неделя, 13 октомври 2013 г.

МОЯТА ПРОПОВЕД



Матей 24:14 –“И това благовестие на царството ще бъде проповядвано по цялата вселена за заявление на всичките народи; и тогава ще дойде свършекът.
Матей 28:19 –“-Идете прочее, научете всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина, и Светия Дух.
Чрез тази проповед желая да присъединим гласа си към милионите Божии чада и да кажем:
І. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВОТО ВЪПЛОЩЕНИЕ
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкоз възлюби светът, щото даде своя Единороден Син,за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот.
Лука 2:12-14 –“И това ще ви бъде знака: ще намерите младенец, повит и сложен в една ясла. И внезапно заедно с ангела се намери
множество небесно войнство, което хвалеше Бога, казвайки: Слава на Бога във висините.
ІІ. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВОТО СЛУЖЕНИЕ
Исая 61:1-3 –“Духът на Господа Иеова е на мене; защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките; Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените; Да проглася освобождение на пленниците; И отваряне затвора на вързаните. Да проглася годината на благоволението Господне; И денят на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени. Да наредя за наскърбените в Сион; Да им дам венец вместо пепел; Миро на радост вместо плач; Облекло на хваление, вместо унил дух ; За да се наричат дървета на правда; Насадени от Господа, за да се прослави Той.
Матей 4:23-24 –“Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, та поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете. И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели.
ІІІ. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВОТО РАЗПЯТИЕ
Йоан 19:17-18 –“И така, взеха Исуса; и Той сам, носейки краста Си излезе; и дойде на мястото, наречено Лобно, което по Еврейски се казва Голгота, гдето Го разпнаха, и с Него други двама, от едната и от другата страна, а Исуса посред. А Пилат написа и надпис, който постави над него на кръста.
1Коринтяни 1:23 –“а ние проповядваме разпнатия Христос, за юдеите съблазън, и за езичниците глупост;
ІV. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ
Матей 28:1а-2, 5-6 –“А като се мина съботата, на първия ден от седмицата, дойдоха Мария Магдалина и другата Мария да видят гроба. А, ето, стана голям трус; защото ангел от Господа слезе от небето… А ангелът проговори, като каза на жените: Вие не се бойте, защото зная, че търсите разпнатия Исус. Няма го тука; защото възкръсна, както и рече: Дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ.
1Коринтяни 15:12 -“Ако се проповядва, че Христос е възкресен от мъртвите, как казват някои между вас, че няма възкресение на мъртвите.”
V. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ ХРИСТОВОТО ВЪЗНЕСЕНИЕ
Д.А.1:9-11 –“И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях. Които и рекоха: Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето.
Марк 16:19 –„И тъй, след като им говори, Господ Исус се възнесе на небето, и седна отдясно на Бога.“
Д.А.7:54-56 –“А като слушаха това, сърцата им се късаха от яд, и те скърцаха със зъби на него. А Стефан, бидейки пълен със Святия Дух, погледна на небето, и видя Божията слава и Исуса, стоящ отдясно на Бога; и рече: Ето, виждам небесата отворени и Човешкият Син, стоящ отдясно на Бога.
VІ. И НИЕ ПРОПОВЯДВАМЕ БОЖИЕТО ОБЕЩАНИЕ, ЧЕ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ЩЕ ДОЙДЕ ОТНОВО
1Солунци 4:13-17 –“А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите, както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казвам чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.
Откровение 19:11 –“След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно.
Откровение 20:11 –“След това видях един голям бял престол и онзи, Който седеше на него, от Чието лице побягнаха земята и небето, че не се намери място за тях.
2Петрово 3:9 –“Господ не забавя това, което е обещал, според, както някои смятат бавенето, но заради вас търпи за дълго време; понеже не иска да погинат някои, но всички да дойдат на покаяние.
1. Проповедта за очакването на Църквата при Христовото пришествие (Господният ден)
Йоан 14:3 –“И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при себе си, тъй щото дето съм аз да бъдете и вие.
Откровение 20:6 –“Блажен и свят оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с него хиляда години.”
2. Очакваната съдба на Сатана и всички негови ангели при Христовото пришествие
Откровение 20:10 –“И дяволът, който ги мамеше, биде хвърлен в огненото жупелно езеро, дето са и звярът, и лъжепророкът; и ще бъдат мъчени ден и нощ до вечни векове.
3. Очакваната съдба на природата при Христовото пришествие
2Петрово 3:10-12а –“А Господният ден ще дойде, като крадец, когато небето ще премине с бученето, а стихиите нажежени ще се стопят, и земята и каквото се е вършило по нея ще изчезнат.
4. Равносметката на всеки, който очаква (проповядва) Христовото пришествие:
2Петрово 3:15-18 –„И считайте дълготърпението на нашия Господ като средство за спасение; както любезният ни брат Павел ви е писал, според дадената му мъдрост. както пише и във всичките си послания, когато говори в тях за тия работи; в които послания има някои неща мъчни за разбиране, които неучените и неутвърдените изопачават, както правят и с другите писания, за своята погибел. И тъй, вие, възлюбени, като сте предизвестени за това, пазете се да не би да се завлечете от заблуждението на беззаконните и да отпаднете от утвърждението си. Но растете в благодатта и познаването на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Нему да бъде слава и сега и до вечния ден. Амин.“
5. Моята лична молитва:
А. Да чуя думите Му
Матей 25:21 –“Господарят му рече: Хубаво, добри и верни слуго! В малкото си бил верен, над многото ще те поставя; влез в радостта на господаря си.
Б. Да видя славата Му
1Коринтяни 1:9 –“А, според, както е писано: Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, и на човешко сърце не е дохождало; всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят.
В. Да почувствам ръката Му
Откровение 21:4 –“Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.
- Какво е твоето очакване при Христовото пришествие?
- Каква е твоята проповед?
- Каква е твоята молитва?

Няма коментари: