неделя, 17 август 2014 г.

ХРИСТИЯНИНЪТ ПРЕД ИЗКУШЕНИЯТА В СВЕТА



Матей 6:13 -"И не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от лукавия, [защото царството е Твое, и силата и славата, до вековете. Амин!]"
I. ИЗПИТАНИЯТА ОТ БОГА
1. Изпитанието на нашата вяра
1Петрово 1:6- -"...ако и за малко време да скърбите сега (ако е потребно) в разни изпитни, с цел изпитването на вашата вяра, като е по-скъпоценно от златото което гине, но пак се изпитва чрез огън, за да излезе за хвала и слава, и почест, когато се яви Исус Христос."
А. Значението на изпитанията на нашата вяра:
- за усъвършенстване на вярата
- за утвърждаване на вярата
- за укрепване на вярата
- за пречистване на вярата
- за приближаването ни при Бога
1Петрово 5:10 -"А Бог на всяка благодат, Който ви е призвал в Своята вечна Слава чрез Христа Исуса, ще ви усъвършенствува, утвърди, и крепи, [и направи непоколебими], след като пострадате малко."
Йов 13:15; 23:10 -"Ако и да ме убие Той, аз пак ще Го чакам... Знае обаче пътя ми, когато ме изпита, ще изляза като чисто злато."
Б. Посоченият от Бога изходен път в изпитанието на вярата ни
1Коринтяни 10:13 -"Бог е верен... заедно с изпитанието ще даде изходен път, така щото да можете да го издържите."
2. Изпитанието на нашето знание за Бога
Псалми 119:105 -"Твоето Слово е светилник на нозете ми и виделина на пътеката ми."
Ролята на Словото Божие в нашия живот:
А. Източникът на нашата сила
Б. Източникът на нашата вяра
В. Източникът на нашата надежда
Г. Източникът на нашето насърчение
Д. Нашето упование в ден на изпитания
Е. Нашата подкрепа в ден на изпитания
Ж. Нашето спасение от изпитанията
З. Словото Божие - образец за нашите молитви в ден на изпитания
И. Словото Божие - нашето мощно оръжие срещу изпитанията
"Много съм наскърбен, Господи. Съживи ме според Словото Си." [Псалми 119:107]
"Укрепи ме според Словото Си." [Псалми 119:28]
"Избави ме според Словото Си." [Псалми 119:170]
"Но аз се надявам на Твоето Слово." [Псалми 119: 81]
"Укрепвай ме според Твоето Слово, за да живея и да не се посрамя в надеждата си." [Псалми 1169:116]
"Нека дойдат върху Мене и Твоите милости, Господи; Твоето спасение, според Словото Ти... Защото уповавам на Твоето Слово." [Псалми 119:41-42]
3. Изпитанието на нашето служение
А. Изпитанието на Христос
Матей 4:1-11
Б. Изпитанието на апостолите
( Пример - Изпитанието на апостол Павел в затвора в гр.Филипи )
Д.А.16:20-39
Успешно издържаният изпит от апостол Павел изигра своята роля - послужи за спасението на тъмничния началник; за насърчение на някои (на Църквата , която се молеше за него); за изобличение на други хора (на тези, които го преследваха)
В. Божията цел, когато подлага посветените Нему на изпитание
Малахия 3:3 -"Та ще очисти левийците; и ще ги претопи, като златото и среброто. И те ще принасят Господу приноси с правда."
- В Стария Завет "Левийците" са служителите (свещениците) на Бога
- В Новия завет служител на Бога е всяко новородено Негово чадо
1Петрово 2:5 -"И вие, като живи камъни се съграждате в духовен дом, за да станете свято свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исуса Христа."
Защо Бог подлага посветените Нему на изпитание:
1) За да ни направи участници в Неговата святост
Евреи 12:10 -"Защото те за малко време са ни наказвали, според, както им е било угодно, а Той  - за наша полза, за да съучаствуваме на Неговата святост."
2) За да принасяме мирен плод на правда
Евреи 12:11 -"Никое наказание не се вижда на времето да е радост, а е тежко; но после принася правда, като мирен плод за тия, които са се обучавали чрез него."
3) За да изцелее куцото
Евреи 12:13 -"И направете за нозете си прави пътища, за да не се изкълчи куцото, но напротив да изцелее."
4) За да принасяме повече плод
Йоан 15:2 -"Всяка пръчка в Мене, която не дава плод, Той я отрязва; и всяка що дава плод, очистя я, за да дава повече плод."
5) За да изработи търпение в нас
Евреи 10:36 -"Защото ви е нужно издържане, та, като извършите Божията воля, да получите обещаното."
6) За да ни усъвършенства и укрепи
1Петрово 5:10 -"А Бог на всяка благодат... ще ви усъвършенствува, утвърди, и крепи, [и направи непоколебими], след като пострадате малко."
7) За да изработва в нас търпение, твърдост, изпитана правда, надежда, за да може Божията любов да се изяви в нас в пълнота
Римляни 5:3-5 -"И не само това, но нека се хвалим и в скърбите си, като знаем, че скръбта произвежда твърдост, а твърдостта изпитана правда, а изпитаната правда надежда. А надеждата не посрамява; защото Божията любов е изляна в сърцата ни чраз дадения нам Святи Дух."
Яков 1:2 -"Считайте го за пълна радост, братя мои, когато изпадате в разни изпитни."
Г. Божието обещание към човека, подложен на изпитание
1Коринтяни 10:13 -"Никое изпитание не ви е постигнало освен това, което може да носи човек. Бог е верен, Който няма да ви остави да бъдете изпитани повече, отколкото ви е силата, но заедно с изпитанието ще даде изходен път, така щото да  можете да го издържите."
Д. Благословеният от Бога човек, издържал изпитанията
Яков 1:12 -"Блажен оня човек, който издържа изпитня, защото, като бъде одобрен, ще приеме за венец живота, който Господ е обещал на ония, които Го любят."
Римляни 8:18 -"Понеже смятам, че сегашните временни страдания не заслужават да се сравнят със славата, която има да се открие към нас."
Е. Увереността на Божието чадо в благоприятния изход от изпитанията:
Римляни 8:28, 37 -"Но знаем, че всичко съдействува за добро на тия, които любят Бога... Във всичко това ставаме повече от победители чрез Тогова, който ни е възлюбил."
II. ИЗКУШЕНИЯТА НА ПЛЪТТА
Яков 1:13-15 -"Никой, който се изкушава, да не казва: Бог ме изкушава. А който се изкушава, се завлича и подлъгва от собствената си страст. И тогава страстта зачнува и ражда грях, а грехът, като се развие напълно, ражда смърт."
1Петрово 2:11 -"Умолявам ви, като пришелци и чужденци на света, да се въздържате от плътските страсти, които воюват против душата."
1. Изкушението чрез чревоугодничеството
Битие 25:29-30 -"Един ден Яков си вареше вариво,а Исав дойде от полето изнемощял. И Исав каза на Якова:Я ми дай да ям от червеното, това червено вариво, защото съм изнемощял. И рече Яков: Най-напред продай ми първородството си. А Исав рече: Виж, аз съм на умиране; за какво ми е това първородство? И Яков рече: Най-напред закълни ми се; и той му се закле, и продаде първородството си на Якова."
2. Изкушението чрез материализма
А. Погрешните решения на човека, воден в избора си единствено от стремежа за материални придобивки
[Изборът на Лот, направен по този начин, му донесе в последствие големи загуби и разочарования. Всичко, което притежаваше в миг изчезна под
развалините на Содом и Гомор.]
Битие 13:10-11 -"Лот прочее повдигна очи, та разгледа цялата равнина на Йордан и видя, че беше добре напоявана, доде се стигне в Сигур,(преди да беше разорил Господ Содома и Гомора) като Господнята градина,като Египетската земя. За това Лот си избра цялата Йорданска равнина. И Лот тръгна към изток, та се резделиха един от друг (с Аврам)."
Б. Съветът на Словото Божие към човека,който планира бъдещето си, воден от амбицията за забогатяване
Яков 4:13-14 -"Слушайте сега вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой си град, ще преседим там една година, и ще търгуваме, и ще спечелим - когато вие не знаете какво ще бъде утре. Що е животът ви? Защото вие сте пара, която за малко се явява,и после изчезнува. Вместо това, вие трябва да казвате: Ако ще Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова."
Притчата за безумния богаташ:
Лука 12:15-21 -"...Бог му рече: Глупецо! Тая нощ ще ти изискам душата, а това що си приготвил чие ще бъде? Така става с тогава, който събира имот за себе си, и не богатее в Бога."
Галатяни 5:16 -"Прочее казвам: Ходете по Духа, и няма да угождавате на плътските страсти, защото плътта силно желае противното на Духа,а Духът противното на плътта..."
3. Сребролюбивото изкушение
А. Фаталните последствия от страстта на сребролюбието
И.Н.7:21 -"Когато видях между користите една хубава Вавилонска дреха, двеста сикли сребро и една златна плоча, тежка петдесет сикли, пожелах ги и ги взех; и ето, те са скрити в земята всред шатъра ми, и среброто отдоле."
[Изкушението на един сребролюбив човек се преобърна на грях против Бога и предизвика Божия гняв и Божието наказание.]
Пример с подалите се на изкушението на сребролюбието - Ананий и Сапфира.
Д.А. 5 глава
Б. Предупреждението на Словото Божие за засилване на сребролюбивата страст в последното време
2Тимотей 3:1-2 -"А това да знаеш, че в последните дни ще настанат усилни времена. Защото човеците ще бъдат себелюбиви, сребролюбиви, надменни, горделиви, хулители, непокорни на родителите, неблагодарни, нечестиви..."
4. Съпротивата на Християнина срещу изкушенията на плътта
1Йоан 2:15-17 -"Не любете света, нито каквото е на света. Ако люби някой света, в него няма любов към Отца. Защото нищо що е в света - страстта на плътта, пожеланието на очите и тщеславието на живота - не е от Отца, но е от света. И светът преминава, и всичко, към което той има похот; а който върши Божията воля пребъдва до века."
Римляни 6:6, 12-13 -"...че нашето вехто естество бе разпнато с Него, за да унищожи тялото на греха, та да не робуваме вече на греха... И тъй да не царува  грехът във вашето смъртно тяло, та да се покорявате на неговите страсти. Нито представяйте телесните си части, като оръдия на неправдата, но представяйте себе си на Бога, като оживели от мъртвите, и телесните си части на Бога, като оръдия на правдата."
А. Молитвата - средство за борба против изкушенията на плътта
Марк 14:38 -"Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото немощно."
Б. Словото Божие - много ефикасно оръжие в ръцете на Християнина, с което да воюва против страстите на плътта
Ефесяни 6:12-17 -"Защото нашата борба но е срещу плът и кръв... но срещу духовните сили на нечестието... Затова вземете Божието всеоръжие... мечът на Духа, който е Божието слово."
Евреи 4:12 -"Защото Божието слово е живо, деятелно, по-остро от всеки меч остър и от двете страни..."
В. Библейският Пост - определено от Бога средство за борба против изкушенията на плътта
III. Изкушенията чрез Сатана
1. Богът на изкушенията в света
Исая 14:13-14 -"Ще възляза на небесата; ще възвиша престола си над Божиите звезди; и ще седна на планината на събраните Богове към най-крайните страни на север. Ще възляза над висотата на облаците. Ще бъда подобен на Всевишния."
2. Образът на изкусителя
2Коринтяни 11:14 -"И не е чудно; защото сам си Сатана се преправя на светъл ангъл"
2Коринтяни 2:11 -"...защото ние знаем неговите замисли."
Яков 4:7 -"Покорявайте се прочее на Бога; но противете се на дявола, и той ще бяга от вас."
3. Методът на изкусителя
А. Методът, наречен "сляпа амбиция", подхранваща от изкусителя
Марк 10:35-37 -"Тогава се приближават при Него Яков и Йоан, Заведеевите синове, и Му казват: Учителю, желаем да ни сториш каквото и да поискаме от Тебе. А Той им каза: Какво желаете да ви сторя? Те Му рекоха: Дай ни да седнем, един отдясно Ти, а един отляво Ти, в твоята слава."
Б. Методът, наречен - духовната слепота, идваща чрез изкусителя
2Солунци 2:9 -"Тогава, чието идване се дължи на действието на Сатана, съпроводено от всякаква сила, знамения, лъжливи чудеса и с всичката измама на неправдата, мужду ония, които погинват; защото не приеха да обичат истината, за да се спасят."
2Коринтяни 4:4 -"... за тия невярващите, чийто ум богът на тоя свят (Сатана) е заслепил, за да ги не озари светлината от славното благовестието на Христа."
Ефесяни 6:12 -"Защото нашата борба не е срещу пллът и кръв, но срещу началствата, срещу властите, срещу всесветските управители на тая тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места."
5. Борещи се против изкушенията
"И не въвеждай ни в изкушение, но избави ни от лукавия..."
А. Царят на царете - Силата на Християнина против изкушенията на Сатана
Римляни 8:37 -"Във всичко това ставаме повече от победители чрез Тогова (Исус Христос), Който ни е възлюбил."
Чрез Христос е победител над изкушенията само този човек, който може да каже думите:
"И сега вече не аз живея, но Христос живее в мене; а животът, който сега живея в тялото, живея го с вярата, която е в Божия Син." [Галатяни 3:20]
Б. Словото Божие - Силата на Християнина за борба против изкушенията на Сатана
По Примера на Исус Христос -  Матей 4:1-10
Когато Исус беше изкушаван от Сатана в пустинята, Той каза:
"Писано е: Не само с хляб ще живее човек, но с всяко слово, което излиза от Божиите уста."
"Писано е още: Да не изпитваш Господа Твоя Бог."
"Махни се, Сатано; защото е писано: На Господа твоя Бог да се поклоняваш, и само Нему да служиш."
Исус победи Сатана единствено чрез Силата на писаното Божие Слово
1Йоан 2:14 -"Писах вам, младежи, защото сте силни, и Божието слово пребъдва във вас, и победихте лукавия."
Псалми 119:165 -"Много мир имат ония, които обичат Твоя закон. И за тях няма спънки за препъване."
В. Агнецът Господен - Оръжие за воюване и победа над Сатана
Откровение 12:11 -"И те го победиха (Сатана) чрез кръвта на Агнето и чрез словото на своето свидетелство, защото не обичаха живота си до толкоз щото да бягат от смърт."
Колосяни 2:15 -"И като ограби началства и власти , изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него." - чрез Агнецът Господен
Г. Святият Дух - Силата на Християнина за борба против изкушенията на Сатана
1Йоан 5:18-21 -"Оня, който се е родил от Бога, го пази, и лукавият не се докоснува до него. Знаем, че ние сме от Бога; и целият свят лежи в лукавия."
Римляни 8:13 -"Ако чрез Духът умъртвявате телесните действия, ще живеете."
Яков 1:12 -"Блажен оня човек, който издържа изпитня, защото, като бъде одобрен, ще приеме за венец живота, който Господ е обещал на ония, които Го любят."

Няма коментари: