събота, 20 август 2011 г.

ПОМАЗАНИЕ

НУЖДАТА НА ЦЪРКВАТА
ОТ ПАСТИРСКО СЛУЖЕНИЕ ЧРЕЗ ПОМАЗАНИЕ
Псалми 23:5 –“Приготвяш пред мене трапеза в присъствието на неприятелите ми, Помазал си с миро главата ми; чашата ми се прелива.”
Псалми 28: 8 –“Господ е сила на людете Си; Той е крепост за избавление на помазаника Си.”
Исая 61:1 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните;”
I. ДОКТРИНАТА ЗА ПОМАЗАНИЕТО
Доктрината за помазанието води началото си от Стария Завет и като совалката на тъкача преминава в Новия Завет, а от Новия Завет помазанието преминава в живота на Църквата Христова.
1. Разликата помежду помазанието и кръщението в Святия Дух
- Всички трябва да бъдат кръстени със Святия Дух
- Но не всички са помазани за вършене на едни и същи дела
1 Коринтяни 12:4-11 –“Дарбите са различни; но Духът е същият. Службите са различни; но Господ е същият. Различни са и действията; но Бог е същият, Който върши всичко във всичките човеци. А на всеки се дава проявяването на Духа за обща полза. Защото на един се дава чрез Духа да говори с мъдрост, а на друг да говори със знание, чрез същия Дух; на друг вяра чрез същия Дух, а пък на друг изцелителни дарби чрез единия дух; на друг да върши велики дела, а на друг да пророкува; на друг да разпознава духовете; на друг да говори разни езици; а пък на друг да тълкува езици. А всичко това се върши от един и същи Дух, който разделя на всеки по особено, както му е угодно.”
2. Елементите на помазанието
А. Помазание на скинята Господня
Изход 30:26 –“И да помажеш с него шатъра за срещане, ковчега с плочите на свидетелството,”
Левити 8:10-13 –“След това Моисей взе мирото за помазване и, като помаза скинията и всичко в нея, освети ги. С него поръси и върху олтара седем пъти, и помаза олтара с всичките му прибори, и умивалника с подложката му, за да ги освети. Тогава от мирото за помазване изля на главата на Аарона та го помаза, за да го освети. После Моисей приведе Аароновите синове, облече ги с хитони, опаса ги с пояси, и тури им гъжви, според както Господ бе заповядал на Моисея.”
Б. Помазанието на предметите в скинята Господня
Изход 40:11-“И да помажеш олтара за всеизгарянето и всичките му прибори, та да осветиш олтара; така ще бъде олтарът пресвет.”
В. Помазанието на личности за свято служение
Левити 8:12 –“Тогава от мирото за помазване изля на главата на Аарона та го помаза, за да го освети.”
1Царе 16:1 –“Тогава Господ каза на Самуила: До кога ще плачеш за Саула, тъй като Аз съм го отхвърлил да не царува над Израиля? Напълни рога си с миро та иди; Аз те изпращам при витлеемеца Есей; защото Си промислих цар измежду неговите синове.”
3. Доктрината за помазанието в Новия Завет
Исая 61:1 –“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърце-съкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните;”
Матей 16:16 –“Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог.”
Д.А.2:36 –“И тъй, нека знае добре целият Израилев дом, че Тогова Исуса, Когото вие разпнахте, Него Бог е направил и Господ и Помазаник.”
II. НУЖДАТА ОТ ПОМАЗАНИЕТО
В НОВОЗАВЕТНАТА ДИСПЕНСАЦИЯ
Д.А.10:38 –“именно, Исус от Назарет, - как Бог Го помаза със Светия Дух и със сила; Който обикаляше да прави благодеяния и да изцелява всички угнетявани от дявола; защото Бог беше с Него.”
- Помазанието не е кръщението в Святия Дух - Помазанието е специална власт и сила, с която Бог обрича даден човек за дадено служение( Това може да бъде свещеник, обикновен човек или Църква )
1. Помазаният Христос
Матей 2:4 –“Затова събра всички народни главни свещеници и книжници и ги разпитваше, где трябваше да се роди Христос.”
Лука 2:26 –“Нему бе открито от Светия Дух, че няма да види смърт докле не види Христа Господен.”
Матей 16:16 –“Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог.”
2. Помазаният Христос, за да помазва
Д.А.2:26 –“И тъй, нека знае добре целият Израилев дом, че Тогова Исуса, Когото вие разпнахте, Него Бог е направил и Господ и Помазаник.”
3. Помазаната от Христос Църква
Марк 16:15-18 –“Казва им: Но според както вие казвате, Кой съм Аз? Симон Петър в отговор рече: Ти си Христос, Син на живия Бог. Исус в отговор му каза: Блажен си, Симоне, сине Ионов, защото плът и кръв не са ти открили това, но Отец Ми, Който е на небесата. Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.”
4. Помазаният от Бога проповедник
Д.А. 19:11-12 –“ При това Бог вършеше особени велики дела чрез ръцете на Павла; дотолкоз щото, когато носеха по болните кърпи или престилки от неговото тяло, болестите се отмахваха от тях, и злите духове излизаха.”
Марка 16: 15-18 –“И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Който повярва и се кръсти ще бъде спасен; а който не повярва ще бъде осъден. И тия знамения ще придружават повярвалите: в Мое име бесове ще изгонват; нови езици ще говорят; змии ще хващат; а ако изпият нещо смъртоносно, то никак няма да ги повреди; на болни ще възлагат ръце, и те ще оздравяват.”
5. Помазаният от Бога молител
Д.А.4:31 –“И като се помолиха, потресе се мястото, гдето бяха събрани; и всички се изпълниха със Светия Дух, и с дързост говореха Божието слово.”
6. Помазаното от Бога хваление
Нека да търсим във всичко Божието помазание!
- Помазание да проповядваме - Помазание да свидетелстваме за Бога и Божията любов
- Помазание на молитвената служба - Помазание на хвалението - Помазание на служението
Божието помазание е ключът за благословение на цялостния ни живот – физически, материален и духовен
Захарий 4:6б –“Не чрез сила, нито чрез мощ, Но чрез Духа ми, казва Господ на Силите;”

Няма коментари: