четвъртък, 13 май 2010 г.

ТОЯ ИСУС

ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
Деяния на апостолите 1:6-14 -"И тъй, еднъж, като се събраха, те Го попитаха, казвайки: Господи, сега ли ще възвърнеш на Израиля царството? А Той им рече: Не е за вас да знаете години или времена, които Отец е положил в собствената си власт. Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята. И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях. Които и рекоха: Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето. Тогава се върнаха в Ерусалим от хълма, наречен Елионски, който е близо до Ерусалим, на растояние един съботен ден път. И когато влязоха в града, качиха се в горната стая, дето живееха; сиреч, Петър и Иоан, Яков и Андрей, Филип и Тома, Вартоломей и Матей, Яков Алфеев и Симон Зилот, и Юда Яковов.Всички тия единодушно бяха в постоянна молитва [и моление] с някои жени и Мария, майката на Исуса, и с братята Му. "
I. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА ТОЯ ИСУС
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
1. Как щеше да се роди Тоя Исус
Исая 7:14 -"За това, сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще Го нарече Емануил (*Бог с вас)." 2. Кой щеше да бъде тоя Исус?"
2. Кой щеше да бъде Тоя Исус
Исая 9:6-7 -"Защото ни се роди дете, син ни се даде; И управлението ще бъде на рамото Му; И името Му ще бъде: Чудесен, Съветник, Бог Могъщ, Отец на вечността, Княз на Мира. Управлението Му и мира непрестанно ще се увеличават на Давидовия престол и на Неговото царство; за да го утвърди и поддържа чрез правосъдие и правда, от сега и до века."
3. Къде щеше да се роди Тоя Исус
Михей 5:2 -"А ти, Витлеем Ефрато, Ако и да си малък, за да бъдеш между Юдовите родове, От тебе ще излезе за Мене един, който ще бъде владетел на Израил; Чийто произход е от начало, от вечността."
4. Защо щеше да се роди Тоя Исус
Исая 53:5-6 -"Но Той биде наранен, поради нашите престъпления; Бит биде, поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир. И с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя си път; И Господ възложи на Него беззаконието на всинца ни."
II. ИЗЯВЛЕНИЕТО НА ТОЯ ИСУС
ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ
1. Тоя Исус бе изявен чрез Божия ангел
Лука 1:26-33 -"А в шестия месец ангел Гавриил бе изпратен от Бога в Галилейския град наречен Назарет, при една девица, сгодена за мъж на име Йосиф от Давидовия дом; а името на девицата бе Мария. И като дойде ангелът при нея, рече: Здравей благодатна! Господ е с тебе! [Благословена си ти между жените!] А тя много се смути от думата му; и в недоумение беше, като какъв ли ще бъде тоя поздрав. И ангелът й рече: Не бой се, Марио, защото си придобила Божието благоволение. И ето, ще зачнеш в утробата си и ще родиш син, Когото ще наречеш Исус. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и Господ Бог ще Му даде престола на баща Му Давида. Ще царува над Якововия дом до века; и царството му не ще има край."
2. Тоя Исус бе изявен чрез свидетелството на Иосиф
Матей 1:20-23 -"Но, когато мислеше това, ето, ангел от Господа му се яви насъне и каза: Иосифе, сине Давидов, не бой се да вземеш жена си Мария; защото зачнатото от нея е от Святия Дух. Тя ще роди син, когото ще наречеш Исус (Спасител); защото Той е, Който ще спаси людете Си от греховете им. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който казва: "Ето, девица ще зачне и ще роди син, и ще Го нарекат Емануил (което значи, Бог с нас)."
3. Тоя Исус бе изявен чрез Иоан Кръстител
Йоан 1:29 -"На утрешния ден Иоан вижда Исуса идещ към него, и казва: Ето Божият Агнец, който носи греха на света!"
4. Тоя Исус бе изявен чрез Петровия брат на име Андрей
Йоан 1:40-41 -"Единият от двамата, които чуха от Йоана за него и го последваха, беше Андрей, брат на Симона Петра. Той първом намира своя си брат Симона и му казва: Намерихме Месия (което значи Помазаника)."
III. ВЪЗНЕСЕНИЕТО НА ТОЯ ИСУС, БОЖИЯТ ЕДИНОРОДЕН СИН
Д.А.1:11 -"Които и рекоха:Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето,така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето."
1. Мястото на Възнесение Христово
Д.А.1:12 -"Тогава се върнаха в Ерусалим от хълма, наречен Елионски, който е близо до Ерусалим, на разстояние един съботен ден път."
2. Знамението при Възнесението на Тоя Исус
Д.А.1:8-11 -"Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене, както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята. И като изрече това, и те Го гледаха, Той се възнесе, и облак Го прие от погледа им. И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях. Които и рекоха: Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето."
3. Отчаянието при Възнесението на Тоя Исус
Д.А.1:10-11 -"И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях. Които и рекоха: Галилеяни, защо стоите, та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето."
4. Обещанието при Възнесението на Тоя Исус
Д.А.1:11б -"Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде, както Го видяхте да отива на небето."

Няма коментари: