понеделник, 25 август 2008 г.

А СЕГА

Ис.43:1-2 –“А сега, така казва Господ, Творецът ти, Якове, И Създателят ти, Израилю: Не бой се, защото Аз те изкупих, Призовах те по име; Мой си ти. Когато минаваш през водите, с тебе ще бъда, и през реките, те не ще те потопят. Когато ходиш през огъня, ти няма да се изгориш, И пламъкът не ще те опали. ”

"А сега?!"
- Много често сме слушали тези думи. Те отбелязват края на нещо и поставяне началото на нещо ново.
Например:
- А сега - да те видя какво ще правиш!
- А сега - да те видя къде ще отидеш!
- А сега - дойде ли при мене ?!
Точно това Бог има предвид, като казва: “А сега?!”. Той казва това на един смутен, уплашен народ, който е загубил ума и дума. Такива сме ние днес.
Ние се питаме -"А сега?!"
- Какво ще ядем?
- Какво ще облечем?
- Какво ще пием?
- Къде и как ще живеем?

І. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, СЪЗДАТЕЛЯТ ТИ
Бит.1:27 –“И Бог създаде човека по своя образ; по Божия образ го създаде; мъж и жена ги създаде. ”

ІІ. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, ТВОРЕЦЪТ ТИ
Бит.2:7 –“И Господ Бог създаде човека от пръст из земята, и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа. ”

ІІІ. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ -
"НЕ БОЙ СЕ!"
2Тим.1:7 –“ Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение."

ІV. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ -
"НЕ БОЙ СЕ! АЗ ЩЕ ТЕ ИЗКУПЯ"
Из. 12:1, 3, 7, 13 –“Тогава Господ говори на Мойсея и Аарона в Египетската земя, казвайки:... Говорете на цялото Израилево общество, като им кажете да си вземат на десетия ден от тоя месец, всеки по едно агне, според бащините си домове, по едно ягне за всеки дом... После нека вземат от кръвта и турят на двата стълпа и на горния праг на вратата на къщите, гдето ще го ядат... И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че като видя кръвта, ще ви отмина и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва."

V. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ - "
НЕ БОЙ СЕ! ПРИЗВАХ ТЕ ПО ИМЕ"
( Цитат от стара Християнска песен:“По име знае Господ възлюбените вси” )
Ис.49:16 –“ Ето, на дланите Си съм те врязъл; Твоите стени са винаги пред Мене. ”

VІ. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ -
"НЕ БОЙ СЕ! КОГАТО МИНАВАШ ПРЕЗ ДЪЛБОКИТЕ ВОДИ, ТЕ НЯМА ДА ТЕ ПОКРИЯТ."
Из.14:15-16 –“Тогава рече Господ на Мойсея: Защо викаш към Мене? Кажи на Израилтяните да вървят напред. А ти вдигни жезъла си и простри ръката си над морето, та го раздели, и израилтяните ще преминат през морете по сухо.”

VІІ. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ - "
НЕ БОЙ СЕ!КОГАТО МИНАВАШ ПРЕЗ РЕКИТЕ, ТЕ НЕ ЩЕ ТЕ ПОТОПЯТ"
И.Н.3:9-13 –“И рече на мъжете: Зная, че Господ ви даде тая земя, и страх от вас ни нападна, и всичките жители на тая земя се стопиха пред вас; понеже чухме как Господ пресуши водата на Червеното море пред вас; когато излязохте из Египет, и какво направихте на двамата аморейски царе, които бяха оттатък (*на изток от) Йордан – на Сиона и на Ога, които изтребихте. Като чухме, сърцата ни се стопиха, и в никого не остана вече душа, поради вас; защото Господ вашият Бог, Той е Бог на небето горе и на земята долу. И сега, моля, закълнете ми се в Господа, че, както аз показвах милост към вас, ще покажете и вие милост към бащиния ми дом; и дайте ми знак за уверение. ”

VІІІ. "А СЕГА" - ТАКА КАЗВА ГОСПОД, СЪЗДАТЕЛЯТ И ТВОРЕЦЪТ ТИ -
"НЕ БОЙ СЕ! КОГАТО ХОДИШ ПРЕЗ ОГЪНЯ, ТИ НЯМА ДА СЕ ИЗГОРИШ, И ПЛАМЪКЪТ МУ НЕ ЩЕ ТЕ ОПАЛИ."
Дан.3:19-20, 24-25 –“Тогава Навуходоносор се изпълни с ярост, и изгледът на лицето му се измени против Седраха, Мисаха и Авденаго, та проговаряйки заповяда да нагорещят пещта седем пъти повече отколкото обикновено се нагорещяваше. И на някои силни мъже от войската си заповяда да вържат Седраха, Мисаха и Авденаго и да ги хвърлят в пламенната огнена пещ… Тогава цар Навуходоносор ужасен, стана бърже, и като продума рече на съветниците си: Не хвърлихме ли всред огъня трима мъже вързани? Те отговаряйки рекоха на царя: Верно е, царю. В отговор той рече: Ето, виждам четирима мъже развързани, които ходят всред огъня, без да имат някаква повреда; и по изгледа си четвъртият прилича на син на боговете.”

Няма коментари: