петък, 9 октомври 2009 г.

БОЖИЯТ ПАРАДОКСАЛЕН ИЗБОР

1Коринтяни 1:26-31 -"Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупа-вите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните; още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! И ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има, за да не се похвали ни една твар пред Бога. А от Него сте вие в Христа Исуса, Който стана за нас мъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление; тъй щото, както е писано:"Който се хвали, с Господа да се хвали!"
I. ИЗБОРЪТ НА СВЕТА В ПРОТИВОРЕЧИЕ С БОЖИЯ ИЗБОР
1. В света хората се избират да бъдат силни
2. В света хората се избират да бъдат богати
3. В света хората се избират да бъдат учени
4. В света хората се избират да бъдат красиви
5. В света се избират хора, които могат да обещават, независимо от това дали изпълняват обещанията си
[Пример с избора на Саул за цар]
II. БОЖИЯТ ИЗБОР Е СВРЪХЕСТЕСТВЕН ИЗБОР
[Парадокс наричаме изказване или деяние, което на пръв поглед противоречи на естествените норми и закони и което не е в хармония с естествения начин на мислене и разбирания; но независимо от това противоречие, изказването е истинно.]
1. Призванието на глупавите
Божият парадоксален избор - изборът на глупавите
Ст.26-27 -"Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни. Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;"
Бог избра глупавите, не за да продължават да бъдат глупави, а чрез Словото Божие и мъдростта на Святия Дух, да станат по-мъдри от мъдреците на този свят.
2. Призванието на немощните
Божият парадоксален избор - изборът на немощните
Бог избра немощните, не защото никой в този свят не ги избира. Бог избра немощните на света, не за да продължават да живеят в немощ, а за да ги облече със сила и да посрами силните.
3. Призванието на долните, презрените
Божият парадоксален избор - изборът на долните, презрените
Бог избра долните, презрените, не да продължават да бъдат долни и презрени, но за да бъдат поставени нависоко, да бъдат направени царско свещенство, свят народ.
Йоан 10:34 -"Исус им отговори: Не е ли писано във вашия закон:"Аз рекох, богове сте вие?"
1Петрово 2:9 -"Вие, обаче сте избран род, царско свещенство, свят народ, люде, които Бог придоби, за да възвестява превъзходството на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина."
III. ЦЕЛТА НА БОЖИЯ ПАРАДОКСАЛЕН ИЗБОР
1Коринтяни 1:29-30 -"...за да не се похвали ни една твар пред Бога. А от Него сте вие в Христа Исуса, Който стана за нас мъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление; тъй щото, както е писано:"Който се хвали, с Господа да се хвали!".
1. Новородени от Бога
2. Благословени от Бога
Ст.30 -"А от Него сте вие в Христа Исуса, Който стана за нас мъдрост от Бога, и правда, и освещение, и изкупление;"
3. Прославящи Бога
Ст.31 -"...тъй щото, както е писано:"Който се хвали, с Господа да се хвали!"

2 коментара:

Анонимен каза...

ne se otkazvai da pravish tova

Анонимен каза...

Това не са думи на богослов, пастир или автор...Това е слово достигнало до нас чрез божи служител. Благодаря!