събота, 27 септември 2008 г.

ЖИВОТОДАРЯВАЩАТА КРЪВ

1Йн.1:6-7 –“Ако речем, че имаме общение с Него, а ходим в тъмнината, лъжем и не действуваме според истината.Но, ако ходим в светлината, както е Той в светлината, имаме общение един с друг, и кръвта на Сина Му Исуса Христа ни очиства от всеки грях.”

І. ЖИВОТОДАРЯВАЩАТА КРЪВ В СТАРИЯ ЗАВЕТ
1. Божието слово за животодаряващата кръв в Стария завет
Второзаконие 12:23 –“Само строго да се вардиш да не ядеш кръвта; защото кръвта е животът, и не бива да ядеш живота с месото.”

2. Гласът на животодаряващата кръв в Стария завет
Битие 4:9-10 –“И Господ рече на Каина: Где е брат ти Авел? А той рече: Не зная; пазач ли съм аз на брата си?- И рече Бог: Какво си сторил? Гласът на братовата ти кръв вика към Мене от земята.”

3. Закрилата чрез животодаряващата кръв в Стария завет
Изход 12:13 –“И кръвта на къщите, гдето сте, ще ви служи за белег, така че като видя кръвта, ще ви отмина и когато поразя Египетската земя, няма да нападне върху вас погубителна язва.”

ІІ. ЖИВОТОДАРЯВАЩАТА КРЪВ В НОВИЯ ЗАВЕТ

1. Христовото слово за животодаряващата кръв в Новия завет
Йоана 6:53-54 –“Затова Исус им рече: Истина, истина ви казвам, ако не ядете плътта на Човешкия син, и не пиете кръвта Му, нямате живот в себе си. Който се храни с плътта Ми и пие кръвта Ми, има вечен живот в себе си.”

2. Гласът на Новозаветната животодаряващата кръв
Евреи 12:24 –“ при Исуса Посредника на Новия завет и при поръсената кръв, която говори по-добри неща от Авеловата.”
Лука 23:34 –“ А Исус каза: Отче, прости им, защото не знаят що правят. И като разделиха дрехите Му, хвърлиха жребие за тях.”

3. Вечният завет чрез животодаряващата кръв на Новия завет
Евреи 13:20 –“А Бог на мира, Който чрез кръвта на единия вечен завет е въздигнал от мъртвите великия Пастир на овцете, нашия Господ Исус,”
Откровение 19:11, 13 –“След това видях небето отворено, и ето бял кон, и Оня, Който яздеше на него, се наричаше Верен и Истинен, и съди и воюва праведно… и беше облечен в дреха, напръскана с кръв; и името Му беше Божието слово.”

ІІІ. ЗНАЧЕНИЕТО НА ЖИВОТОДАРЯВАЩАТА КРЪВ В НОВИЯ ЗАВЕТ

1. Спасението на всеки човек чрез животодаряващата кръв
Ефесяни 1:7 –“В Него имаме изкуплението си чрез кръвта Му, прощението на прегрешенията ни, според богатството на Неговата благодат;”
Това е кръв:
- за всяка кръвна група
- за малки и големи
- за бели и черни
-за бедни и богати

2. Магнетизмът на животодаряващата кръв
Ефесяни 2:13 –“ А сега в Христа Исуса вие, които някога сте били далеч, сте поставени близо чрез кръвта на Христа.”

3. Мирът на животодаряващата кръв
Колосяни 1:20 –“и чрез Него да примири всичко със Себе Си, и земните и небесните, като въдвори мир чрез Него с кръвта, пролята на Неговия кръст.”

4. Общението на вярващите чрез животодаряващата кръв
1Коринтяни 10:16 –“ Чашата, която биде благословена, и която ние благославяме, не е ли това да имаме общение в Христовата кръв? Хлябът, който пречупваме, не е ли да имаме общение в Христовото тяло?”

5. Освещението на вярващите чрез животодаряващата кръв
Евреи 13:12 –“За това, и Исус, за да освети людете чрез собствената си кръв, пострада вън от градската порта. ”

Няма коментари: