четвъртък, 16 август 2012 г.

МОЙСЕЕВИЯТ КОВЧЕГ

Изход 2:3 –“Но понеже не можеше вече да го крие, взе му рогозен ковчежец, намаза го със смола и катран, тури детето в него и го положи в тръстиката при брега на реката.”
І. КОВЧЕГЪТ НА РОБСТВОТО
Изход 1:13-14
–“Затова египтяните караха жестоко израилтяните да работят; огорчаваха живота им с тежка работа, да правят кал и кирпичи и да вършат всякакъв вид полска работа, всичките работи, с които ги караха да работят, бяха твърде тежки.”
ІІ. КОВЧЕГЪТ НА СМЪРТТА
(Еничери)
Изход 1:15-16 –“При това, египетският цар заръча на еврейските баби, от които едната се именуваше Шифра, а другата Фуа), като им каза: Когато бабувате на еврейките и видите, че раждат*(че са на столчетата за раждане), ако родят син, убивайте го, но ако родят дъщеря, тогава нека живее.”
ІІІ. КОВЧЕГЪТ НА ЛЮБОВТА
Изход 2:1-3 –“В това време отиде някой си човек от Левиевия дом, та взе за жена една от Левиевите жени. И жената зачна и роди син;и като видя, че беше красиво дете, кри го три месеца. Но понеже не можеше вече да го крие, взе му рогозен ковчежец, намаза го със смола и катран, тури детето в него и го положи в тръстиката при брега на реката”
Исая 49:15 –“Може ли жена да забрави сучещото си дете, та да се не смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя.”
ІV. КОВЧЕГЪТ НА ПРЕДОПРЕДЕЛЕНИЕТО
Изход 2:5-10 –“И Фараоновата дъщеря влезе да се окъпе в реката, а слугините й ходеха по брега на реката; и когато съгледа ковчежеца в тръстиката, тя прати слугинята си да го донесе. Като го отвори, видя детето, и ето, малкото плачеше; и пожали го и каза: От еврейските деца е това. Тогава сестра му рече на Фараоновата дъщеря: Да отида ли да ти повикам доилка от еврейките, за да ти дои детето? И Фараоноватат дъщеря й рече: Иди. И тъй, момичето отиде, та повика майката на детето. И Фараоновата дъщеря й рече: Вземи това дете, ти ми го отдой, и аз ще ти заплатя. И жената взе детето и го доеше. И когато порасна детето, донесе го на Фараоновата дъщеря, и то стана неин син. И наименува го Мойсей (*Извлечен из вода); Понеже каза тя, извлякох го из вода.”
Мойсей - олицетворение на Божието предопределение
1. Бог имаше план с Мойсей от утробата на майка му
2. Бог имаше план в реката Нил
3. Бог имаше план в египетския дворец
4. Бог имаше план при овцете
5. Бог имаше план при Фараона
6. Бог имаше план до Обещаната земя
7. Бог има план с теб!
Помни! - Божиите планове не са, като нашите планове!
Ние мислим едно, а става съвсем друго, защото Бог го иска така!

Няма коментари: