сряда, 23 декември 2009 г.

МИСИЯТА ЧРЕЗ ХРИСТОВОТО ВЪПЛОЩЕНИЕ

Исая 7:14 –“Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, И ще го нарече Емануил.”
Исая 53:6 –“Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.”
Йоан 3:16
–“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
Рождество Христово, надеждата на света
Рождество Христово означава – Бог е бил с нас, Бог е с нас и Бог ще бъде с нас (Емануил)
I. ПРОРОЧЕСТВОТО ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
1. Рождество Христово, предопределено в Стария завет
Няколко от многото празници в Старозаветната диспенсация са преминали и в Новозаветната диспенсация
А. Първият празник е празникът на Божието обещание
Битие 3:15 –“Ще поставя и вражда между тебе и жената и между твоето потомство и нейното потомство; то ще ти нарани главата, а ти ще му нараниш петата.”
Б. Вторият празник е наречен Великата Пасха (познат и практукуван от съвременните Християни под името Господна вечеря)
В. Третият празник, който Християните празнуват се нарича Петдсятница
1). Петдесятница не е Християнски празник, а еврейски
Левити 23:9-14 –“ Господ говори още на Моисея, казвайки: Говори на израилтяните, като им кажеш: Когато влезете в земята, която Аз ви давам, и пожънете жетвата й, тогава да донесете на свещеника един сноп от първите плодове на жетвата си; и той да подвижи снопа пред Господа, за да ви бъде приет; на другия ден подир съботата да го подвижи свещеникът. И в деня, когато подвижите снопа, да принесете за всеизгаряне Господу едно едногодишно агне без порок; и хлебния му принос, две десети от ефа чисто брашно омесено с дървено масло, в жертва чрез огън Господу за благоухание; и възлиянието му, един четвърт ин вино. А хляб, или пържено жито, или пресни класове да не ядете до тоя ден, до деня, когато принесете приноса на вашия Бог. Това да бъде вечен закон във всичките ви поколения, във всичките ви жилища.”
2). Петдесятница става Християнски празник, но не на земния просперитет (какъвто е при евреите), а на духовния просперитет
Д.А.2 глава
Галатяни 5:22-23 –“А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание; против такива неща няма закон.”
Петдесятница е преобраз на въплощението на Бог Дух Святи в човешка плът
Г. Четвъртият празник е репетицията преди Рождество Христово
Битие 22:1-2 –“След тия събития Бог изпита Авраама, като му рече: Аврааме. А той рече: Ето ме. И рече Бог: Вземи сега единствения си син, когото любиш, сина си Исаака, та иди в местността Мория и принеси го там във всеизгаряне на един от хълмовете, за който ще ти кажа.”
2. Същността на Рождество Христово
Във връзка с централната мисъл: Рождество Христово - Емануил (Бог с нас), желая да кажа, че Рождество Христово е за нас, като сонда, чрез която проникваме не в недрата на земята, а в недрата на духовната история. От там проследяваме Великото Божество в Библейската история.
А. Рождество Христово не е детски празник – празник на елхата, сурвачката, подаръците; нито е празник на чревоугодниците
Б. Рождество Христово не е и Църковна икона
- Пълководец, облечен в бели дрехи
- Пълководец, възседнал на бял кон
- Пълководец, въоръжен с копие в въка
- Пълководец, воюващ против триглавия змей
(Тази иконата, която някои наричат “Иконата на свети Георги Победоносец”)
Това не е свети Георги Победоносец. Това е Господ Исус Христос, воюващ против Сатана, антихриста и лъжепророка, описан в Книгата
Откровение (19 глава)
3. Символът на Рождествената елха
А. Светлината и украсата на Рождествената елха са символ на Божията многоразлична благодат
Ефесяни 4:7-15 –“А на всеки от нас се даде благодат според мярката на това, което Христос ни е дал; Затова казва: - "Като възлезе на високо, плени плен И даде дарове на човеците". (А това "възлезе" що друго значи, освен че бе и [по-напред] слязъл в местата по-долни от земята. Тоя, Който е слязъл, е същият, Който и възлезе по-горе от всичките небеса, за да изпълни всичко). И Той даде едни да бъдат апостоли, други пророци, други пък благовестители, а други пастири и учители, за делото на служението, за назиданието на Христовото тяло, с цел да се усъвършенствуват светиите; докле всички достигнем в единство на вярата и на познаването на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота; за да не бъдем вече деца, блъскани и завличани от всеки вятър на учение, чрез човешката заблуда, в лукавство, по измамителни хитрости; но, действуващи истинно в любов, да пораснем по всичко в Него, Който е главата, Христос,”
Б. Дървото на Рождествената елха, скрито под играчките и свелините, символ на Христовия кръст
4. Витлеемската звезда, символ на Пътеводителя до Бога
(Пътеводител - Словото Божие, Църквата Христова, благовестителят и пр.)
Рождество Христово, Витлеемската звезда и кръстът на Христа не могат да бъдат разделени. Те вървят заедно, обединени в единство.
II. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – ЕМАНУИЛ – БОГ Е С НАС И ДНЕС
- Рождество Христово не е веднъж в годината
- Рождество Христово е всеки ден
Пример - Честито Рождество Христово през август!
След една от Рождествените служби при мен дойде млад човек със сияещо лице, стисна ми сърдечно ръката и развълнуван каза: Брат Банков, моето Рождество Христово беше през месец август, миналата година. Тогава Христос се роди в мен, така както се роди във Витлеемската кошара. До него момент, аз приличах на кошара, обиталище на крави, волове, коне, кози, овце, и други животни.
1. Грехът на човечеството, причина за Рождество Христово
Исая 7:14 –“Затова сам Господ ще ви даде знамение: Ето, девица ще зачне и ще роди син, И ще го нарече Емануил.”
Исая 53:6
–“Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.”
2. Любовта на Бог Отец, причината за рождество Христово
Йоан 3:16 –“Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:”
3. Рождество Христово, Божият дар на изкуплението по благодат
(Диспенсацията на благодатта)
Йоан 1:29 –“На следния ден Иоан вижда Исуса, че иде към него, и казва: Ето Божият Агнец, Който носи греха на света!”
(“Овенът” за интернационалния курбан)
III. МИСИЯТА НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО
Исая 61:1-4
–“Духът на Господа Иеова е на мене; Защото Господ ме е помазал да благовествувам на кротките, Пратил ме е да превържа сърцесъкрушените, Да проглася освобождение на пленниците, И отваряне затвора на вързаните; Да проглася годината на благоволението Господно, И деня на въздаянието от нашия Бог; Да утеша всичките наскърбени; Да наредя за наскърбените в Сион, Да им дам венец вместо пепел, Миро на радост вместо плач, Облекло на хваление вместо унил дух; За да се наричат дървета на правда Насадени от Господа, за да се прослави Той. И ще се съградят отдавна запустелите места, Ще се издигнат досегашните развалини. И ще се обновяват пустите градове Опустошени от много родове.”
1. Изпратеният от Отца Месия (Божият Единороден Син)
2. Провъзгласеният от Святия Дух Месия (Исус Христос)
3. Освободителната мисия на Христос
4. Христос, Проповедникът на Великия и страшен съд на Бога
5. Христос, Утешителят
6. Христос, Добрият Пастир, който се грижи за нас
7. Чрез Христа, строители на запустелите места
8. Мисията на Рождество Христово е наша мисияВсеки Християнин трябва да има лична мисия:
А. Мисионер в собствения си живот
Б. Мисионер в своето семейство
В. Мисионер на работното си място
Г. Мисионер в обществото
Матей 5:13-16 –“Вие сте солта на земята. Но ако солта обезсолее, с какво ще се осоли? Тя вече за нищо не струва, освен да се изхвърли вън и да се тъпче от хората. Вие сте виделината на света. Град поставен на хълм не може да се укрие. И когато запалят светило, не го турят под шиника, а на светилника, и то свети на всички, които са в къщи. Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.”
IV. РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО ВО ВЕКИ
ЕМАНУИЛ - БОГ С НАС ВЪВ ВЕЧНОСТТА

Д.А. 1:10-11 –“И като се взираха към небето, когато възлизаше, ето, двама човека в бели дрехи застанаха при тях, които и рекоха: Галилеяни, защо стоите та гледате към небето? Тоя Исус, Който се възнесе от вас на небето, така ще дойде както Го видяхте да отива на небето. ”
1. Утехата на Християнина
(Временно разделени, но не духовно)
Йоан 14:1-3 –“Да се не смущава сърцето ви; вие вярвате в Бога, вярвайте и Мене. В дома на Отца Ми има много обиталища; ако не беше така, Аз щях да ви кажа, защото отивам да ви приготвя място. И като отида и ви приготвя място, пак ще дойда и ще ви взема при Себе Си, тъй щото гдето съм Аз да бъдете и вие. А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!”
2. Надеждата на Християнина чрез Рождество Христово (Емануил) - Бог с нас, не само на тази земя, но и през Вечността
1 Коринтяни 2:9 –“А според както е писано: - "Каквото око не е видяло, и ухо не е чуло, И на човешко сърце не е дохождало, Всичко това е приготвил Бог за тия, които Го любят".”
1 Солунци 4:13-17
–“ А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него. Защото това ви казваме чрез Господното слово, че ние, които останем живи до Господното пришествие, няма да предварим починалите. Понеже сам Господ ще слезе от небето с повелителен вик, при глас на архангел и при Божия тръба; и мъртвите в Христа ще възкръснат по-напред; после ние, които сме останали живи, ще бъдем грабнати заедно с тях в облаците да посрещнем Господа във въздуха; и така ще бъдем всякога с Господа.”
3. Божието обещание за Новото Рождество Христово във Вечността
Откровение 7:14 –“И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.”
Откровение 19:11,13 –“След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно... и беше облечен в дреха, попръскана с кръв; и името Му беше Божието слово.”
Откровение 19:6 –“И чух като глас от много народ, и като глас от много води, и като глас от силни гърмежи, които казваха: Алилуя! Защото Господ, нашият Бог, Всемогъщият, царува.”


Няма коментари: