неделя, 16 юни 2013 г.

ПРЕОБРАЖЕНИЕ



Матей 17:2 –“И преобрази се пред тях; лицето Му светна, като слънцето, а дрехите Му станаха бели, като светлината.
І. ПРЕОБРАЖЕНИЕТО НА БОГА
1.Преображението на Бога при Неговото въплощение в човешка плът
Исая 7:14 –За това, сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще Го нарече Емануил (*Бог с вас).
Матей 2:1-2 –“А когато се роди Исус във Витлеем Юдейски, в дните на цар Ирода, ето, мъдреци от изток пристигнаха в Ерусалим. И казаха: Где е Юдейският цар, който се е родил? Защото видяхме звездата му на изток, и дойдохме да му се поклоним.
2. Преображението на Господа Исуса Христа - при Неговото кръщение
Матей 3:16-17 –“И като се кръсти, Исус веднага излезе от водата; и, ето, отвориха Му се небесата, и видя Божият Дух, че слиза като гълъб и се спускаше на Него;и ето глас от небесата, който казваше:Този е възлюбеният Ми Син, в Когото е Моето благоволение.
3. Преображението на Господа Исуса Христа през времето на Неговото служение
Матей 17:1-2 –“И след шест дни Исус взема Петра, Якова и брата му Иоана, и ги завежда на една висока планина. И преобрази се пред тях; лицето Му светна, като слънцето, а дрехите Му станаха бели, като светлината.”
Матей 4:22-25 –“И те на часа оставиха ладията и баща си, и отидоха след Него. Тогава Исус ходеше по цяла Галилея, та поучаваше в синагогите им, и проповядваше благовестието на царството, като изцеляваше всякаква болест и всякаква немощ между людете. И разнесе се слух за Него по цяла Сирия; и довеждаха при Него всички болни, страдащи от разни болести и мъки, хванати от бяс, епилептици и парализирани; и ги изцели. И подире Му вървяха големи множества от Галилея и Декапол, от Ерусалим и Юдея, и из отвъд Йордан.
Матей 14:25-27 –“А в четвъртата стража на нощта Той дойде към тях, като вървеше по езерото. И учениците, като Го видяха да ходи по езерото, смутиха се и думаха, че е призрак, и от страх извикаха. А Исус веднага им проговори, казвайки: Дерзайте! Аз съм; не бойте се.”
4. Преображението на Господа Исуса Христа - при Неговото възнесение
Д.А.1:8-9 –“ Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята. И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и  облак Го прие от погледа им.
ІІ. ПРЕОБРАЖЕНИЕТО НА ДЯВОЛА
1.Той се преобразява на животно
Битие 3:1 А змията беше най-хитра от всички полски зверове, които Господ Бог беше създал. И тя рече на жената: Истина ли казва Бог да не ядете от всяко дърво в градината?
2.Той се преобразява в човек
Йоан 6:70 –“Исус им отговори: Не Аз ли избрах вас дванадесетте, и един от вас е дявол?
Йоан 13:2 –“И когато беше готова вечерята, (като вече дяволът беше внушил в сърцето на Юда Симонова Искариотски да Го предаде),
1Йоан 4:3 –“А никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е
вече на света.
3. Той се преобразява на светъл ангел
2Коринтяни 11:14 –“И не е чудно; защото сам си Сатана се преправя на светъл ангел;
4. Той се преобразява на пророк
Матей 24:11, 24 –“И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина, защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци, които ще покажат големи знамения и чудеса, така щото да заблудят, ако е възможно, и избраните.
Д.А.13:6-8 –“И като преминаха целия остров до Пафа, намериха някой си магьосник, лъжепророк, Юдеин на име Вариисус, който беше с управителя Сергия Павла, един разумен човек. Тоя последният повика Варнава и Савла и поиска да чуе Божието слово. Но магьосникът Елима (защото така се превежда името му) им се противеше, и стараеше се да отвърне управителя от вярата.”
ІІІ. ПРЕОБРАЖЕНИЕТО НА ЧОВЕКА
Преображението на човека зависи от силите, които живеят или действат чрез него.
1. Преобразеният от дявола човек
Преобразеният чрез греха човек се превръща, от създание по Божия образ и подобие, в обладано от дявола същество:
А. Преобразен на лош, злобен, завистлив
Б. Преобразен на крадец
В. Преобразен на убиец
Г. Преобразен на безверник
Д. Преобразен на комарджия
Е. Преобразен на алкохолик
Ж. Преобразен на блудник
З. Преобразен на егоист
И. Преобразената природа чрез преобразения от дявола човек
2. Преобразеният от Бога човек
Галатяни 2:20 –“Съразпнах се с Христа, и сега вече, не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син, Който ме възлюби и предаде Себе Си за мене.
А. Човек не се ражда грешник
Той става такъв, поради демонското преображение.
Битие 1:26 –„И Бог каза: Да създадем човека по Нашия образ, по Наше подобие;…“
Б. Човек не се ражда крадец
Той става такъв, вследствие на греха.
В. Човек става убиец, вследствие на греха
Г. Човек става лъжец, вследствие на греха
Д. Човек става алкохолик, вследствие на греха и пр.
Б. Преображение чрез Новорождението
Йоан 3:3-5 –“Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой отгоре, не може да види Божието царство. Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди? Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.
В. Промяната на човека чрез Божието преображение:
- от тление - в нетление
- от смъртни - в безсмъртие
- от рушители - на строители
- от крадци - на дарители
- от блудкави - на сол
- от тъмни личности - на светлина
- от обладани в дявола - на обладани от Бога
Марк 5:1-6, 15 –“И тъй като минаха отвън езерото в гадаринската страна. И като излезе от ладията, на часа Го срещна от гробищата човек с нечист дух. Той живееше в гробищата, и никой вече не можеше да го върже нито с верига; защото много пъти бяха го вързвали с окови и с вериги; но той бе разкъсвал веригите и счупвал оковите; и никой нямаше сила да го укроти. И всякога, нощем и денем, в гробището и по бърдата, той викаше и се изпосичаше с камъни. А като видя Исуса отдалеч, завтече се и Му се поклони;... И като дохождат при Исуса, виждат хванатия по-преди от бесове, в когото е бил легион, че седи облечен и смислен; и убояха се.
И. Преобразената природа чрез преобразения от дявола човек
3. Изборът на човека - условие за преображение
А. Бога или мамона
Б. Църквата или света
В. Библията или порнографията
Г. Плодовете на Святия Дух или плодовете на дявола
Д. Вярата или атеизма
Второзаконие 11: 26-28 –“Ето, днес поставям пред вас благословение и проклетия: благословението, ако слушате заповедите на Господа вашия Бог, които днес ви заповядвам; и проклетията, ако не слушате заповедите на Господа вашия Бог, но се отклонявате от пътя, който днес ви заповядвам и следвате други богове, които не сте познавали.
Исус Навин 24:15 –“Но ако ви се види тежко да служите Господу, изберете днес кому искате да служите, - на боговете ли, на които служиха бащите ви оттатък реката, или на боговете на аморейците, в чиято земя живеете; НО АЗ И МОЯТ ДОМ ЩЕ СЛУЖИМ ГОСПОДУ.

Няма коментари: