понеделник, 17 януари 2011 г.

УПОВАНИЕ

УПОВАВАЩИЯТ ЧОВЕК
Псалми 18:30 –“Колкото за Бога, Неговият път е съвършен; Словото на Господа е опитано; Той е щит на всички, които уповават на Него.” 
Псалми 34:22 –“Господ изкупва душата на слугите Си; И от ония, които уповават на Него, ни един няма да бъде осъден.” 
Псалми 20:7 –“Едни споменават колесници, а други коне; Но ние ще споменем името на Господа нашия Бог.”
- Време, каквото е това - е време на многоразлични упования
- Няма човек на земята, който да не уповава в нещо или в някого
- Същността на въпроса се свежда до това: В кого, или в какво уповава човек?
I. ХАРАКТЕРЪТ НА УПОВАНИЕТО
1. Нуждата на всеки човек от упование
А. Уповават малки и големи
Б. Уповават слаби и силни
В. Уповават учени и прости
Г. Уповават бели и черни
2. Различните видове упования на човека
А. Упованието на човек в материалните неща
- уповаващият на себе си човек
(в сила, в богатство, в образование и пр.)
- упование в чуждата подкрепа
(подкрепа от роднини, приятели, лекари, полицаи, охрана, оръжие, военна мощ и пр.)
Б. Упованието на човек в духовните неща
- упованието в различни богове
(идолопоклонство, суеверие и пр.)
- упованието в Живия Бог, Създателят на всичко видимо и невидимо
II. УПОВАВАЩИЯТ ЧОВЕК В МАТЕРИАЛНИТЕ НЕЩА
 Исая 59:4б –“Уповават на суетата и говорят лъжи; Зачеват злоби и раждат беззаконие.”
1. Уповаващият в богатството човек
Лука 12:16-21 –“И каза им притча, като рече: Нивите на един богаташ родиха много плод. И той размишляваше в себе си, думайки: Какво да правя? защото нямам где да събера плодовете си. И рече: Ето какво ще направя: ще съборя житниците си и ще построя по-големи, и там ще събера всичките си жита и благата си. И ще река на душата си: Душо, имаш много блага натрупани за много години; успокой се, яж, пий, весели се. А Бог му рече: Глупецо! тая нощ ще ти изискат душата; а това което си приготвил, чие ще бъде? Така става с този, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога.” 
Псалми 62:10б –“Богатство ако изникне, не прилепявайте към него сърцето си.”
2. Уповаващият човек на военната мощ
Псалми 44:6 –“Защото няма да уповавам на лъка си, Нито ще ме избави мечът ми.”
Псалми 62:10а –“Не уповавайте на насилие, И не се надявайте суетно на грабителство;”

3. Уповаващият на себе си човек
За това упование Словото Божие казва:
“Наистина всеки човек, колкото яко и да стои, е само лъх, Наистина всеки човек ходи като сянка; Наистина всяка нищожност го смущава; Трупа съкровища, но не знае кой ще ги прибере..” (Псалми 39:6)
А. Уповаващият човек на силата си
Б. Уповаващият човек на интелекта си
В. Уповаващият човек на образованието си
Г. Уповаващият човек на авторитета си
(имидж – служебно, обществено положение и пр.)
Д. Уповаващият човек на суетата
Езекиил 16:15 –“Но поради известността си Ти си уповавала на хубостта си и си блудствувала, И към всеки, който минаваше, си изливала блудството си; и то е станало негово.”За този вид упование, Бог (чрез апостола) казва:
“Защото "Всяка твар е като трева, И всичката й слава като цвят от трева; Тревата изсъхва, и цветът й окапва,” (1 Петрово 1:24)
4. Уповаващата Църква - в материалните неща
Църквата, проповядваща “Доктрината на просперитета” поставя на преден план упованието в материалните придобивки, вместо в духовните.
Откровение 3:14-20 –„До ангела на лаодикийската църква пиши: Това казва Амин, верният и истински свидетел, начинателят на всичко, което Бог е създал. Зная делата ти, че не си студен нито топъл. Дано да беше ти студен, или топъл. Така, понеже си хладък, нито топъл, нито студен, ще те повърна из устата Си. Понеже казваш: Богат съм, забогатях и нямам нужда от нищо, а не знаеш, че ти си окаяният, нещастен, сиромах, сляп и гол, то съветвам те да купиш от Мене злато, пречистено с огън, за да се обогатиш, и бели дрехи, за да се облечеш, та да се не яви срамотата на твоята голота, и колурий, за да помажеш очите си, та да виждаш. Ония, които любя, Аз ги изобличавам и наказвам; затова бъди ревностен да се покаеш. Ето стоя на вратата и хлопам; ако чуе някой гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него, и той с Мене.“
III. УПОВАВАЩИЯТ ЧОВЕК В БОГА НА СУЕВЕРИЕТО, ПРИЧИНАТА ЗА МНОГОБОЖИЕТО
Исая 42:17 –“Ще се върнат назад, съвсем ще се посрамят Ония, които уповават на ваяните идоли, Които казват на леяните: Вие сте наши богове.”
1. Уповаващият човек в смъртните идоли - причината за Десетте Божии заповеди
Изход 20:4-5а –“Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив,” 
Псалми 115:4а –“Техните идоли са сребро и злато”
2. Характерът на идолите, на които уповава човек (през вековете и до днес)
Псалми 115:3-7 –“Нашият Бог е на небето; Прави всичко що Му е угодно. Техните идоли са сребро и злато, Направа на човешките ръце. Уста имат, но не говорят; Очи имат, но не виждат; Уши имат, но не чуват; Ноздри имат, но не миришат; Ръце имат, но не пипат; Нозе имат, но не ходят; Нито издават глас от гърлото си.”
3. Съдбата на Творецът на земни идоли и на уповаващите на тях
Псалми 115:8 –“Подобни на тях ще станат ония, които ги правят, Както и всеки, който уповава на тях.”
4. Уповаващият човек в многоразлични неща, причина за Първата Божия заповед
Изход 20:3 –“Да нямаш други богове освен Мене.”
IV. УПОВАВАЩИЯТ ЧОВЕК НА БОГА, СЪЗДАТЕЛЯТ НА ВСИЧКО ВИДИМО И НЕВИДИМО
Псалми 34:22 –“Господ изкупва душата на слугите Си; И от ония, които уповават на Него, ни един няма да бъде осъден.”
 Псалми 1:1-3 –“Блажен оня човек, който... се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ. Ще бъде като дърво посадено при потоци води, което дава плода си на времето си, И чийто лист не повяхва; Във всичко що върши ще благоуспява.”
Уповаващият на Бога човек, оприличаваме на дърво, посадено в земята
- Дърво, което чрез земята черпи своята сила
- Дърво, което чрез благата на земята расте
- Дърво, което чрез земята цъфти
- Дърво, което чрез земята принася своите плодове
- Дърво, което чрез земята почива през зимата
Така е и с човека, който е пуснал корените си в Бога - чрез упованието
1.  Нуждата на простосмъртния човек от упованието му в Бога 
А. Човек е представен в Словото Божие, като пара
Яков 4:14 –„когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва.“ 
Б. Човек е представен в Словото Божие, като трева
1 Петрово 1:24 –„Защото "Всяка твар е като трева, И всичката й слава като цвят от трева; Тревата изсъхва, и цветът й окапва,“  
В. Човек е представен в Словото Божие, като сянка
Псалми 39:6, 109:23 –„Наистина всеки човек, колкото яко и да стои, е само лъх, (Села). Наистина всеки човек ходи като сянка; Наистина всяка нищожност го смущава; Трупа съкровища, но не знае кой ще ги прибере… Преминал съм като уклонила се сянка по слънчев часовник…“
2. Уповаващият човек - на Божията любов
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
3. Уповаващият човек - на Божието прощение
Римляни 10:9-13 –“Защото, ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ, и повярваш със сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш. Защото със сърце вярва човек и се оправдава, и с уста прави изповед и се спасява. Защото писанието казва: "Никой, който вярва в Него, не ще се посрами". Понеже няма разлика между юдеин и грък защото същият Господ е Господ на всички, богат към всички, които Го призовават. Защото "всеки, който призове Господното име, ще се спаси".”
 4. Уповаващият човек - на Божията сила
Псалми 18:1-3 –“Любя Те, Господи, сило моя. Господ е скала моя, крепост моя и избавител мой, Бог мой, канара моя, на Когото се надявам, Щит мой, рога на избавлението ми и високата ми кула. Ще призова Господа, Който е достохвален; Така ще бъда избавен от неприятелите си.” 
Псалми 23:4 –“Да! и в долината на мрачната сянка ако ходя Няма да се уплаша от зло; Защото Ти си с мене; Твоят жезъл и Твоята тояга, те ме утешават.” 
Псалми 20:7 –“Едни споменават колесници, а други коне; Но ние ще споменем името на Господа нашия Бог.”
5. Уповаващият човек - на Божието слово
Псалми 119:42 –“Ще имам какво да отговоря на онзи, който ме укорява, Защото уповавам на Твоето слово.” 
Псалми 119:105 –“Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.” 
Псалми 130:5 –“Чакам Господа, душата ми чака, И на словото Му уповавам.” 
Псалми 1:2-3 –“Блажен оня човек, Който не ходи по съвета на нечестивите, И в пътя на грешните не стои, И в събранието на присмивателите не седи; Но се наслаждава в закона на Господа, И в Неговия закон се поучава ден и нощ.”
6. Уповаващият човек - на Божията грижа
Псалми 23:1-3 –“Давидов псалом. Господ е Пастир мой; Няма да остана в нужда. На зелени пасбища ме успокоява; При тихи води ме завежда. Освежава душата ми; Води ме през прави пътеки заради името Си.” 
Йоан 10:9, 11 –“Аз съм вратата; през Мене ако влезе някой, ще бъде спасен, и ще влиза, и ще излиза, и паша ще намира. Крадецът влиза само да открадне, да заколи и да погуби: Аз дойдох за да имат живот, и да го имат изобилно. Аз съм добрият пастир; добрият пастир живота си дава за овцете.” 
Яков 4:13-15 –“Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой-си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме и ще спечелим, - когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява, и после изчезва. Вместо това, вие трябва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова.”
7. Уповаващият човек - на Божията закрила
Псалми 91:1-14 –“Който живее под покрива на Всевишния, Той ще пребъдва под сянката на Всемогъщия. Ще казвам за Господа: Той е прибежище мое и крепост моя, Бог мой, на Когото уповавам. Защото Той ще те избавя от примката на ловеца И от гибелен мор. С перата Си ще те покрива; И под крилата Му ще прибегнеш; Неговата вярност е щит и закрила. Няма да се боиш от нощен страх, От стрелата, която лети денем, От мор, който ходи в тъмнина, От погибел, която опустошава всред пладне. Хиляда души ще падат от страната ти, И десет хиляди до десницата ти, Но до тебе няма да се приближи. Само с очите си ще гледаш, И ще видиш възмездието на нечестивите Понеже ти си казал: Господ е прибежище мое, И си направил Всевишния обиталището си, Затова няма да те сполети никакво зло, Нито ще се приближи язва до шатъра ти. Защото ще заповяда на ангелите Си за тебе Да те пазят във всичките ти пътища. На ръце ще те дигат, Да не би да удариш о камък ногата си. Ще настъпиш лъв и аспид; Ще стъпчеш млад лъв и змия. Понеже той е положил в Мене любовта си, казва Господ, Затова ще го избавя; Ще го поставя в безопасност, защото е познал името Ми.” 
Псалми 144:2 –“Който ми показва милосърдие, Който е моята крепост, Високата ми кула, и моят избавител, Щитът мой, и Онзи на Когото уповавам, - Който покорява людете ми под мене.”
8. Уповаващият човек на Божието Славно Възкресение
1 Солунци 4:13-17 –“А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.”
 V. ХАРАКТЕРИСТИКА НА СПАСИТЕЛНОТО УПОВАНИЕ В БОГА 
Псалми 34:22 –“Господ изкупва душата на слугите Си; И от ония, които уповават на Него, ни един няма да бъде осъден.”
1. Спасително упование е - безкомпромисно упование
Псалми 34:22б –“...И от ония, които уповават на Него, ни един няма да бъде осъден.”
Упованието в Бога, придружено от компромиси с Библейските норми, не е спасително упование
Яков 3:11 –“Изворът пуща ли от същото отверстие сладка и горчива вода?”
 2. Спасителното упование е добродетелно упование
Псалми 37:3 –“Уповавай на Господа и върши добро; Така ще населиш земята и ще се храниш с увереност.”
 3. Спасителното упование е - безусловно упование
А. Упование, което изключва страха
2 Тимотей 1:7 –“Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.”
Б. Упование, неподвластно на безпокойството
Филипяни 4:6 –“Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо, с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение;”
В. Упование, независещо от обстоятелствата
Филипяни 4:12 –“Зная и в оскъдност да живея, зная и в изобилие да живея; във всяко нещо и във всички обстоятелства съм научил тайната и да съм сит, и да съм гладен, и да съм в изобилие, и да съм в оскъдност. За всичко имам сила чрез Онзи, Който ме подкрепява.”
4. Спасителното упование е - упованието чрез вяра в Бога
Яков 1:6 –“Но да проси с вяра без да се съмнява ни най-малко; защото, който се съмнява прилича на морски вълни, които се тласкат и блъскат от ветровете.” 
Псалми 34:22 –“Господ изкупва душата на слугите Си; И от ония, които уповават на Него, ни един няма да бъде осъден.”

2 коментара:

осанна каза...

Бог да ви благослови пастор Банков
чрез вас аз приех истинското упование
в Бога и стана чрез любовта,силата
Божието Слово.чрез това упование Бог
се грижи за мен и ме закриля

Анонимен каза...

На български език се пише Светия, а не Святия Дух. Това якане идва от американските мисионери, които след идването си в България отсядат първо в Шумен, а после в Търново.