениците, които носеха ковчега на завета; и те са там до днес. А свещениците, които носеха ковчега, стояха всред Иордан догде се свърши всичко що Господ заповяда на Исуса да говори на людете, според всичко, което Моисей беше заповядал на Исуса. И людете побързаха та преминаха. А когато всичките люде бяха съвсем преминали, мина и Господният ковчег и свещениците пред людете.
Калдъръмът представлява настилка, направена от камъни, положени в калта. Движейки се по тези камъни, човекът успява да избегне калта.
Думата “калдъръм” е съставена от две гръцки думи: kalós - хубав“ и drómos – път. Т.е. калдъръм означава “добър път”.
Стъпи на нещо добро!
Не разваляй, направения преди теб калдаръм, независимо колко старомоден или безполезен за момента ти се вижда, защото има опасност да се изкаляш или да затънеш в калта!
Пример с разваления калдъръм:
Един човек започнал да прави каменна ограда около двора си, но не му достигнали няколко камъка. Тогава решил да извади камъни от калдъръма пред къщата си. Калдъръмът, направен от дядо му, бил използван от неговите деца и от поколенията след него. Но човекът не се поколебал и развалил част от него с намерението да го възстанови при първа възможност през лятото.
Но изобилните есенни дъждове го изпревалили и старият калдъръм отново му потрябвал, но бил вече развален. Каруцата, с която човекът трябвало да набави от крайбрежието на реката липсващите камъни, затънала в калта. Потърсил съдействието на приятели, но и те не били в състояние да му помогнат, защото реката излязла от коритото и достъпът до бреговете й бил прекъснат.
Наложило се цяла зима семейството на човека да гази в калта, поради разваления калдъръм.
Така е и в духовен смисъл! Затова ви умолявам, от Христова страна, нека да не разваляме стария калдъръм по пътя към Дома! Той рано или късно ще потрябва на нас и на децата ни, за да ни предпази от калта на този свят.
Матей 7:24-27 –“тъй, всеки, който чуе тия Мои думи и ги изпълнява, ще се оприличи на разумен човек, който е построил къщата си на канара; и заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; но тя не падна, защото бе основана на канара. И всеки, който чуе тези Мои думи и не ги изпълнява, ще се оприличи на неразумен човек, който построи къщата си на пясък; и заваля дъждът, придойдоха реките и духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; и тя падна, и падането й бе голямо.
1 Коринтяни 3:10-13 –“Според дадената ми Божия благодат, като изкусен строител аз положих основа; а друг гради на нея. Но всеки нека внимава как гради на нея. Защото никой не може да положи друга основа, освен положената, която е Исус Христос. И ако някой гради на основата злато, сребро, скъпоценни камъни, дърва, сено, слама,
- Дъждът със сигурност ще завали.
- Бурята със сигурност ще дойде.
- Поройните реки със сигурност ще излязат от коритото си и ще се устремят към нас.
А после що?
I. ОБЕЩАВАНИЯТ КАЛДЪРЪМ НА СВЕТА
1 Йоана 2:15-17 –Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. Защото всичко що е в света, - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота, - не е от Отца, но е от света; и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века.
1. Камъкът на светския калдъръм, наречен “образование”
2. Камъкът на светския калдъръм, наречен “философия”
3. Камъкът на светския калдъръм, наречен “сребролюбие”
4. Камъкът на светския калдъръм, наречен “светско богатство”
5. Камъкът на светския калдъръм, наречен “светска политика”
6. Камъкът на светския калдъръм, наречен “суета”

II. КАЛДЪРЪМЪТ НА ДЯВОЛА
Калдъръмът на тъмнината и калта
2 Коринтяни 11:14-15 –И не е чудно; защото сам сатана се преправя на светъл ангел; тъй че, не е голямо нещо, ако и неговите служители се преправят на служители на правдата. Но тяхната сетнина ще бъде според делата им.
1. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “лъжа”
Този камък е измамен. Той или ще те подхлъзне или скритият под камъка батак ще те изцапа.
2. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “измама”
3. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “кражба”
4. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “алкохолизъм”
5. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “наркомания”
6. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “убийство”
7. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “насилие”
8. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “суета”
9. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “изкушение”
10. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “лицемерие”
11. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “гордост”
12. Камъкът от дяволския калдъръм, наречен “война”

III. БОЖИЯТ КАЛДЪРЪМ КЪМ ОБЕЩАНАТА ЗЕМЯ
Исус Навин 4:9-10 –“Още Исус постави дванадесет камъни сред Иордан, на мястото гдето стояха нозете на свещениците, които носеха ковчега на завета; и те са там до днес. А свещениците, които носеха ковчега, стояха всред Иордан догде се свърши всичко що Господ заповяда на Исуса да говори на людете, според всичко, което Моисей беше заповядал на Исуса. И людете побързаха та преминаха.
Нека да използваме каменния калдъръм на Исус Навиев към Обещаната земя в духовен смисъл и да разгледаме камъните, с които е изграден духовния калдъръм на Християнина по пътя към Обещаната земя!
Божият калдъръм е достъпен за всички:
·        за малки и големи
·        за бедни и богати
·        за учени и прости
·        за бели и черни
1. Камъкът от Божия калдъръм, наречен Словото Божие
Когато сме стъпнали на този камък, ние сме на безопасно и чисто място, и няма опасност да се изкаляме или да затънем в калта на        живота.
Матей 24:35 –„Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.“
И.Н.1:7-8 –„Само бъди силен и твърде дързостен, та да постъпваш внимателно според целия закон, за който слугата Ми Моисей ти даде заповед; не се отклонявай от него ни надясно ни наляво, за да имаш добър успех където и да идеш. Тая книга на закона да се не отдалечава от устата ти; но да размишляваш върху нея денем и нощем, за да постъпваш внимателно, според всичко каквото е написано в нея, защото тогава ще напредваш в пътя си, и тогава ще имаш добър успех.“
2. Камъкът на Божия калдъръм към Обещаната земя е Божият Единороден Син
Матей 1:21 –“Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус; защото Той е Който ще спаси людете Си от греховете им.
Матей 12:18, 20б-21 –“Ето Моят служител, Когото избрах, Моят възлюбен, в Когото е благоволението на душата Ми; Ще положа Духа Си на Него, И Той ще възвести съдба на народите... Докато изведе правосъдието към победа. И в Неговото име народите ще се надяват.
Римляни 9:33 –“както е писано: - "Ето, полагам в Сион камък, о който да се спъват, и канара, в която да се съблазняват; И който вярва в Него не ще се посрами".
3. Камъкът на Божия калдъръм за човека, пътуващ към Обещаната земя е Бог Дух Святи
Йоан 16:7 –“Обаче Аз ви казвам истината, за вас е по-добре да отида Аз, защото, ако не отида, Утешителят няма да дойде на вас; но ако отида, ще ви го изпратя.
Д.А.1:8 –“Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята.
Д.А.2:4 –“И те всички се изпълниха със Светия Дух, и почнаха да говорят чужди езици, според както Духът им даваше способност да говорят.
4. Камъкът на Божия калдъръм за човека, пътуващ към Обещаната земя е Църквата Христова
Матея 16:18 –“Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.
5. Камъкът на Божия калдъръм за човека, пътуващ към Обещаната земя е вярата в Бога
Евреи 11:6 –“А без вяра не е възможно да се угоди Богу, защото който дохожда при Бога трябва да вярва, че има Бог, и че Той възнаграждава тия, които го търсят.

Няма коментари: