събота, 16 юни 2012 г.

СЪН - КАКВО Е ТОВА?

Притчи 6:9-11 –“До кога ще спиш, ленивецо? Кога ще станеш от съня си? Още малко спане, малко дрямка, малко сгъване на ръце за сън, - Така ще дойде сиромашия върху тебе, като разбойник; и немотия, като въоръжен мъж.”
Сънят – неговото положително и отрицателно влияние върху човека
І. СЪН - КАКВО Е ТОВА?
НУЖДАТА ОТ СЪН
1. Прогресът чрез съня
На тази земя всичко по своему спи своя сън
А. Спи природата
Б. Спи животинското царство
В. Спи човекът
Сънят е основен решаващ фактор за правилното развитие на флората и фауната на земята
2. Сънят, според природоучителите:
А. Сънят е храна
Б. Сънят е почивка
Еклесиаст 5:12 –“Сънят на работника е сладък…”
В. Сънят е лекарство
3. Сънят е дар от Бога
ІІ. СЪН - КАКВО Е ТОВА?
СИЛАТА НА СЪНЯ

1. Сънят приспива цялата природа
2. Сънят приспива и най-кръвожадните зверове
3. Сънят побеждава и най-силния човек
4. Сънят побеждава и най-въоръжения човек
( Заспалият войник на поста си )
ІІІ. СЪН - КАКВО Е ТОВА?
ХАРАКТЕРЪТ НА СЪНЯ
1. Сънят може да е нощен или дневен
(За някои хора сънят може да бъде денонощен)
2. Сънят може да е физически (естествен) или духовен
3. Характерът на духовния сън:
А. Сънят може да се казва мързел
Б. Сънят може да се казва страх
В. Сънят може да се казва индиферентност
Г. Сънят може да се казва отчаяние (живот в просъница)
Псалми 102:1,3,7–“Молитва на скърбящия, когато тъжи и излива жалбата си пред Господа... дните ми изчезват като дим, И костите ми изгарят като огнище...Лишен от сън станал съм като врабче Усамотено на къщния покрив.”
Д. Сънят може да се казва материализъм
Е. Сънят за много хора се нарича атеизъм (сънят на дявола)
ІV. СЪН - КАКВО Е ТОВА?
ВИДОВЕТЕ ЛЮЛКИ ЗА ПРИСПИВАНЕ
1. Потребността на човека от люлка за приспиване:
- Майчината люлка
- Люлката - физическа умора
Еклесиаст 5:12 –“Сънят на работника е сладък…”
- Люлката - хапче за сън и пр.
2. Божията люлка
- Библията – Божията люлка за здравословен сън
Винаги съм препоръчвал на измъчваните от безсъние хора: Чети, преди лягане Словото Божие и дяволът ще престане да смущава съня ти! Това е изпитана рецепта! Тя е записана в Божието Слово:
Матей 4:1-11 –“...Тогава Исус му каза: Махни се, Сатано, защото е писано: "На Господа твоя Бог да се покланяш, и само Нему да служиш". Тогава дяволът Го остави; и, ето, ангели дойдоха и Му прислужваха.”
Защото е писано: “и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса. (Филипяни 4:7)
- Молитвата - Божията люлка за здравословен сън
Яков 5:15 –“И молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца...”
3. Дяволската люлка
2 Тимотей 3:1-5а –“ А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му;...”
- Люлката – наркотици
- Люлката – алкохол
- Люлката – суета
- Люлката – материализъм
- Люлката – алчност, егоизъм, себичност, лицемерие и пр.
ІV. СЪН - КАКВО Е ТОВА
ИЗПОЛЗВАНИЯТ СЪН

1. Използваният от човека сън
А. Естествен ежедневен сън - за поддържане функциите на организма
Б. Сън чрез упойка при операция
В. Принудителен сън, използван от криминалистите
2. Използваният от Бога сън
Псалми 127:2б –“...и в сън Господ дава на възлюбения си.”
А. Сънят на Адам
Битие 2:21-22а –“Тогава Господ Бог даде на човека дълбок сън, и той заспа; и взе едно от ребрата му, и изпълни мястото му с плът. И Господ Бог създаде жената от реброто, което взе от човека...”
Б. Сънят на Яков
Битие 28:10-15 –“Яков, прочее, излезе от Вирсавее и отиде към Харан. И, като стигна на едно място, пренощува там, защото слънцето беше залязло; и взе от мястото един камък, та го тури за възглавница, и легна да спи на това място. И сънува, и ето стълба изправена на земята, чийто връх стигаше до небето; и Божиите ангели се качваха и слизаха по нея. И Господ стоеше над нея, и каза: Аз съм Господ, Бог на баща ти Авраама, и Бог на Исаака;земята, на която лежиш ще дам на тебе и на потомството ти.Твоето потомство ще бъде многочислено, като земния пясък; ти ще се разшириш към запад и към изток, към север и юг; и чрез тебе и чрез твоето потомство ще се благославят всички племена на земята. Ето, Аз съм с тебе и ще те пазя, където и да идеш, и ще те върна пак в тая земя; защото няма да те оставя, докле не извърша това, за което ти говорих.”
В. Сънят на Йосиф
Битие 37:5-9 –“А Йосиф видя сън и го разказа на братята си и те го намразиха още повече. Той им рече: Чуйте, моля, той сън, който видях: Ето ние връзвахме снопи на полето; и моят сноп стана и се изправи и вашите снопи се наредиха наоколо и се поклониха на моя сноп. А братята му рекоха: Ти цар ли ще станеш над нас? Или господар ще ни станеш? И намразиха го още повече, поради сънищата му и поради думите му. А той видя и друг сън и го разказа на братята си, казвайки: Ето, видях още един сън, че слънцето и луната, и единадесет звезди ми се поклониха.”
Г. Сънят на Фараон
Битие 41:1-7 –“Като изминаха две години Фараон сънува, че стоеше при Нил(*Еврейски: реката). И, ето, седем крави, хубави и тлъсти, излизаха из реката и пасяха в тръстиката. А, ето, след тях излизаха из реката други седем крави, грозни и мършави, и стояха при първите крави на речния бряг. И грозните, мършави крави изядоха седемте хубави и тлъсти крави. Тогава Фараон се пробуди. А като заспа сънува втори път; и, ето, седем класа пълни и добри израстнаха из едно стъбло. А, ето, след тях израстнаха други седем класа тънки и прегоряли от източния вятър. И тънките класове погълнаха седемте дебели и пълни класове. А като се събуди Хараон, ето, беше сън.”
2. Използваният от дявола сън
А. Използваният от дявола сън за победата над Самсон
Съдии 16:16-20 –“И понеже му досаждаше всеки ден с думите си, и толкоз настояваше пред него, щото душата му се притесни до смърт, той й откри всичкото си сърце, като й рече: Бръснач не е минавал през главата ми, защото аз съм Назирей Богу още от утробата на майка си; ако се обръсна, тогава силата ми ще се оттегли от мене, та ще стана безсилен, и ще бъда, като всеки друг човек. И като видя Далила, че й откри цялото си сърце, прати да повикат филистимските началници, като каза: Дойдете и тоя път, защото той ми откри цялото си сърце. Тогава филистимските началници дойдоха при нея, та донесоха и парите в ръцете си. И тя го приспа на коленете си, па повика човек та обръсна седемте плитки на главата му; и тя започна да го оскърбява. И силата му се оттегли от него. Тогава тя рече: Филистимците връх тебе, Самсоне! И той се събуди от съня си и си каза: Ще изляза, както друг път и ще се отърся. Но той не знаеше, че Господ беше се оттеглил от него.”
Б. Използваният от дявола сън в Гетсиманската градина, като оръжие срещу Христовите апостоли
Матей 26:40, 43-45а –“Дохожда при учениците, намира ги заспали, и казва на Петра; Как! Не можахте ли ни един час да бдите с Мене?... И като дойде пак намери ги заспали; защото очите им бяха натегнали. И пак ги остави и отиде да се помоли трети път, като каза пак същите думи. Тогава дохожда при учениците и казва им: Още ли спите и почивате?”
В. Използваният от дявола сън за ограбване на човека
Лука 12:39 –“Но това да знаете, че ако домакинът беше знаял в кой час щеше да дойде крадецът, бдял би и не би оставил да му подкопаят къщата ”
V. СЪН - КАКВО Е ТОВА?
СЪНЯТ - БЕЛЕГЪТ НА ПОСЛЕДНОТО ВРЕМЕ
1. Спящата Църква в последното време
Матей 25:5 –“И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките и заспаха.”
Какво прави човек, като спи?- Нищо!
- Спящата Църква не се моли
- Спящата Църква не пее
- Спящата Църква не свидетелствува (не говори)
- Спящата Църква не живее
2. Божието предупреждение до духовно спящия човек
Матей 24:42 –“Затова бдете, защото не знаете в кой ден ще дойде вашият Господ”
3. Божият зов до духовно спящия човек
Ефесяни 5:14 –“Затова казва: Стани, ти, който спиш! И възкресни от мъртвите! И ще те осветли Христос.”

1 коментар:

осанна каза...

винаги сте проповядвали това от което се нуждае църквата Бог да ви благослови