събота, 30 август 2014 г.

РАЗТОВАРВАНЕ НА НАТОВАРЕНИЯ



Матей 11:25-30 - В онова време Исус проговори, казвайки: Благодаря Ти, Отче, Господи на небето и земята, за гдето си утаил това от мъдрите и разумните, а си го открил на младенците.  Да, Отче, защото така Ти се видя угодно. Всичко Ми е предадено от Отца Ми; и, освен Отца, никой не познава Сина; нито познава някой Отца, освен Синът и оня, комуто Синът би благоволил да Го открие. Дойдете при Мене всички, които се трудите и сте обременени, и Аз ще ви успокоя. Вземете Моето иго върху си, и научете се от Мене; защото съм кротък и смирен на сърце; и ще намерите покой на душите си. Защото Моето иго е благо, и Моето бреме е леко.
Исая 53:4-6 - Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен. Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.
Пример: Светът е оприличен на житейско море, а човек на ладия. Нека да видим предназначението на ладията или кораба. Той спира от пристанище на пристанище. Товарят го с различни товари, той ги разнася от място на място. Когато го претоварят, неочаквано потъва някъде заедно с товара си.
Точно това представлява човек. Той не трябва постоянно да се товари, но да знае кога и къде да се разтовари, за да не потъне кораба.
I. НАТОВАРЕНИЯТ ЧОВЕК
1. Кой ни натоварва?
А. Ние сами товарим себе си до изгърбване
Б. Близките ни
В. Светът, в който живеем
Г. Сатана
2. Характерът на товара ни:
А. Умствен товар
Б. Душевен товар
В. Физически товар
3. До колко се товарим?
II. ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ПРЕКАЛЕНИЯ ТОВАР
1. Стандартите за натоварването
Всяко превозно средство има фабричен товарен габарит.
Ако е товарна кола има определен тонаж.
Ако е пътническо превозно средство има определен брой пътници.
2. Опасността от претоварване на животните
3. Опасността от претоварването на човека
А. Претовареното дете
Б. Претовареният младеж
В. Претовареният татко
Г. Претоварената майка
III. КАК И ПРЕД КОГО ЧОВЕК СЕ РАЗТОВАРВА?
1. Мястото за разтоварване на светския човек.
А. Барчето, кафенето, ресторанта
Б. Стадиона, киното, театъра
В. Телевизора, компютъра и пр.
2. Близките на човека - място за разтоварване
3. Бог - мястото за разтоварване на човека
А. Църквата - духовната рампа за разтоварване
Б. Библията - рампата за разтоварване
Исая 53:4-6 -Той наистина понесе печалта ни, И със скърбите ни се натовари; А ние Го счетохме за ударен, Поразен от Бога, и наскърбен. Но Той биде наранен поради нашите престъпления, Бит биде поради нашите беззакония; На Него дойде наказанието докарващо нашия мир, И с Неговите рани ние се изцелихме. Всички ние се заблудихме както овце, Отбихме се всеки в своя път; И Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.
А. Той наистина понесе печалта ни
Б. И със скърбите ни се натовари
В. На Него дойде наказанието докарващо нашия мир
Г. Господ възложи на Него беззаконието на всички ни.

1993 г.

Няма коментари: