събота, 4 декември 2010 г.

БИБЛИЯТА, БОЖИЕТО ОТКРОВЕНИЕ

Йоан 1:1-14 –“В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. То в начало беше у Бога. Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В Него бе животът и животът бе светлина на човеците. И светлината свети в тъмнината; а тъмнината я не схвана... Истинската светлина, която осветлява всеки човек, идеше на света. Той бе в света; и светът чрез Него стана; но светът Го не позна. У Своите Си дойде, но Своите Му Го не приеха. А на ония, които Го приеха, даде право да станат Божии чада, сиреч, на тия, които вярват в Неговото име; които се родиха не от кръв, нито от плътска похот, нито от мъжка похот, но от Бога. И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.”
I. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ОТКРИВАТЕЛЯТ НА ЧОВЕШКИТЕ ТАЙНИ
 

Евреи 4:12 –“Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка, и издирва помислите и намеренията на сърцето. ”1.Книгата Библия е духовното огледало
2. Книгата Библия е духовният ренген
II. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ИЗЯВИТЕЛЯТ НА СВЕТА
1. Ние гледаме на света по два начина
А. С естествените очи
Б. С духовните очи или с очите на Библията
1Йоан 2:17, 21 ; 5:19 –“и светът преминава, и неговите похоти; а който върши Божията воля, пребъдва до века... Пиша ви, не защото не знаете истината, но защото я знаете и разбирате, че никаква лъжа не е от истината... Знаем, че ние сме от Бога; и целият свят лежи в лукавия. ”Книгата Библия е очилата на човека, с които човек най-реално вижда света
2. Книгата Библия ни запознава със светската мъдрост
1Коринтяни 1:21 ; 3:19 -“Защото, понеже в Божията мъдра наредба светът с мъдростта си не позна Бога, благоволи Бог чрез глупостта на това, което се проповядва, да спаси вярващите... Защото мъдростта на тоя свят е глупост пред Бога, понеже е писано: "Улавя мъдрите в лукавството им";”3. Книгата Библия ни запознава с вървежа на този свят
Ефесяни 2:2 -“в които сте ходили някога според вървежа на тоя свят, по княза на въздушната власт, на духа, който сега действува в синовете на непокорството; ”4. Книгата Библия ни запознава с нечестието в света
Яков 3:6 -“И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота, ни, а сам той се запалва от пъкъла. ” 
III. КНИГАТА БИБЛИЯ Е РАЗКРИВАТЕЛЯТ НА БОЖИИТЕ ТАЙНИ
Римляни 16:25-26 -“А на Този, Който може да ви утвърди според моето благовестие и проповедта за Исуса Христа, според откриването на тайната, която е била замълчана от вечни времена, а сега се е явила, и чрез пророческите писания по заповедта на вечния Бог е станала позната на всичките народи за тяхно покоряване на вярата,” 

IV. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ОСВЕТЛЕНИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ
Неемия 9:19 –“Ти пак в голямото Си милосърдие не ги остави в пустинята; облачният стълб не престана да бъде над тях денем, за да ги води из пътя, нито огненият стълб нощем, за да им свети по пътя, през който трябваше да минат.”Псалми 119:105 -“Твоето слово е светилник на нозете ми, И виделина на пътеката ми.”
Вярата - прожектора на Християнина
Римляни 10:17 -“И тъй,вярването е от слушане, а слушането - от Христовото слово. ”Йоан 8:12 -“Тогава Исус пак им говори, казвайки: Аз съм светлината на света; който Ме следва няма да ходи в тъмнината, но ще има светлината на живота.” 
V. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ОТКРОВЕНИЕТО ЗА БЪДЕЩИТЕ НЕЩА 
2 Петрово 1:19 -“И така, пророческото слово повече се потвърждава за нас; и вие добре правите, че внимавате на него, като на светило, което свети в тъмно място, догде се зазори, и зорницата изгрее в сърцата ви.”1Тимотей 4:1-2 -“А Духът изрично казва, че в послешните времена някои ще отстъпят от вярата, и ще слушат измамителни духове и бесовски учения, чрез лицемерието на човеци, които лъжат, чиято съвест е прегоряла,”2 Тимотей 3:1-5 -“А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви, без семейна обич, непримирими, клеветници, невъздържни, свирепи, неприятели на доброто, предатели, буйни, надути, повече сластолюбиви, а не боголюбиви, имащи вид на благочестие, но отречени от силата му; тоже от такива страни. ” 
VI. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ДУХОВНИЯТ УМИВАЛНИК 
1Тимотей 4:4-5 -“Защото всяко нещо, създадено от Бога, е добро, и нищо не е за отхвърляне, ако се приема с благодарение; понеже се освещава чрез Божието слово и молитва. ”Ефесяни 6:17 -“вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; ” 
VII. КНИГАТА БИБЛИЯ ( СЛОВОТО БОЖИЕ ) Е ХЛЯБЪТ НА ЖИВОТА 
Матей 4:4 -“А Той в отговор каза: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста. ”
 VIII. КНИГАТА БИБЛИЯ Е СЕМЕТО НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ
Лука 8:11 -“Прочее, ето значението на притчата. Семето е Божието слово.”
След като се посее това семе, поникват плодовете - добродетелите.
Галатяни 5:22-23 -“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготър-пение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себе- обуздание; против такива неща няма закон.”IХ. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ОРЪЖИЕТО НА ХРИСТИЯНИНА
 Ефесяни 6:17 -“вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; ”Матей 4:7 -“Исус му рече: Писано е още: "Да не изпитваш Господа твоя Бог". ” 
Х. КНИГАТА БИБЛИЯ Е ДУХОВНИЯ ФИЛТЪР
Псалми 19:7-9 –“Законът Господен е съвършен, възвръща душата; Изявлението Господно е вярно, дава мъдрост на простия; Повеленията Господни са прави, веселят сърцето; Заповедта Господна е светла, про- свещава очите; ” 

ХI. НЕИЗМЕНЯЕМОСТТА НА КНИГАТА БИБЛИЯ 
Матей 24:35 -“Небето и земята ще преминат, но Моите думи няма да преминат.”

Няма коментари: